Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

(0)
39min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Dynia (u mnie hokkaido, około 1 kg)
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
3 
Średnie ziemniaki
1  kawałek
Papryczka chili
100  ml
Śmietana kremówka
trochę
Płatki migdałowe
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Imbir mielony
1  szczypta
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
0.25  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.29 g
Węglowodany
33.45 g
Tłuszcze
7.88 g
Wartość energetyczna
209.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedyś „za młodu” dynię wykorzystywałam w swojej kuchni tylko w charakterze dekoracji. Stały sobie takie małe dyniowe ozdoby i z (dyniowego) pokolenia na pokolenie czekały, aż w końcu zrobię z nich coś więcej, niż co najwyżej lampion na halloween. Teraz kiedy dojrzałam kulinarnie, można powiedzieć, że lampion z dyni to ostatnia rzecz, jaką z tego zacnego warzywa zrobię. Ostatnia w kolejce. Bo zanim nadejdzie koniec października, pojawią się na mym stole różne dyniowe pyszności. Za lampionem też się pewnie ustawią, bo w listopadzie wciąż można delektować się dyniami. I dobrze. Bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Tym bardziej szkoda, że bywa niedoceniana.

Z dzieciństwa w ogóle nie pamiętam dyniowych zup. Moja mama nigdy ich nie gotowała, teraz od czasu do czasu zdarza jej się ugotować taką zupę, ale w wersji na słodko (właśnie pod taką postacią moje dzieci zjadły dynię po raz pierwszy i w takiej najbardziej ją lubią). Lubię ją, bo kojarzy mi się z deserem, który można legalnie zjeść na początku obiadu.

Sezon dyniowy w swojej kuchni zaczynam jednak inaczej, pikantnie i rozgrzewająco, w sam raz na dość chłodne, chociaż pogodne początki jesieni. Zupa z dyni z prażonymi migdałami naprawdę rozgrzewa, nawet kiedy wraca się zmarzniętą z długiego wietrznego spaceru z psem. Wiem, bo przetestowałam na samej sobie, a nie znam większego zmarźlucha.

Do przygotowania zupy wykorzystałam intensywnie pomarańczową dynię hokkaido. To odmiana, która ma jadalną skórkę, dlatego też dyń hokkaido nie trzeba obierać. Hokkaido podczas gotowania i pieczenia nie rozpada się tak jak dynia zwyczajna, dlatego nadaje się nie tylko do zup, ale także do innych potraw, na przykład do gulaszu.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami przyprawiona cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem nabiera korzennego aromatu, można jednak przygotować tę zupę bez aromatycznych przypraw, będzie wówczas przypominała w smaku zupę warzywną i też będzie pyszna.

Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje zupy.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    25 min
    Dynię kroję na pół, łyżką wyciągam pestki (nie obieram ze skórki, inna odmiana niż hokkaido wymaga obrania), kroję na kawałki, dodaję do gorącego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek papryczki chili i gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.
  • Krok 2

    6 min
    Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucam migdały, prażę, aż się lekko zrumienią.
  • Krok 3

    8 min
    Miksuję zupę na gładką masę, dodaję sok z cytryny i śmietankę, mieszam. Zupę podaję z prażonymi migdałami i natką pietruszki.
Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 1 z 3

Dynię kroję na pół, łyżką wyciągam pestki (nie obieram ze skórki, inna odmiana niż hokkaido wymaga obrania), kroję na kawałki, dodaję do gorącego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek papryczki chili i gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 2 z 3

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucam migdały, prażę, aż się lekko zrumienią.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 3 z 3

Miksuję zupę na gładką masę, dodaję sok z cytryny i śmietankę, mieszam. Zupę podaję z prażonymi migdałami i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    1 godz 8 min Średni
  • Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem

    Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem

    48 min Łatwy
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu