Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z dyni z krewetkami

0
1 godz 5 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
6  szklanek
Świeża dynia bez skórki
3  łyżek
0.7  l
Woda
2  łyżeczek
Imbir
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
400  ml
Mleczko Kokosowe
2  łyżek
Sos rybny
300  g
krewetki koktajlowe
2  łyżek
Świeża natka pietruszki
2  ząbków
2  łyżek
Olej roślinny do smażenia
1 
Cytryna
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.81 g
Węglowodany
30.2 g
Tłuszcze
11.6 g
Wartość energetyczna
288.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.
Krok 2
8 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.
Krok 3
2 min
Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).
Krok 4
5 min
Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.
Krok 5
15 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Krok 6
2 min
Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Krok 7
10 min
Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.
Krok 8
5 min
Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.
Krok 9
2 min
W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.
Krok 10
5 min
Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.
Krok 11
3 min
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Krok 12
3 min
Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.
Zupa z dyni z krewetkami

Krok 1 z 12

Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 2 z 12

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 3 z 12

Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 4 z 12

Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 5 z 12

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 6 z 12

Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 7 z 12

Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 8 z 12

Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 9 z 12

W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 10 z 12

Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 11 z 12

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 12 z 12

Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.

Sezon dyniowy na naszym blogu oficjalnie rozpoczęła Agatka przepisem na pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami, ale z pewnością na jednej zupie dyniowej się nie skończy. Bardzo lubię, gdy zupa z dyni gotowana jest z mleczkiem kokosowym i krewetkami. Do tej zupy można wykorzystać dowolne krewetki, ja jednak ze względu na wielkość wybrałam krewetki koktajlowe. Zdecydowanie ułatwia to konsumpcję :)

Cebulę i dynię smażyłam na przygotowanym wcześniej oleju czosnkowym, ale jeśli takiego nie macie, to można dodać do dyni i cebuli 1-2 ząbki czosnku. Jednak olej czosnkowy ma bardziej delikatny smak i aromat,co idealnie pasuje do tej zupy. Nadaje jej subtelnego posmaku czosnkowego.

Dynie są pięknym akcentem jesieni i ozdobą mojej kuchni. Zawsze staram się tak wyjmować środek na zupę, aby z pozostałości stworzyć lampion, który wycina mój synek. Tak przygotowana dynia wędruje na taras. W tym roku też po raz pierwszy wysuszyłam pestki dyni. Było nieco zabawy z ich wydłubywaniem, ale za to mam niezły zapas pysznych pestek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika