Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa marchewkowa z płatkami owsianymi jest pyszna, sycąca i zdrowa. Przygotowałam ją z młodej marchewki i doprawiłam czosnkiem niedźwiedzim, który jest bardziej łagodny od tradycyjnego czosnku. Te listki w zupie, które wyglądają jak pokrojona pietruszka, to właśnie czosnek niedźwiedzi.
Zamiast ziemniaków dodałam do zupy płatki owsiane. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie. Chyba muszę zacząć częściej korzystać z tego patentu. Świetnie zagęściły zupę. Tak przygotowaną zupę można zmiksować blenderem, ale jeśli warzywa są starte na tarce to według mnie nie ma już takiej potrzeby i dzięki temu widać składniki.
W zupie jest lekko wyczuwalny seler. Jeśli nie przepadacie za jego smakiem, to możecie nieco zmniejszyć jego proporcje zastępując większą ilością marchewki. Ja lubię, kiedy smaki mieszają się w daniu, więc dla mnie proporcje warzyw są idealne.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki oraz kawałek selera ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
8 min
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oleju. Nakładamy pokrojoną cebulę i kiedy będzie już lekko podsmażona dodajemy marchewkę i seler. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju i smażymy kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
2 min
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Krok 4
15 min
Dosypujemy płatki owsiane oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Krok 5
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Podajemy z natką świeżej pietruszki.
Krok 1
z
6
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki oraz kawałek selera ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
z
6
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oleju. Nakładamy pokrojoną cebulę i kiedy będzie już lekko podsmażona dodajemy marchewkę i seler. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju i smażymy kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
z
6
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Krok 4
z
6
Dosypujemy płatki owsiane oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
z
6
Podajemy z natką świeżej pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0