Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynia to dla mnie typowo jesienny symbol, więc kiedy tylko pojawia się w sklepach, od razu mam wrażenie, że lato chyli się ku końcowi. A przecież jest sierpień. Słońce wciąż jest mocne, powietrze ciepłe. Tylko te rześkie poranki i chłodne wieczory zapowiadają powoli nadchodzące zmiany. Babie lato. Rosa na listkach. Ostatnie maliny dojrzewające w moim ogrodzie. Czerwona jarzębina i pierwsze spadające z drzew liście. I dyniowy dżem od Cioci z Poznania :)
Pod koniec lata kupuję zatem dynię. Będzie zupa warzywna z dynią. Kupiłam jedną niedużą dynię hokkaido. Dynia jest świetna nie tylko na zupy, choć przede wszystkim właśnie przerabiana jest właśnie na nie. Ja najbardziej lubię zupę z dyni pieczonej, ale też często przygotowuję zupę z dyni na mleku, na słodko. Przepisy na te dyniowe pyszności znajdziecie niżej. Dynia to także świetny dodatek do zupy warzywnej, jej łagodny smak świetnie komponuje się z cukinią, kabaczkiem, pomidorami.
Z dyni usuwam miąższ, obieram dynię skrobaczką do jarzyn, kroję w kostkę. Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i pietruszkę w niezbyt długie słupki, cebulę siekam, por kroje w półtalarki.
Krok 2
20 min
W wysokim rondlu lekko rozgrzewam olej, dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję por, po 2-3 minutach dodaję warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię. Podduszam około 10 minut, dodaję przecier pomidorowy, podlewam wywarem.
Krok 3
20 min
Dodaję do rondla ziele angielskie, listek laurowy i gałązkę świeżego lubczyku, gotuję 20 minut na małej mocy płyty. Jeśli potrzeba, doprawiam zupę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
5 min
Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmuję garnek z płyty. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolewam do rondla.
Krok 5
3 min
Zupę podaję posypaną szczypiorkiem, z kawałkiem bułki pszennej.
Krok 1
z
5
Z dyni usuwam miąższ, obieram dynię skrobaczką do jarzyn, kroję w kostkę. Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i pietruszkę w niezbyt długie słupki, cebulę siekam, por kroje w półtalarki.
Krok 2
z
5
W wysokim rondlu lekko rozgrzewam olej, dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję por, po 2-3 minutach dodaję warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię. Podduszam około 10 minut, dodaję przecier pomidorowy, podlewam wywarem.
Krok 3
z
5
Dodaję do rondla ziele angielskie, listek laurowy i gałązkę świeżego lubczyku, gotuję 20 minut na małej mocy płyty. Jeśli potrzeba, doprawiam zupę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
z
5
Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmuję garnek z płyty. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolewam do rondla.
Krok 5
z
5
Zupę podaję posypaną szczypiorkiem, z kawałkiem bułki pszennej.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0