Zupa warzywna z dynią
58min
Średni
0.5
Pół małej dyni (u mnie hokkaido)
3
Ziemniaki
1
Cebula
2
Marchewka
1
Pietruszka
1
Por (biała część)
1
gałązka
Lubczyk świeży
1
Suszony listek laurowy
2
Ziarenka ziela angielskiego
2
łyżek
Śmietana
1
l
Wywar warzywny
trochę
Posiekany szczypiorek
2
łyżek
Olej winogronowy lub inny ulubiony
.
Wartości odżywcze
Białko
3.57 g
Węglowodany
26.14 g
Tłuszcze
9.7 g
Wartość energetyczna
193.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
10 min
Z dyni usuwam miąższ, obieram dynię skrobaczką do jarzyn, kroję w kostkę. Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i pietruszkę w niezbyt długie słupki, cebulę siekam, por kroje w półtalarki.
Krok 2
20 min
W wysokim rondlu lekko rozgrzewam olej, dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję por, po 2-3 minutach dodaję warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię. Podduszam około 10 minut, dodaję przecier pomidorowy, podlewam wywarem.
Krok 3
20 min
Dodaję do rondla ziele angielskie, listek laurowy i gałązkę świeżego lubczyku, gotuję 20 minut na małej mocy płyty. Jeśli potrzeba, doprawiam zupę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
5 min
Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmuję garnek z płyty. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolewam do rondla.
Krok 5
3 min
Zupę podaję posypaną szczypiorkiem, z kawałkiem bułki pszennej.
Dynia to dla mnie typowo jesienny symbol, więc kiedy tylko pojawia się w sklepach, od razu mam wrażenie, że lato chyli się ku końcowi. A przecież jest sierpień. Słońce wciąż jest mocne, powietrze ciepłe. Tylko te rześkie poranki i chłodne wieczory zapowiadają powoli nadchodzące zmiany. Babie lato. Rosa na listkach. Ostatnie maliny dojrzewające w moim ogrodzie. Czerwona jarzębina i pierwsze spadające z drzew liście. I dyniowy dżem od Cioci z Poznania :)
Pod koniec lata kupuję zatem dynię. Będzie zupa warzywna z dynią. Kupiłam jedną niedużą dynię hokkaido. Dynia jest świetna nie tylko na zupy, choć przede wszystkim właśnie przerabiana jest właśnie na nie. Ja najbardziej lubię zupę z dyni pieczonej, ale też często przygotowuję zupę z dyni na mleku, na słodko. Przepisy na te dyniowe pyszności znajdziecie niżej. Dynia to także świetny dodatek do zupy warzywnej, jej łagodny smak świetnie komponuje się z cukinią, kabaczkiem, pomidorami.
Smacznego!
Wszystkim wielbicielom dyni polecam także:
zupa krem z dyni z pestkami
śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
zupa z dyni z krewetkami
zupa z pieczonej dyni
Polecam także wpis Joli o dyniowym gotowaniu z dziećmi – klik
Pod koniec lata kupuję zatem dynię. Będzie zupa warzywna z dynią. Kupiłam jedną niedużą dynię hokkaido. Dynia jest świetna nie tylko na zupy, choć przede wszystkim właśnie przerabiana jest właśnie na nie. Ja najbardziej lubię zupę z dyni pieczonej, ale też często przygotowuję zupę z dyni na mleku, na słodko. Przepisy na te dyniowe pyszności znajdziecie niżej. Dynia to także świetny dodatek do zupy warzywnej, jej łagodny smak świetnie komponuje się z cukinią, kabaczkiem, pomidorami.
Smacznego!
Wszystkim wielbicielom dyni polecam także:
zupa krem z dyni z pestkami
śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
zupa z dyni z krewetkami
zupa z pieczonej dyni
Polecam także wpis Joli o dyniowym gotowaniu z dziećmi – klik
Komentarze 0