Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zamiast zwykłej kanapki na śniadanie – jaglanka o niezwykłych właściwościach. Kasza jaglana otrzymywana z łuskanego ziarna prosa to najzdrowsza z kasz. O jej właściwościach prozdrowotnych powiedziano już chyba wszystko. Nie pozostaje nic innego, jak włączyć ją na stałe do naszego menu. A można to zrobić wyjątkowo smacznie i od samego rana.
Kasza jaglana na mleku owsianym to nie tylko mnóstwo cennych witamin i minerałów (m.in. krzemu) ale także poranna porcja węglowodanów złożonych, które na długo zapewnią odpowiednią dawkę energii. Do jaglanki można dodać przeróżne sezonowe lub mrożone owoce, a także bakalie. Jak kto lubi, bo z jaglanką warto polubić się na dobre.
Kasza jaglana sprawdzi się nie tylko w zupie śniadaniowej. Zobacz też inne przepisy z kaszą jaglaną:
Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię, prażymy, często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Prażymy do momentu, aż poczujemy przyjemny wyraźny aromat.
Krok 2
3 min
Przesypujemy kaszę do sitka, przelewamy wrzątkiem, przekładamy kaszę do małego rondelka.
Krok 3
10 min
Dodajemy do kaszy szklankę mleka owsianego, szczyptę soli, przykrywamy pokrywką, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce jabłko i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Krok 4
3 min
Zdejmujemy rondelek z kuchenki, dodajemy resztę mleka i miód, mieszamy.
Krok 5
1 min
Do jaglanki dodajemy szczyptę cynamonu, świeże owoce i bakalie.
Krok 1
z
5
Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię, prażymy, często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Prażymy do momentu, aż poczujemy przyjemny wyraźny aromat.
Krok 2
z
5
Przesypujemy kaszę do sitka, przelewamy wrzątkiem, przekładamy kaszę do małego rondelka.
Krok 3
z
5
Dodajemy do kaszy szklankę mleka owsianego, szczyptę soli, przykrywamy pokrywką, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce jabłko i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Krok 4
z
5
Zdejmujemy rondelek z kuchenki, dodajemy resztę mleka i miód, mieszamy.
Krok 5
z
5
Do jaglanki dodajemy szczyptę cynamonu, świeże owoce i bakalie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0