Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tortilla (wrap) to pochodzący z kuchni meksykańskiej rodzaj placka pszennego lub kukurydzianego. Ponieważ jest cienki, łatwo go formować i faszerować – zawijać w rulon, kopertę czy składać na cztery. Stanowi ciekawą alternatywę dla pieczywa i cieszy się rosnącą popularnością. Dziś podpowiadamy, jak przygotowaćtortillęw wersjiśniadaniowej.
Potrzebne będą jajka, kiełki i końcówki warzyw, które akurat znajdziemy w kuchni. Im bardziej różnorodne składniki, tym więcej kolorów i wartości odżywczych będzie miało nasze śniadanie. Odrobina papryki, cebulki, kawałek pomidora? Świetnie! Z różnych ziół czy natki można ukręcić pesto. Z kolei z pozostałych na dnie puszki fasolki czy groszku, zrobimy domową pastę do smarowania. Do tego odrobina przypraw, ziarenek sezamu i miseczka soczyście pomidorowego keczupu WINIARY, w sam raz do maczania. Zrób coś dobrego od rana i zacznij dzień w stylu zero waste. Smacznego!
Przygotowanie
13 min
Krok 1
6 min
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie wylej roztłuczone jajka, tak żeby masa jajeczna całkowicie pokryła powierzchnię patelni. Na wierzch dodaj placek tortilli.
Krok 2
2 min
Następnie ściągnij placek z patelni na talerz, tortillą do dołu.
Krok 3
5 min
Natnij tortillę nożem do punktu środka, czyli tak żeby nie przeciąć jej na pół. Rozłóż resztki warzyw w dowolny sposób, posyp sezamem i złóż tortillę na kształt trójkąta. Zajadaj z keczupem WINIARY.
Krok 1
z
3
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie wylej roztłuczone jajka, tak żeby masa jajeczna całkowicie pokryła powierzchnię patelni. Na wierzch dodaj placek tortilli.
Krok 2
z
3
Następnie ściągnij placek z patelni na talerz, tortillą do dołu.
Krok 3
z
3
Natnij tortillę nożem do punktu środka, czyli tak żeby nie przeciąć jej na pół. Rozłóż resztki warzyw w dowolny sposób, posyp sezamem i złóż tortillę na kształt trójkąta. Zajadaj z keczupem WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0