Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jedzmy marchewkę! Jest zdrowa, zawiera mnóstwo prowitaminy A, czyli karotenu, który nie tylko wpływa korzystnie na koloryt naszej skóry, ale także na wzrok i odporność, która jesienią pewnie zostanie wystawiona na niejedną próbę. Kto chce na dłużej zachować opaloną skórę, je marchewki! Choć najwięcej karotenu przyswajamy z marchewki surowej, nie mogłam sobie odmówić sprawdzenia, jak sprawdzi się zupa z marchewki z chili.
Ostra zupa z marchewki z chili, pomarańczowa niczym jesienne liście, nie tylko cieszy oczy energetyzującym kolorem, ale także rozgrzewa od środka. Jest zatem idealna na przedjesienne chłody i oczekiwanie na ciepłą złotą polską jesień. Do zupy marchewkowej można zetrzeć odrobinę świeżego imbiru, który doda jej orientalnego charakteru, a grzanki zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub pistacjami. Ostra zupa z marchewki z chili powinna być podawana w ogrzanych miseczkach.
Smacznego!
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Marchewkę myję, obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam. Papryczkę chili siekam.
Krok 2
3 min
W głębokim rondlu rozgrzewam olej (jedną łyżkę), przesmażam na nim cebulę.
Krok 3
5 min
Po chwili dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, a pół minuty później marchewkę i chili, podduszam kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
20 min
Podlewam marchewkę wywarem i gotuję 20 minut „na wolnym ogniu” pod przykryciem.
Krok 5
3 min
Na chwilę przed końcem gotowania dodaje łyżeczkę koncentratu, a z kromek chleba wycinam foremką-marchewką chlebowe marchewki i podsmażam je na rozgrzanym oleju.
Krok 6
5 min
Zupę marchewkową miksuję i doprawiam do smaku solą. Zupa z marchewki z chili może być podana z grzankami w kształcie marchewek.
Krok 1
z
6
Marchewkę myję, obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam. Papryczkę chili siekam.
Krok 2
z
6
W głębokim rondlu rozgrzewam olej (jedną łyżkę), przesmażam na nim cebulę.
Krok 3
z
6
Po chwili dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, a pół minuty później marchewkę i chili, podduszam kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
z
6
Podlewam marchewkę wywarem i gotuję 20 minut „na wolnym ogniu” pod przykryciem.
Krok 5
z
6
Na chwilę przed końcem gotowania dodaje łyżeczkę koncentratu, a z kromek chleba wycinam foremką-marchewką chlebowe marchewki i podsmażam je na rozgrzanym oleju.
Krok 6
z
6
Zupę marchewkową miksuję i doprawiam do smaku solą. Zupa z marchewki z chili może być podana z grzankami w kształcie marchewek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0