Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami
Dodaj do CookBook

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

(0)
39 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Dynia (u mnie hokkaido, około 1 kg)
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
3 
Średnie ziemniaki
1  kawałek
Papryczka chili
100  ml
Śmietana kremówka
trochę
Płatki migdałowe
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Imbir mielony
1  szczypta
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
0.25  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.4 g
Wartość energetyczna
209 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
4.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedyś „za młodu” dynię wykorzystywałam w swojej kuchni tylko w charakterze dekoracji. Stały sobie takie małe dyniowe ozdoby i z (dyniowego) pokolenia na pokolenie czekały, aż w końcu zrobię z nich coś więcej, niż co najwyżej lampion na halloween. Teraz kiedy dojrzałam kulinarnie, można powiedzieć, że lampion z dyni to ostatnia rzecz, jaką z tego zacnego warzywa zrobię. Ostatnia w kolejce. Bo zanim nadejdzie koniec października, pojawią się na mym stole różne dyniowe pyszności. Za lampionem też się pewnie ustawią, bo w listopadzie wciąż można delektować się dyniami. I dobrze. Bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Tym bardziej szkoda, że bywa niedoceniana.

Z dzieciństwa w ogóle nie pamiętam dyniowych zup. Moja mama nigdy ich nie gotowała, teraz od czasu do czasu zdarza jej się ugotować taką zupę, ale w wersji na słodko (właśnie pod taką postacią moje dzieci zjadły dynię po raz pierwszy i w takiej najbardziej ją lubią). Lubię ją, bo kojarzy mi się z deserem, który można legalnie zjeść na początku obiadu.

Sezon dyniowy w swojej kuchni zaczynam jednak inaczej, pikantnie i rozgrzewająco, w sam raz na dość chłodne, chociaż pogodne początki jesieni. Zupa z dyni z prażonymi migdałami naprawdę rozgrzewa, nawet kiedy wraca się zmarzniętą z długiego wietrznego spaceru z psem. Wiem, bo przetestowałam na samej sobie, a nie znam większego zmarźlucha.

Do przygotowania zupy wykorzystałam intensywnie pomarańczową dynię hokkaido. To odmiana, która ma jadalną skórkę, dlatego też dyń hokkaido nie trzeba obierać. Hokkaido podczas gotowania i pieczenia nie rozpada się tak jak dynia zwyczajna, dlatego nadaje się nie tylko do zup, ale także do innych potraw, na przykład do gulaszu.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami przyprawiona cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem nabiera korzennego aromatu, można jednak przygotować tę zupę bez aromatycznych przypraw, będzie wówczas przypominała w smaku zupę warzywną i też będzie pyszna.

Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje zupy.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    25 min
    Dynię kroję na pół, łyżką wyciągam pestki (nie obieram ze skórki, inna odmiana niż hokkaido wymaga obrania), kroję na kawałki, dodaję do gorącego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek papryczki chili i gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.
  • Krok 2

    6 min
    Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucam migdały, prażę, aż się lekko zrumienią.
  • Krok 3

    8 min
    Miksuję zupę na gładką masę, dodaję sok z cytryny i śmietankę, mieszam. Zupę podaję z prażonymi migdałami i natką pietruszki.
Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 1 z 3

Dynię kroję na pół, łyżką wyciągam pestki (nie obieram ze skórki, inna odmiana niż hokkaido wymaga obrania), kroję na kawałki, dodaję do gorącego wywaru, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek papryczki chili i gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiam cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 2 z 3

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucam migdały, prażę, aż się lekko zrumienią.

Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

Krok 3 z 3

Miksuję zupę na gładką masę, dodaję sok z cytryny i śmietankę, mieszam. Zupę podaję z prażonymi migdałami i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tortilla z pikantną wołowiną

    Tortilla z pikantną wołowiną

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu