Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tortilla (wrap) to pochodzący z kuchni meksykańskiej rodzaj placka pszennego lub kukurydzianego. Ponieważ jest cienki, łatwo go formować i faszerować – zawijać w rulon, kopertę czy składać na cztery. Stanowi ciekawą alternatywę dla pieczywa i cieszy się rosnącą popularnością. Dziś podpowiadamy, jak przygotować tortillę w wersji śniadaniowej.
Potrzebne będą jajka, kiełki i końcówki warzyw, które akurat znajdziemy w kuchni. Im bardziej różnorodne składniki, tym więcej kolorów i wartości odżywczych będzie miało nasze śniadanie. Odrobina papryki, cebulki, kawałek pomidora? Świetnie! Z różnych ziół czy natki można ukręcić pesto. Z kolei z pozostałych na dnie puszki fasolki czy groszku, zrobimy domową pastę do smarowania. Do tego odrobina przypraw, ziarenek sezamu i miseczka soczyście pomidorowego keczupu WINIARY, w sam raz do maczania. Zrób coś dobrego od rana i zacznij dzień w stylu zero waste. Smacznego!
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie wylej roztłuczone jajka, tak żeby masa jajeczna całkowicie pokryła powierzchnię patelni. Na wierzch dodaj placek tortilli.
Następnie ściągnij placek z patelni na talerz, tortillą do dołu.
Natnij tortillę nożem do punktu środka, czyli tak żeby nie przeciąć jej na pół. Rozłóż resztki warzyw w dowolny sposób, posyp sezamem i złóż tortillę na kształt trójkąta. Zajadaj z keczupem WINIARY.