Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest BasiaPrz

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1  l
Woda
1 
Dynia piżmowa
1 
Marchewka
1 
Ziemniaki
trochę
Ziarna słonecznika
1  łyżka
Śmietana
1  szczypta
Chili
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.92 g
Węglowodany
26.29 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
122.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z pieczonej dyni piżmowej z ziarnami słonecznika.
Bardzo prosta w przygotowaniu tylko trochę czasochłonna.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    70 min
    Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na dyni położyć kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Skórkę z dyni ściągamy po upieczeniu. Jest to o wiele łatwiejsze gdy jest już miękka.
  • Krok 2

    10 min
    Przygotować bulion warzywny lub drobiowy z litra wody. W bulionie ugotować drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Dodać szczyptę płatków chilli. Tylko ostrożnie z płatkami, bo zupa wyjdzie za pikantna no chyba że taką lubicie;)
  • Krok 3

    5 min
    Lekko uprażyć ziarna słonecznika na patelni.
  • Krok 4

    5 min
    Do bulionu z warzywami dodać upieczoną dynie i całość zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 5

    0 min
    Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego.
Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

Krok 1 z 5

Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na dyni położyć kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Skórkę z dyni ściągamy po upieczeniu. Jest to o wiele łatwiejsze gdy jest już miękka.

Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

Krok 2 z 5

Przygotować bulion warzywny lub drobiowy z litra wody. W bulionie ugotować drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Dodać szczyptę płatków chilli. Tylko ostrożnie z płatkami, bo zupa wyjdzie za pikantna no chyba że taką lubicie;)

Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

Krok 3 z 5

Lekko uprażyć ziarna słonecznika na patelni.

Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

Krok 4 z 5

Do bulionu z warzywami dodać upieczoną dynie i całość zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.

Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

Krok 5 z 5

Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    46 min Łatwy
  • Zupa cebulowa krem z pestkami dyni i słonecznika

    Zupa cebulowa krem z pestkami dyni i słonecznika

    1 godz Średni
  • Zupa z dyni z granatem

    Zupa z dyni z granatem

    1 godz 35 min Średni
  • Zupa marchewkowa z curry

    Zupa marchewkowa z curry

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu