Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z dyni z krewetkami

(0)
1 godz 5 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
6  szklanek
Świeża dynia bez skórki
3  łyżek
Bulion drobiowy
0.7  l
Woda
2  łyżeczek
Imbir
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
400  ml
Mleczko Kokosowe
2  łyżek
Sos rybny
300  g
krewetki koktajlowe
2  łyżek
Świeża natka pietruszki
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Olej roślinny do smażenia
1 
Cytryna
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.81 g
Węglowodany
30.2 g
Tłuszcze
11.6 g
Wartość energetyczna
288.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon dyniowy na naszym blogu oficjalnie rozpoczęła Agatka przepisem na pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami, ale z pewnością na jednej zupie dyniowej się nie skończy. Bardzo lubię, gdy zupa z dyni gotowana jest z mleczkiem kokosowym i krewetkami. Do tej zupy można wykorzystać dowolne krewetki, ja jednak ze względu na wielkość wybrałam krewetki koktajlowe. Zdecydowanie ułatwia to konsumpcję :)

Cebulę i dynię smażyłam na przygotowanym wcześniej oleju czosnkowym, ale jeśli takiego nie macie, to można dodać do dyni i cebuli 1-2 ząbki czosnku. Jednak olej czosnkowy ma bardziej delikatny smak i aromat,co idealnie pasuje do tej zupy. Nadaje jej subtelnego posmaku czosnkowego.

Dynie są pięknym akcentem jesieni i ozdobą mojej kuchni. Zawsze staram się tak wyjmować środek na zupę, aby z pozostałości stworzyć lampion, który wycina mój synek. Tak przygotowana dynia wędruje na taras. W tym roku też po raz pierwszy wysuszyłam pestki dyni. Było nieco zabawy z ich wydłubywaniem, ale za to mam niezły zapas pysznych pestek.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.
  • Krok 3

    2 min
    Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).
  • Krok 4

    5 min
    Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.
  • Krok 5

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
  • Krok 7

    10 min
    Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.
  • Krok 9

    2 min
    W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.
  • Krok 10

    5 min
    Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.
  • Krok 11

    3 min
    Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • Krok 12

    3 min
    Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.
Zupa z dyni z krewetkami

Krok 1 z 12

Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 2 z 12

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 3 z 12

Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 4 z 12

Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 5 z 12

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 6 z 12

Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 7 z 12

Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 8 z 12

Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 9 z 12

W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 10 z 12

Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 11 z 12

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Zupa z dyni z krewetkami

Krok 12 z 12

Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Pomidorówka z soczewicą

    49 min Łatwy
  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu