Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą
42min
Średni
0.5
kg
Marchewka
1
Marchewka na chipsy
1
Sok ze średniej pomarańczy (ewentualnie może być pół szklanki soku z kartonu)
3
Cebula dymka
2
łyżek
Masło
4
łyżek
1
l
Woda
50
ml
Kremowa śmietanka
trochę
Curry
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz biały
.
Wartości odżywcze
Białko
2.98 g
Węglowodany
19.17 g
Tłuszcze
10.11 g
Wartość energetyczna
178.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
15 min
Marchewkę przeznaczoną na chipsy myję, obieram, strugam obieraczką, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 200 st. C do chrupkości ok. 10 minut.
Krok 2
5 min
Marchewki na kremową zupę obieram i kroję w plasterki.
Krok 3
3 min
Podduszam na maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
10 min
Dodaję wywar warzywny, gotuję ok. 10 minut.
Krok 5
5 min
Miksuję, dodaję sok z pomarańczy i śmietankę.
Krok 6
2 min
Doprawiam szczyptą soli, curry i białego pieprzu.
Krok 7
2 min
Zupę marchewkową podaję z chipsami marchewkowymi.
Dziś wyszłam z psem na krótki przedpołudniowy spacer. Krótki zamienił się w bardzo długi, a wszystko za sprawą wiosennego słońca… Ciepłe powietrze i łaskoczące nos promienie sprawiły, że zatęskniłam za upalnym latem. Zanim jednak letnie słońce rozgrzeje się na dobre, pomyślałam o kremowej zupie marchewkowej – w końcu beta-karoten jest wielkim sprzymierzeńcem ładnej cery. Dziś dodałam do niej sok z pomarańczy i marchewkowe chipsy do schrupania. Zupa marchewkowa – takie moje wiosenne odstępstwo od niedzielnego rosołu :)
Komentarze 0