
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Śniadaniowa fit zupa z dyni z mlekiem w dyniowym sezonie poszerza moje domowe menu zup mlecznych, które często gotuję dla moich dzieci, a przy okazji dla siebie. Świetnie do niej pasują lane kluseczki, ale ja zdecydowanie wolę z grzankami z chałki lub drożdżówki i rodzynkami. Do zupy można dodać też inne bakalie, ulubione orzechy, albo pokrojone w kawałki świeże owoce.
Jej przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Jeśli będzie to dynia hokkaido, nie będzie wymagała obierania. Trzeba tylko ją umyć, przekroić, usunąć pestki, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i gotować na 10 minut w niewielkiej ilości wody. Spokojnie można się z tą zupą wyrobić w zwykły poranek, dlatego też przyznałam jej status zupy śniadaniowej.
W sezonie dyniowym polecam także:
zupę z dyni z krewetkami
pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
15 minKrok 4
15 minKrok 5
3 min
Krok 1 z 5
Dynię myję, kroję na pół, usuwam środek, kroję w kawałki.

Krok 2 z 5
Przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję szczyptę soli i gotuję około 10 minut.

Krok 3 z 5
W tym czasie zagotowuję mleko (można ugotować je z laską wanilii), a na patelni rumienię na maśle pokrojoną w kostkę chałkę.

Krok 4 z 5
Podlewam dynię mlekiem, miksuję, dodaję resztę mleka, dokładnie mieszam, dodaję łyżkę cukru trzcinowego (do smaku, można mniej lub więcej) i kilka kropli esencji waniliowej.

Krok 5 z 5
Zupę podaję z grzankami i rodzynkami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0