Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.33  szklanka
Kasza jaglana
1  l
Woda lub wywar warzywny
4 
Marchewka
0.25 
Seler
1 
Pietruszka
1 
Biała część pora
1  ząbek
2  łyżek
Oliwa do smażenia
1 
Mała Cebula
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól himalajska lub morska
1  cm
Kawałek świeżego imbiru
1  łyżeczka
Sok z limonki lub ewentualnie cytryny
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Posiekana natka pietruszki
1  łyżka
Posiekane orzechy włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.4 g
Węglowodany
32.41 g
Tłuszcze
8.48 g
Wartość energetyczna
215.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
3 min
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.
Krok 2
15 min
W głębokim rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i por, kiedy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam na większej mocy płyty przez pół minuty, zmniejszam moc i dodaję starte na tarce warzywa. Duszę pod przykryciem. Po chwili dodaję kurkumę, szczyptę soli, podlewam warzywa wodą lub wywarem warzywnym, gotuję 15 minut.
Krok 3
15 min
W tym czasie w małym rondelku zagotowuję 2 szklanki wody. Kaszę jaglaną płuczę pod strumieniem zimnej wody na sicie, przelewam wrzątkiem, pozostawiając w rondelku połowę wody. Dodaję do rondelka z wodą kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję pod przykryciem na najmniejszej mocy płyty 15 minut, bez mieszania.
Krok 4
3 min
Zestawiam zupę z płyty, dodaję starty na tarce o drobnych oczkach imbir i blenduję zupę przez minutę. Konsystencja powinna być dość rzadka, żeby po dodaniu kaszy krem nie zrobił się za gęsty.
Krok 5
2 min
Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, w razie potrzeby można delikatnie rozbić kaszę za pomocą blendera ustawionego na minimalne obroty. Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę podaję z natką zielonej pietruszki, orzechami włoskimi lekko podprażonymi na suchej patelni.
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 2 z 6

W głębokim rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i por, kiedy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam na większej mocy płyty przez pół minuty, zmniejszam moc i dodaję starte na tarce warzywa. Duszę pod przykryciem. Po chwili dodaję kurkumę, szczyptę soli, podlewam warzywa wodą lub wywarem warzywnym, gotuję 15 minut.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 3 z 6

W tym czasie w małym rondelku zagotowuję 2 szklanki wody. Kaszę jaglaną płuczę pod strumieniem zimnej wody na sicie, przelewam wrzątkiem, pozostawiając w rondelku połowę wody. Dodaję do rondelka z wodą kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję pod przykryciem na najmniejszej mocy płyty 15 minut, bez mieszania.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 4 z 6

Zestawiam zupę z płyty, dodaję starty na tarce o drobnych oczkach imbir i blenduję zupę przez minutę. Konsystencja powinna być dość rzadka, żeby po dodaniu kaszy krem nie zrobił się za gęsty.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 5 z 6

Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, w razie potrzeby można delikatnie rozbić kaszę za pomocą blendera ustawionego na minimalne obroty. Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krok 6 z 6

Zupę podaję z natką zielonej pietruszki, orzechami włoskimi lekko podprażonymi na suchej patelni.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem to pomysł na kaszę jaglaną na dziś, podpatrzony w książce „Kuchnia polska bez pszenicy”. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, dodając do zupy świeży imbir i pomijając listki kaffiru i czarnuszkę. Czarnuszkę mam już zamówioną w moim ulubionym sklepie ze zdrową żywnością, więc następnym razem na pewno trafi do jaglanego kremu.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem ma delikatnie orientalny charakter, nie tylko dzięki świeżemu imbirowi (ten sproszkowany wolę dodawać do deserów), ale także dzięki kurkumie i limonce. Kurkumina, składnik kurkumy, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, ma wpływ na poprawę odporności. Dlatego warto kurkumę na stałe wpisać do naszego menu przyprawowego, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

A że właśnie mamy jesień w pełnej krasie, krem marchewkowo-jaglany z imbirem jest świetnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Gęsty krem długo trzyma ciepło, można zatem delektować się nim bez pośpiechu, a i tak będzie gorący do ostatniej łyżki.


Z kaszą jaglaną polecam także:

zupa owocowa z kaszą jaglaną

A jeśli lubicie kremy marchewkowe, sprawdźcie koniecznie przepisy:

zupa marchewkowa z płatkami owsianymi

ostra zupa z marchewki z chili

zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

zupa marchewkowa z migdałowym serduszkiem

zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Ania
.

Super pyszna, ale dodaję jeszcze żółtą soczewicę, na zdrowie :)

Pokaż więcej komentarzy