Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5kg
Marchewka
1
Marchewka na chipsy
1
Sok ze średniej pomarańczy (ewentualnie może być pół szklanki soku z kartonu)
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś wyszłam z psem na krótki przedpołudniowy spacer. Krótki zamienił się w bardzo długi, a wszystko za sprawą wiosennego słońca… Ciepłe powietrze i łaskoczące nos promienie sprawiły, że zatęskniłam za upalnym latem. Zanim jednak letnie słońce rozgrzeje się na dobre, pomyślałam o kremowej zupie marchewkowej – w końcu beta-karoten jest wielkim sprzymierzeńcem ładnej cery. Dziś dodałam do niej sok z pomarańczy i marchewkowe chipsy do schrupania. Zupa marchewkowa – takie moje wiosenne odstępstwo od niedzielnego rosołu :)
Przygotowanie
42 min
Krok 1
15 min
Marchewkę przeznaczoną na chipsy myję, obieram, strugam obieraczką, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 200 st. C do chrupkości ok. 10 minut.
Krok 2
5 min
Marchewki na kremową zupę obieram i kroję w plasterki.
Krok 3
3 min
Podduszam na maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
10 min
Dodaję wywar warzywny, gotuję ok. 10 minut.
Krok 5
5 min
Miksuję, dodaję sok z pomarańczy i śmietankę.
Krok 6
2 min
Doprawiam szczyptą soli, curry i białego pieprzu.
Krok 7
2 min
Zupę marchewkową podaję z chipsami marchewkowymi.
Krok 1
z
7
Marchewkę przeznaczoną na chipsy myję, obieram, strugam obieraczką, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 200 st. C do chrupkości ok. 10 minut.
Krok 2
z
7
Marchewki na kremową zupę obieram i kroję w plasterki.
Krok 3
z
7
Podduszam na maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
z
7
Dodaję wywar warzywny, gotuję ok. 10 minut.
Krok 5
z
7
Miksuję, dodaję sok z pomarańczy i śmietankę.
Krok 6
z
7
Doprawiam szczyptą soli, curry i białego pieprzu.
Krok 7
z
7
Zupę marchewkową podaję z chipsami marchewkowymi.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0