Zupa marchewkowa z płatkami owsianymi
35min
Średni
250
g
Młoda marchewka
1
Cebula mała
60
g
Seler
3
łyżek
Olej rzepakowy
3
łyżek
850
ml
Woda
30
g
Płatki owsiane
1
łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1
szczypta
Sól morska ziołowa do smaku
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
2.71 g
Węglowodany
11.17 g
Tłuszcze
11.71 g
Wartość energetyczna
165.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki oraz kawałek selera ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
8 min
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oleju. Nakładamy pokrojoną cebulę i kiedy będzie już lekko podsmażona dodajemy marchewkę i seler. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju i smażymy kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
2 min
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Krok 4
15 min
Dosypujemy płatki owsiane oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Krok 5
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Podajemy z natką świeżej pietruszki.
Zupa marchewkowa z płatkami owsianymi jest pyszna, sycąca i zdrowa. Przygotowałam ją z młodej marchewki i doprawiłam czosnkiem niedźwiedzim, który jest bardziej łagodny od tradycyjnego czosnku. Te listki w zupie, które wyglądają jak pokrojona pietruszka, to właśnie czosnek niedźwiedzi.
Zamiast ziemniaków dodałam do zupy płatki owsiane. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie. Chyba muszę zacząć częściej korzystać z tego patentu. Świetnie zagęściły zupę. Tak przygotowaną zupę można zmiksować blenderem, ale jeśli warzywa są starte na tarce to według mnie nie ma już takiej potrzeby i dzięki temu widać składniki.
W zupie jest lekko wyczuwalny seler. Jeśli nie przepadacie za jego smakiem, to możecie nieco zmniejszyć jego proporcje zastępując większą ilością marchewki. Ja lubię, kiedy smaki mieszają się w daniu, więc dla mnie proporcje warzyw są idealne.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Zupa marchewkowa świetnie smakuje też w połączeniu z pomarańczą. Polecam inną wersję tej zupy, przygotowaną przez Agatę – Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą.
Zamiast ziemniaków dodałam do zupy płatki owsiane. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie. Chyba muszę zacząć częściej korzystać z tego patentu. Świetnie zagęściły zupę. Tak przygotowaną zupę można zmiksować blenderem, ale jeśli warzywa są starte na tarce to według mnie nie ma już takiej potrzeby i dzięki temu widać składniki.
W zupie jest lekko wyczuwalny seler. Jeśli nie przepadacie za jego smakiem, to możecie nieco zmniejszyć jego proporcje zastępując większą ilością marchewki. Ja lubię, kiedy smaki mieszają się w daniu, więc dla mnie proporcje warzyw są idealne.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Zupa marchewkowa świetnie smakuje też w połączeniu z pomarańczą. Polecam inną wersję tej zupy, przygotowaną przez Agatę – Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą.
Komentarze 0