Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
Dodaj do CookBook

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

(0)
39 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.33  szklanka
Kasza jaglana
1  l
Woda lub wywar warzywny
4 
Marchewka
0.25 
Seler
1 
Pietruszka
1 
Biała część pora
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Oliwa do smażenia
1 
Mała Cebula
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól himalajska lub morska
1  cm
Kawałek świeżego imbiru
1  łyżeczka
Sok z limonki lub ewentualnie cytryny
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Posiekana natka pietruszki
1  łyżka
Posiekane orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.4 g
Wartość energetyczna
215.8 kcal
Tłuszcze
8.5 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem to pomysł na kaszę jaglaną na dziś, podpatrzony w książce „Kuchnia polska bez pszenicy”. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, dodając do zupy świeży imbir i pomijając listki kaffiru i czarnuszkę. Czarnuszkę mam już zamówioną w moim ulubionym sklepie ze zdrową żywnością, więc następnym razem na pewno trafi do jaglanego kremu.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem ma delikatnie orientalny charakter, nie tylko dzięki świeżemu imbirowi (ten sproszkowany wolę dodawać do deserów), ale także dzięki kurkumie i limonce. Kurkumina, składnik kurkumy, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, ma wpływ na poprawę odporności. Dlatego warto kurkumę na stałe wpisać do naszego menu przyprawowego, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

A że właśnie mamy jesień w pełnej krasie, krem marchewkowo-jaglany z imbirem jest świetnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Gęsty krem długo trzyma ciepło, można zatem delektować się nim bez pośpiechu, a i tak będzie gorący do ostatniej łyżki.


Z kaszą jaglaną polecam także:

zupa owocowa z kaszą jaglaną

A jeśli lubicie kremy marchewkowe, sprawdźcie koniecznie przepisy:

zupa marchewkowa z płatkami owsianymi

ostra zupa z marchewki z chili

zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

zupa marchewkowa z migdałowym serduszkiem

zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    3 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.
  • Krok 2

    15 min
    W głębokim rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i por, kiedy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam na większej mocy płyty przez pół minuty, zmniejszam moc i dodaję starte na tarce warzywa. Duszę pod przykryciem. Po chwili dodaję kurkumę, szczyptę soli, podlewam warzywa wodą lub wywarem warzywnym, gotuję 15 minut.
  • Krok 3

    15 min
    W tym czasie w małym rondelku zagotowuję 2 szklanki wody. Kaszę jaglaną płuczę pod strumieniem zimnej wody na sicie, przelewam wrzątkiem, pozostawiając w rondelku połowę wody. Dodaję do rondelka z wodą kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję pod przykryciem na najmniejszej mocy płyty 15 minut, bez mieszania.
  • Krok 4

    3 min
    Zestawiam zupę z płyty, dodaję starty na tarce o drobnych oczkach imbir i blenduję zupę przez minutę. Konsystencja powinna być dość rzadka, żeby po dodaniu kaszy krem nie zrobił się za gęsty.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, w razie potrzeby można delikatnie rozbić kaszę za pomocą blendera ustawionego na minimalne obroty. Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podaję z natką zielonej pietruszki, orzechami włoskimi lekko podprażonymi na suchej patelni.
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 2 z 6

W głębokim rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i por, kiedy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam na większej mocy płyty przez pół minuty, zmniejszam moc i dodaję starte na tarce warzywa. Duszę pod przykryciem. Po chwili dodaję kurkumę, szczyptę soli, podlewam warzywa wodą lub wywarem warzywnym, gotuję 15 minut.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 3 z 6

W tym czasie w małym rondelku zagotowuję 2 szklanki wody. Kaszę jaglaną płuczę pod strumieniem zimnej wody na sicie, przelewam wrzątkiem, pozostawiając w rondelku połowę wody. Dodaję do rondelka z wodą kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję pod przykryciem na najmniejszej mocy płyty 15 minut, bez mieszania.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 4 z 6

Zestawiam zupę z płyty, dodaję starty na tarce o drobnych oczkach imbir i blenduję zupę przez minutę. Konsystencja powinna być dość rzadka, żeby po dodaniu kaszy krem nie zrobił się za gęsty.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 5 z 6

Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, w razie potrzeby można delikatnie rozbić kaszę za pomocą blendera ustawionego na minimalne obroty. Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 6 z 6

Zupę podaję z natką zielonej pietruszki, orzechami włoskimi lekko podprażonymi na suchej patelni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Krem bananowy

    Krem bananowy

    15 min Łatwy
  • Zupa krem z botwiny

    Zupa krem z botwiny

    1 godz 2 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu