Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z pieczonej dyni piżmowej z ziarnami słonecznika. Bardzo prosta w przygotowaniu tylko trochę czasochłonna.
Przygotowanie
90 min
Krok 1
70 min
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na dyni położyć kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Skórkę z dyni ściągamy po upieczeniu. Jest to o wiele łatwiejsze gdy jest już miękka.
Krok 2
10 min
Przygotować bulion warzywny lub drobiowy z litra wody. W bulionie ugotować drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Dodać szczyptę płatków chilli. Tylko ostrożnie z płatkami, bo zupa wyjdzie za pikantna no chyba że taką lubicie;)
Krok 3
5 min
Lekko uprażyć ziarna słonecznika na patelni.
Krok 4
5 min
Do bulionu z warzywami dodać upieczoną dynie i całość zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5
0 min
Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego.
Krok 1
z
5
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na dyni położyć kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Skórkę z dyni ściągamy po upieczeniu. Jest to o wiele łatwiejsze gdy jest już miękka.
Krok 2
z
5
Przygotować bulion warzywny lub drobiowy z litra wody. W bulionie ugotować drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Dodać szczyptę płatków chilli. Tylko ostrożnie z płatkami, bo zupa wyjdzie za pikantna no chyba że taką lubicie;)
Krok 3
z
5
Lekko uprażyć ziarna słonecznika na patelni.
Krok 4
z
5
Do bulionu z warzywami dodać upieczoną dynie i całość zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5
z
5
Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0