Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Dynia (u mnie hokkaido, około 1 kg)
3  łyżek
0.7  l
Woda
3 
Średnie ziemniaki
1  kawałek
Papryczka chili
100  ml
Śmietana kremówka
trochę
Płatki migdałowe
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Imbir mielony
1  szczypta
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
0.25  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.29 g
Węglowodany
33.45 g
Tłuszcze
7.88 g
Wartość energetyczna
209.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
25 min
Dynię kroję na pół, łyżką wyciągam pestki (nie obieram ze skórki, inna odmiana niż hokkaido wymaga obrania), kroję na kawałki, dodaję do gorącego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek papryczki chili i gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.
Krok 2
6 min
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucam migdały, prażę, aż się lekko zrumienią.
Krok 3
8 min
Miksuję zupę na gładką masę, dodaję sok z cytryny i śmietankę, mieszam. Zupę podaję z prażonymi migdałami i natką pietruszki.
Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 1 z 3

Dynię kroję na pół, łyżką wyciągam pestki (nie obieram ze skórki, inna odmiana niż hokkaido wymaga obrania), kroję na kawałki, dodaję do gorącego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek papryczki chili i gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 2 z 3

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucam migdały, prażę, aż się lekko zrumienią.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 3 z 3

Miksuję zupę na gładką masę, dodaję sok z cytryny i śmietankę, mieszam. Zupę podaję z prażonymi migdałami i natką pietruszki.

Kiedyś „za młodu” dynię wykorzystywałam w swojej kuchni tylko w charakterze dekoracji. Stały sobie takie małe dyniowe ozdoby i z (dyniowego) pokolenia na pokolenie czekały, aż w końcu zrobię z nich coś więcej, niż co najwyżej lampion na halloween. Teraz kiedy dojrzałam kulinarnie, można powiedzieć, że lampion z dyni to ostatnia rzecz, jaką z tego zacnego warzywa zrobię. Ostatnia w kolejce. Bo zanim nadejdzie koniec października, pojawią się na mym stole różne dyniowe pyszności. Za lampionem też się pewnie ustawią, bo w listopadzie wciąż można delektować się dyniami. I dobrze. Bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Tym bardziej szkoda, że bywa niedoceniana.

Z dzieciństwa w ogóle nie pamiętam dyniowych zup. Moja mama nigdy ich nie gotowała, teraz od czasu do czasu zdarza jej się ugotować taką zupę, ale w wersji na słodko (właśnie pod taką postacią moje dzieci zjadły dynię po raz pierwszy i w takiej najbardziej ją lubią). Lubię ją, bo kojarzy mi się z deserem, który można legalnie zjeść na początku obiadu.

Sezon dyniowy w swojej kuchni zaczynam jednak inaczej, pikantnie i rozgrzewająco, w sam raz na dość chłodne, chociaż pogodne początki jesieni. Zupa z dyni z prażonymi migdałami naprawdę rozgrzewa, nawet kiedy wraca się zmarzniętą z długiego wietrznego spaceru z psem. Wiem, bo przetestowałam na samej sobie, a nie znam większego zmarźlucha.

Do przygotowania zupy wykorzystałam intensywnie pomarańczową dynię hokkaido. To odmiana, która ma jadalną skórkę, dlatego też dyń hokkaido nie trzeba obierać. Hokkaido podczas gotowania i pieczenia nie rozpada się tak jak dynia zwyczajna, dlatego nadaje się nie tylko do zup, ale także do innych potraw, na przykład do gulaszu.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami przyprawiona cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem nabiera korzennego aromatu, można jednak przygotować tę zupę bez aromatycznych przypraw, będzie wówczas przypominała w smaku zupę warzywną i też będzie pyszna.

Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika