Sezon na dynię w pełni. W mojej kuchni trwa nieustanne przerabianie dyni na zupy, placki i leczo. Jeszcze tylko ciasta z dyni nie upiekłam, bo nie mam sprawdzonego przepisu. Ale dynia na słodko jest – w słoiku z dżemem od cioci.
Dzisiaj na obiad pikantna
zupa z dyni z pieczonymi batatami. Zazwyczaj kupuję dynie hokkaido, ostatnio tylko takie można kupić w naszym warzywniaku. Plus, że nie trzeba jej obierać, minus, że pestki dyni hokkaido nie nadają się do suszenia, a szkoda, bo lubię suszone pestki, zwłaszcza po te, które osobiście suszę, sięgam z największym apetytem.
Bataty to słodkie i intensywnie pomarańczowe ziemniaki. Znane, a może raczej mniej znane również pod nazwą wilców ziemniaczanych, świetnie nadają się do różnych kulinarnych szaleństw. Chociaż podejrzewam, że gdybym powiedziała dzieciom, że na obiad zjedzą do zupy wilca ziemniaczanego, pewnie by jednogłośnie odmówiły. Coś, co się nazywa wilec ziemniaczany, nie może się nadawać do jedzenia. A potem okazuje się, że Wilec jest trochę podobny do Pana Bulwy z Toy Story, bardzo smaczny i na dodatek zdrowy.
Bataty są cennym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów. Samo zdrowie. Na dodatek bataty są naprawdę pyszne, a te pieczone i z grilla to już w ogóle palce lizać.
Jeśli podoba Wam się pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami, koniecznie wypróbujcie także inne nasze przepisy na zupy dyniowe:
zupa z kwiatów dyni
zupa z dyni z krewetkami
śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
zupa z pieczonej dyni
zupa krem z dyni z pestkami
zupa warzywna z dynią
Komentarze 0