Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W moim domu były już dwie zupy dyniowe i racuchy z dynią i pomysł na dyniowe ciasto. Dyniowe ciasto na razie jest w fazie koncepcji, ale skoro pojawiła się myśl o dyni na słodko, to zaraz musiałam ugotować zupę z dyni z mlekiem. Przepis mam od mamy, która zupy dyniowe przyrządza właśnie na słodko, trochę do zmodyfikowałam, ale główny zamysł pozostał.
Śniadaniowa fit zupa z dyni z mlekiem w dyniowym sezonie poszerza moje domowe menu zup mlecznych, które często gotuję dla moich dzieci, a przy okazji dla siebie. Świetnie do niej pasują lane kluseczki, ale ja zdecydowanie wolę z grzankami z chałki lub drożdżówki i rodzynkami. Do zupy można dodać też inne bakalie, ulubione orzechy, albo pokrojone w kawałki świeże owoce.
Jej przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Jeśli będzie to dynia hokkaido, nie będzie wymagała obierania. Trzeba tylko ją umyć, przekroić, usunąć pestki, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i gotować na 10 minut w niewielkiej ilości wody. Spokojnie można się z tą zupą wyrobić w zwykły poranek, dlatego też przyznałam jej status zupy śniadaniowej.
Dynię myję, kroję na pół, usuwam środek, kroję w kawałki.
Krok 2
10 min
Przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję szczyptę soli i gotuję około 10 minut.
Krok 3
15 min
W tym czasie zagotowuję mleko (można ugotować je z laską wanilii), a na patelni rumienię na maśle pokrojoną w kostkę chałkę.
Krok 4
15 min
Podlewam dynię mlekiem, miksuję, dodaję resztę mleka, dokładnie mieszam, dodaję łyżkę cukru trzcinowego (do smaku, można mniej lub więcej) i kilka kropli esencji waniliowej.
Krok 5
3 min
Zupę podaję z grzankami i rodzynkami.
Krok 1
z
5
Dynię myję, kroję na pół, usuwam środek, kroję w kawałki.
Krok 2
z
5
Przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję szczyptę soli i gotuję około 10 minut.
Krok 3
z
5
W tym czasie zagotowuję mleko (można ugotować je z laską wanilii), a na patelni rumienię na maśle pokrojoną w kostkę chałkę.
Krok 4
z
5
Podlewam dynię mlekiem, miksuję, dodaję resztę mleka, dokładnie mieszam, dodaję łyżkę cukru trzcinowego (do smaku, można mniej lub więcej) i kilka kropli esencji waniliowej.
Krok 5
z
5
Zupę podaję z grzankami i rodzynkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0