Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.
Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).
Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.
Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.
W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.
Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0