Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

0
42min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Marchewka
1 
Marchewka na chipsy
1 
Sok ze średniej pomarańczy (ewentualnie może być pół szklanki soku z kartonu)
3 
Cebula dymka
2  łyżek
Masło
4  łyżek
1  l
Woda
50  ml
Kremowa śmietanka
trochę
Curry
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.98 g
Węglowodany
19.17 g
Tłuszcze
10.11 g
Wartość energetyczna
178.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
15 min
Marchewkę przeznaczoną na chipsy myję, obieram, strugam obieraczką, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 200 st. C do chrupkości ok. 10 minut.
Krok 2
5 min
Marchewki na kremową zupę obieram i kroję w plasterki.
Krok 3
3 min
Podduszam na maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
10 min
Dodaję wywar warzywny, gotuję ok. 10 minut.
Krok 5
5 min
Miksuję, dodaję sok z pomarańczy i śmietankę.
Krok 6
2 min
Doprawiam szczyptą soli, curry i białego pieprzu.
Krok 7
2 min
Zupę marchewkową podaję z chipsami marchewkowymi.
Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Krok 1 z 7

Marchewkę przeznaczoną na chipsy myję, obieram, strugam obieraczką, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 200 st. C do chrupkości ok. 10 minut.

Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Krok 2 z 7

Marchewki na kremową zupę obieram i kroję w plasterki.

Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Krok 3 z 7

Podduszam na maśle razem z posiekaną cebulą.

Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Krok 4 z 7

Dodaję wywar warzywny, gotuję ok. 10 minut.

Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Krok 5 z 7

Miksuję, dodaję sok z pomarańczy i śmietankę.

Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Krok 6 z 7

Doprawiam szczyptą soli, curry i białego pieprzu.

Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Krok 7 z 7

Zupę marchewkową podaję z chipsami marchewkowymi.

Dziś wyszłam z psem na krótki przedpołudniowy spacer. Krótki zamienił się w bardzo długi, a wszystko za sprawą wiosennego słońca… Ciepłe powietrze i łaskoczące nos promienie sprawiły, że zatęskniłam za upalnym latem. Zanim jednak letnie słońce rozgrzeje się na dobre, pomyślałam o kremowej zupie marchewkowej – w końcu beta-karoten jest wielkim sprzymierzeńcem ładnej cery. Dziś dodałam do niej sok z pomarańczy i marchewkowe chipsy do schrupania. Zupa marchewkowa – takie moje wiosenne odstępstwo od niedzielnego rosołu :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika