Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni

(0)
1 godz 54 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Średniej wielkości dynia
6  łyżek
Bulion warzywny
1.5  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól morska
trochę
Gałka muszkatołowa
2  łyżek
Olej z pestek winogron
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.62 g
Węglowodany
16.37 g
Tłuszcze
8.02 g
Wartość energetyczna
152.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon dyniowy w pełni. Zastanawiałam się, jak robić zupę dyniową tym razem, żeby było trochę inaczej niż zwykle, chociaż zwykle co rusz, to jest inaczej. Do zup z dyni dodaję przeróżne dodatki, jedynie dynia się nie zmienia, chociaż to nie do końca prawda, bo czasem robię zupę z dyni hokkaido, innym razem z innej, nieznanej mi odmiany. Dziś właśnie będzie taka inna dynia, a to między innymi dlatego, że ostatnio postanowiłam suszyć pestki z dyni, a z hokkaido pestki nie nadają się do jedzenia.

Zatem mam dynię i pomysł na nową zupę, jakiej jeszcze nie jadłam w tym sezonie. Zupa z pieczonej dyni jest świetnym urozmaiceniem dyniowego menu, bo pieczona dynia smakuje inaczej, niż gotowana, jak dla mnie taka zupa dyniowa to prawdziwe mistrzostwo świata.

Naszło mnie na tę zupę, bo ostatnio upiekłam dynię ot tak, jako przekąskę. I kiedy tylko spróbowałam pierwszy, jeszcze piekielnie gorący kawałek wiedziałam, że to dobry materiał na zupę. Owszem, zupa z pieczonej dyni wymaga nieco więcej czasu, niż zwykła dyniowa, ale tak prawdę w czasie, kiedy dynia będzie „pysznieć” w piekarniku, można zrobić tysiące innych rzeczy.

Dynię (jeśli nie jest to hokkaido) można obrać ze skórki przed pieczeniem lub po – ja wybrałam tę drugą wersję, skóra z łatwością odchodzi, więc nie ma z nią problemu.

Wszystkim wielbicielom dyniowych zup polecam także:
śniadaniową zupę z dyni z mlekiem
zupę z dyni z krewetkami
pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami

Przygotowanie

114 min
  • Krok 1

    6 min
    Dynię kroję na pół, usuwam miąższ i pestki (pestki przeznaczam na suszenie), kroję w cienkie plastry i układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Każdy kawałek smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju z pestek winogron, doprawiam dynię kurkumą, oprószam solą.
  • Krok 3

    60 min
    Piekę w 190 st. C. około godziny ( w zależności od wielkości dyni może to być zaledwie 40 minut).
  • Krok 4

    3 min
    Około 20 minut przed końcem pieczenia wkładam do piekarnika ząbki czosnku, każdy zawinięty w kawałek folii aluminiowej).
  • Krok 5

    15 min
    Upieczoną dynię pozostawiam do wystygnięcia, obieram ze skórki, przekładam do garnka (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i podlewam gorącym bulionem.
  • Krok 6

    15 min
    Dodaję do zupy czosnek obrany z łupinek. Doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, zagotowuję i gotuję około 5 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Zupę dokładnie miksuję, w razie konieczności dolewając jeszcze trochę gorącego bulionu. Przecieram zupę przez sito (nie jest to konieczne). Podaję z kawałkami upieczonej dyni.
Zupa z pieczonej dyni

Krok 1 z 7

Dynię kroję na pół, usuwam miąższ i pestki (pestki przeznaczam na suszenie), kroję w cienkie plastry i układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 2 z 7

Każdy kawałek smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju z pestek winogron, doprawiam dynię kurkumą, oprószam solą.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 3 z 7

Piekę w 190 st. C. około godziny ( w zależności od wielkości dyni może to być zaledwie 40 minut).

Zupa z pieczonej dyni

Krok 4 z 7

Około 20 minut przed końcem pieczenia wkładam do piekarnika ząbki czosnku, każdy zawinięty w kawałek folii aluminiowej).

Zupa z pieczonej dyni

Krok 5 z 7

Upieczoną dynię pozostawiam do wystygnięcia, obieram ze skórki, przekładam do garnka (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i podlewam gorącym bulionem.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 6 z 7

Dodaję do zupy czosnek obrany z łupinek. Doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, zagotowuję i gotuję około 5 minut.

Zupa z pieczonej dyni

Krok 7 z 7

Zupę dokładnie miksuję, w razie konieczności dolewając jeszcze trochę gorącego bulionu. Przecieram zupę przez sito (nie jest to konieczne). Podaję z kawałkami upieczonej dyni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jak suszyć pestki dyni?

    Jak suszyć pestki dyni?

    1 godz 56 min Łatwy
  • Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    1 godz 8 min Średni
  • Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    1 godz Średni
  • Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

    Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

    39 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu