Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

0
46min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
1  opakowanie
Kiełki np. fasoli mung lub słonecznika
10 
Brukselka
1 
Por
150  g
Grzybków shimaje
150  g
Grzybki shitake
1 
Mała ostra papryczka
1 
2-cm kawałek imbiru
3  łyżek
Sos sezamowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.69 g
Węglowodany
18.68 g
Tłuszcze
7.21 g
Wartość energetyczna
166.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
3 min
Pora obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 2
3 min
Brukselkę dokładnie umyć, osuszyć.
Krok 3
4 min
Grzybki umyć, osuszyć.
Krok 4
4 min
Imbir obrać, zetrzeć na tarce.
Krok 5
3 min
Papryczkę lub jej kawałek (stopień ostrości należy dopasować do swoich własnych preferencji) drobno pokroić.
Krok 6
8 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy, dodać starty imbir oraz papryczkę chilli. Dorzucić pora oraz brukselki. Całość lekko podsmażyć. Pod koniec dodać grzybki. Chwilę podusić.
Krok 7
8 min
Podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby aromaty się połączyły.
Krok 8
10 min
Ugotować makaron ryżowy.
Krok 9
3 min
Zupę podawać z makaronem i świeżymi kiełkami.
Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 1 z 9

Pora obrać, pokroić w półksiężyce.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 2 z 9

Brukselkę dokładnie umyć, osuszyć.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 3 z 9

Grzybki umyć, osuszyć.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 4 z 9

Imbir obrać, zetrzeć na tarce.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 5 z 9

Papryczkę lub jej kawałek (stopień ostrości należy dopasować do swoich własnych preferencji) drobno pokroić.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 6 z 9

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy, dodać starty imbir oraz papryczkę chilli. Dorzucić pora oraz brukselki. Całość lekko podsmażyć. Pod koniec dodać grzybki. Chwilę podusić.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 7 z 9

Podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby aromaty się połączyły.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 8 z 9

Ugotować makaron ryżowy.

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Krok 9 z 9

Zupę podawać z makaronem i świeżymi kiełkami.

Zupa chińska dla każdego! Dzisiejsza propozycja to egzotyczny rosół. Pikantna zupa chińska z ostrą papryką to wyśmienity pomysł na urozmaicenie poniedziałku. Nie zawsze przecież musi być pomidorowa :)

Żarty, żartami, lecz poniższą, bazującą na rosole zupkę, przygotujecie szybko i bez większego wysiłku. Należy zatroszczyć się jedynie o kilka niecodziennych składników. Pora zrobić listę zakupów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika