Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z pieczonej dyni
Dodaj do CookBook

Zupa z pieczonej dyni

(0)
1 godz 54 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Średniej wielkości dynia
6  łyżek
Bulion warzywny
1.5  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól morska
trochę
Gałka muszkatołowa
2  łyżek
Olej z pestek winogron
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
152.2 kcal
Tłuszcze
8 g
Białko
3.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon dyniowy w pełni. Zastanawiałam się, jak robić zupę dyniową tym razem, żeby było trochę inaczej niż zwykle, chociaż zwykle co rusz, to jest inaczej. Do zup z dyni dodaję przeróżne dodatki, jedynie dynia się nie zmienia, chociaż to nie do końca prawda, bo czasem robię zupę z dyni hokkaido, innym razem z innej, nieznanej mi odmiany. Dziś właśnie będzie taka inna dynia, a to między innymi dlatego, że ostatnio postanowiłam suszyć pestki z dyni, a z hokkaido pestki nie nadają się do jedzenia.

Zatem mam dynię i pomysł na nową zupę, jakiej jeszcze nie jadłam w tym sezonie. Zupa z pieczonej dyni jest świetnym urozmaiceniem dyniowego menu, bo pieczona dynia smakuje inaczej, niż gotowana, jak dla mnie taka zupa dyniowa to prawdziwe mistrzostwo świata.

Naszło mnie na tę zupę, bo ostatnio upiekłam dynię ot tak, jako przekąskę. I kiedy tylko spróbowałam pierwszy, jeszcze piekielnie gorący kawałek wiedziałam, że to dobry materiał na zupę. Owszem, zupa z pieczonej dyni wymaga nieco więcej czasu, niż zwykła dyniowa, ale tak prawdę w czasie, kiedy dynia będzie „pysznieć” w piekarniku, można zrobić tysiące innych rzeczy.

Dynię (jeśli nie jest to hokkaido) można obrać ze skórki przed pieczeniem lub po – ja wybrałam tę drugą wersję, skóra z łatwością odchodzi, więc nie ma z nią problemu.

Wszystkim wielbicielom dyniowych zup polecam także:
śniadaniową zupę z dyni z mlekiem
zupę z dyni z krewetkami
pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami

Przygotowanie

114 min
  • Krok 1

    6 min
    Dynię kroję na pół, usuwam miąższ i pestki (pestki przeznaczam na suszenie), kroję w cienkie plastry i układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Każdy kawałek smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju z pestek winogron, doprawiam dynię kurkumą, oprószam solą.
  • Krok 3

    60 min
    Piekę w 190 st. C. około godziny ( w zależności od wielkości dyni może to być zaledwie 40 minut).
  • Krok 4

    3 min
    Około 20 minut przed końcem pieczenia wkładam do piekarnika ząbki czosnku, każdy zawinięty w kawałek folii aluminiowej).
  • Krok 5

    15 min
    Upieczoną dynię pozostawiam do wystygnięcia, obieram ze skórki, przekładam do garnka (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i podlewam gorącym bulionem.
  • Krok 6

    15 min
    Dodaję do zupy czosnek obrany z łupinek. Doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, zagotowuję i gotuję około 5 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Zupę dokładnie miksuję, w razie konieczności dolewając jeszcze trochę gorącego bulionu. Przecieram zupę przez sito (nie jest to konieczne). Podaję z kawałkami upieczonej dyni.
Zupa z pieczonej dyni

Krok 1 z 7

Dynię kroję na pół, usuwam miąższ i pestki (pestki przeznaczam na suszenie), kroję w cienkie plastry i układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 2 z 7

Każdy kawałek smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju z pestek winogron, doprawiam dynię kurkumą, oprószam solą.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 3 z 7

Piekę w 190 st. C. około godziny ( w zależności od wielkości dyni może to być zaledwie 40 minut).

Zupa z pieczonej dyni

Krok 4 z 7

Około 20 minut przed końcem pieczenia wkładam do piekarnika ząbki czosnku, każdy zawinięty w kawałek folii aluminiowej).

Zupa z pieczonej dyni

Krok 5 z 7

Upieczoną dynię pozostawiam do wystygnięcia, obieram ze skórki, przekładam do garnka (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i podlewam gorącym bulionem.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 6 z 7

Dodaję do zupy czosnek obrany z łupinek. Doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, zagotowuję i gotuję około 5 minut.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 7 z 7

Zupę dokładnie miksuję, w razie konieczności dolewając jeszcze trochę gorącego bulionu. Przecieram zupę przez sito (nie jest to konieczne). Podaję z kawałkami upieczonej dyni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu