Ostra zupa z marchewki z chili
41min
Łatwy
4
Marchewka większa
1
Cebula młoda
1
kawałek
Papryczka chili
2
łyżek
0.5
l
Woda
2
łyżek
Olej winogronowy
1
szczypta
Sól morska
1
ząbek
1
łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
5
plastrów
Kromki białego pieczywa
.
Wartości odżywcze
Białko
3.63 g
Węglowodany
21.22 g
Tłuszcze
8.03 g
Wartość energetyczna
172.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Marchewkę myję, obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam. Papryczkę chili siekam.
Krok 2
3 min
W głębokim rondlu rozgrzewam olej (jedną łyżkę), przesmażam na nim cebulę.
Krok 3
5 min
Po chwili dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, a pół minuty później marchewkę i chili, podduszam kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
20 min
Podlewam marchewkę wywarem i gotuję 20 minut „na wolnym ogniu” pod przykryciem.
Krok 5
3 min
Na chwilę przed końcem gotowania dodaje łyżeczkę koncentratu, a z kromek chleba wycinam foremką-marchewką chlebowe marchewki i podsmażam je na rozgrzanym oleju.
Krok 6
5 min
Zupę marchewkową miksuję i doprawiam do smaku solą. Zupa z marchewki z chili może być podana z grzankami w kształcie marchewek.
Jedzmy marchewkę! Jest zdrowa, zawiera mnóstwo prowitaminy A, czyli karotenu, który nie tylko wpływa korzystnie na koloryt naszej skóry, ale także na wzrok i odporność, która jesienią pewnie zostanie wystawiona na niejedną próbę. Kto chce na dłużej zachować opaloną skórę, je marchewki! Choć najwięcej karotenu przyswajamy z marchewki surowej, nie mogłam sobie odmówić sprawdzenia, jak sprawdzi się zupa z marchewki z chili.
Ostra zupa z marchewki z chili, pomarańczowa niczym jesienne liście, nie tylko cieszy oczy energetyzującym kolorem, ale także rozgrzewa od środka. Jest zatem idealna na przedjesienne chłody i oczekiwanie na ciepłą złotą polską jesień. Do zupy marchewkowej można zetrzeć odrobinę świeżego imbiru, który doda jej orientalnego charakteru, a grzanki zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub pistacjami. Ostra zupa z marchewki z chili powinna być podawana w ogrzanych miseczkach.
Smacznego!
Ostra zupa z marchewki z chili, pomarańczowa niczym jesienne liście, nie tylko cieszy oczy energetyzującym kolorem, ale także rozgrzewa od środka. Jest zatem idealna na przedjesienne chłody i oczekiwanie na ciepłą złotą polską jesień. Do zupy marchewkowej można zetrzeć odrobinę świeżego imbiru, który doda jej orientalnego charakteru, a grzanki zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub pistacjami. Ostra zupa z marchewki z chili powinna być podawana w ogrzanych miseczkach.
Smacznego!
Komentarze 0