Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
Dodaj do CookBook

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

(0)
1 godz 8 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Dynia hokkaido
1 
Marchewka
2  ząbków
Czosnek
2 
Mała młoda cebula
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
2 
Bataty
3  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy (u mnie warzywny)
0.7  l
Woda
1  łyżka
Czubryca zielona do doprawienia batatów
0.25  łyżeczka
Papryczki chili w płatkach
2  łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
trochę
Świeże zioła
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.7 g
Wartość energetyczna
224.2 kcal
Tłuszcze
2.9 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na dynię w pełni. W mojej kuchni trwa nieustanne przerabianie dyni na zupy, placki i leczo. Jeszcze tylko ciasta z dyni nie upiekłam, bo nie mam sprawdzonego przepisu. Ale dynia na słodko jest – w słoiku z dżemem od cioci.

Dzisiaj na obiad pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami. Zazwyczaj kupuję dynie hokkaido, ostatnio tylko takie można kupić w naszym warzywniaku. Plus, że nie trzeba jej obierać, minus, że pestki dyni hokkaido nie nadają się do suszenia, a szkoda, bo lubię suszone pestki, zwłaszcza po te, które osobiście suszę, sięgam z największym apetytem.

Bataty to słodkie i intensywnie pomarańczowe ziemniaki. Znane, a może raczej mniej znane również pod nazwą wilców ziemniaczanych, świetnie nadają się do różnych kulinarnych szaleństw. Chociaż podejrzewam, że gdybym powiedziała dzieciom, że na obiad zjedzą do zupy wilca ziemniaczanego, pewnie by jednogłośnie odmówiły. Coś, co się nazywa wilec ziemniaczany, nie może się nadawać do jedzenia. A potem okazuje się, że Wilec jest trochę podobny do Pana Bulwy z Toy Story, bardzo smaczny i na dodatek zdrowy. Bataty są cennym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów. Samo zdrowie. Na dodatek bataty są naprawdę pyszne, a te pieczone i z grilla to już w ogóle palce lizać.

Jeśli podoba Wam się pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami, koniecznie wypróbujcie także inne nasze przepisy na zupy dyniowe:
zupa z kwiatów dyni
zupa z dyni z krewetkami
śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
zupa z pieczonej dyni
zupa krem z dyni z pestkami
zupa warzywna z dynią

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    15 min
    Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Bataty obieram, kroję w cienkie plasterki o grubości ok 0,5 cm, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję plasterki oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, posypuję czubrycą i oprószam solą. Wstawiam do piekarnika.
  • Krok 2

    10 min
    W czasie, gdy pieką się bataty, przygotowuję zupę. Dynię kroję na pół, usuwam pestki, kroję w niezbyt dużą kostkę. Dyni nie kroi się łatwo, ale nie musi być ładnie skrojona, bo zupa na końcu zostanie zmiksowana. Marchewkę kroję w kostkę.
  • Krok 3

    35 min
    Cebule siekam, podduszam w rondlu na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję do rondla pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, podsmażam kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smażę 30 sekund, podlewam wywarem i gotuję ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję papryczkę chili.
  • Krok 4

    5 min
    Zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładką masę, doprawiam solą morską i czarnym pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Podaję zupę z pieczonymi plastrami batatów i kleksem śmietany, posypuję szczypiorkiem.
Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 1 z 5

Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Bataty obieram, kroję w cienkie plasterki o grubości ok 0,5 cm, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję plasterki oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, posypuję czubrycą i oprószam solą. Wstawiam do piekarnika.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 2 z 5

W czasie, gdy pieką się bataty, przygotowuję zupę. Dynię kroję na pół, usuwam pestki, kroję w niezbyt dużą kostkę. Dyni nie kroi się łatwo, ale nie musi być ładnie skrojona, bo zupa na końcu zostanie zmiksowana. Marchewkę kroję w kostkę.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 3 z 5

Cebule siekam, podduszam w rondlu na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję do rondla pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, podsmażam kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smażę 30 sekund, podlewam wywarem i gotuję ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję papryczkę chili.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 4 z 5

Zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładką masę, doprawiam solą morską i czarnym pieprzem.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 5 z 5

Podaję zupę z pieczonymi plastrami batatów i kleksem śmietany, posypuję szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    1 godz 25 min Średni
  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu