Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

0
1 godz 8 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Dynia hokkaido
1 
Marchewka
2  ząbków
2 
Mała młoda cebula
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
2 
Bataty
0.7  l
Woda
1  łyżka
Czubryca zielona do doprawienia batatów
0.25  łyżeczka
Papryczki chili w płatkach
2  łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
trochę
Świeże zioła
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Posiekany szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.92 g
Węglowodany
47.74 g
Tłuszcze
2.9 g
Wartość energetyczna
224.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
15 min
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Bataty obieram, kroję w cienkie plasterki o grubości ok 0,5 cm, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję plasterki oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, posypuję czubrycą i oprószam solą. Wstawiam do piekarnika.
Krok 2
10 min
W czasie, gdy pieką się bataty, przygotowuję zupę. Dynię kroję na pół, usuwam pestki, kroję w niezbyt dużą kostkę. Dyni nie kroi się łatwo, ale nie musi być ładnie skrojona, bo zupa na końcu zostanie zmiksowana. Marchewkę kroję w kostkę.
Krok 3
35 min
Cebule siekam, podduszam w rondlu na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję do rondla pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, podsmażam kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smażę 30 sekund, podlewam wywarem i gotuję ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję papryczkę chili.
Krok 4
5 min
Zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładką masę, doprawiam solą morską i czarnym pieprzem.
Krok 5
3 min
Podaję zupę z pieczonymi plastrami batatów i kleksem śmietany, posypuję szczypiorkiem.
Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 1 z 5

Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Bataty obieram, kroję w cienkie plasterki o grubości ok 0,5 cm, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję plasterki oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, posypuję czubrycą i oprószam solą. Wstawiam do piekarnika.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 2 z 5

W czasie, gdy pieką się bataty, przygotowuję zupę. Dynię kroję na pół, usuwam pestki, kroję w niezbyt dużą kostkę. Dyni nie kroi się łatwo, ale nie musi być ładnie skrojona, bo zupa na końcu zostanie zmiksowana. Marchewkę kroję w kostkę.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 3 z 5

Cebule siekam, podduszam w rondlu na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję do rondla pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, podsmażam kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smażę 30 sekund, podlewam wywarem i gotuję ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję papryczkę chili.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 4 z 5

Zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładką masę, doprawiam solą morską i czarnym pieprzem.

Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Krok 5 z 5

Podaję zupę z pieczonymi plastrami batatów i kleksem śmietany, posypuję szczypiorkiem.

Sezon na dynię w pełni. W mojej kuchni trwa nieustanne przerabianie dyni na zupy, placki i leczo. Jeszcze tylko ciasta z dyni nie upiekłam, bo nie mam sprawdzonego przepisu. Ale dynia na słodko jest – w słoiku z dżemem od cioci.

Dzisiaj na obiad pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami. Zazwyczaj kupuję dynie hokkaido, ostatnio tylko takie można kupić w naszym warzywniaku. Plus, że nie trzeba jej obierać, minus, że pestki dyni hokkaido nie nadają się do suszenia, a szkoda, bo lubię suszone pestki, zwłaszcza po te, które osobiście suszę, sięgam z największym apetytem.

Bataty to słodkie i intensywnie pomarańczowe ziemniaki. Znane, a może raczej mniej znane również pod nazwą wilców ziemniaczanych, świetnie nadają się do różnych kulinarnych szaleństw. Chociaż podejrzewam, że gdybym powiedziała dzieciom, że na obiad zjedzą do zupy wilca ziemniaczanego, pewnie by jednogłośnie odmówiły. Coś, co się nazywa wilec ziemniaczany, nie może się nadawać do jedzenia. A potem okazuje się, że Wilec jest trochę podobny do Pana Bulwy z Toy Story, bardzo smaczny i na dodatek zdrowy. Bataty są cennym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów. Samo zdrowie. Na dodatek bataty są naprawdę pyszne, a te pieczone i z grilla to już w ogóle palce lizać.

Jeśli podoba Wam się pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami, koniecznie wypróbujcie także inne nasze przepisy na zupy dyniowe:
zupa z kwiatów dyni
zupa z dyni z krewetkami
śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
zupa z pieczonej dyni
zupa krem z dyni z pestkami
zupa warzywna z dynią
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika