Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

0
22min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Marchewka
1 
Cebula
0.7  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Miód (u mnie wielokwiatowy)
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Miód (u mnie wielokwiatowy)
50  ml
Ocet balsamiczny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.86 g
Węglowodany
20.45 g
Tłuszcze
3.34 g
Wartość energetyczna
124.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

22 min
Krok 1
15 min
Cebulę kroję w kosteczkę, podduszam w rondlu na maśle kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę, duszę pod przykryciem kilka minut, dodaję łyżkę miodu, mieszam, podlewam wywarem, gotuję 15 minut.
Krok 2
5 min
W międzyczasie przygotowuję sos balsamiczny. Przygotowując sos balsamiczny dobrze jest zapewnić w kuchni przewiew lub włączyć okap, ponieważ opary octu mogą nieprzyjemnie podrażnić drogi oddechowe. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, lekko podgrzewam, dodaję miód. Zwiększam moc płyty i ciągle mieszając, redukuję sos do momentu, aż się lekko zagęści. Patelnię zdejmuję z kuchenki na długo, nim sos zgęstnieje tak, jakbym chciała. Jeśli poczekam, aż gorący sos będzie miał idealną konsystencję, po wystygnięciu stężeje na kamień i wówczas przed podaniem trzeba będzie go ponownie rozgrzewać. Zimny powinien być gęsty, ale na tyle, żeby wciąż pozostawał płynny.
Krok 3
1 min
Zdejmuję zupę z płyty, miksuję blenderem na gładki krem, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
1 min
Zupę na talerzach dekoruję sosem balsamicznym i podaję z ulubionym dodatkiem.
Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 1 z 4

Cebulę kroję w kosteczkę, podduszam w rondlu na maśle kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę, duszę pod przykryciem kilka minut, dodaję łyżkę miodu, mieszam, podlewam wywarem, gotuję 15 minut.

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 2 z 4

W międzyczasie przygotowuję sos balsamiczny. Przygotowując sos balsamiczny dobrze jest zapewnić w kuchni przewiew lub włączyć okap, ponieważ opary octu mogą nieprzyjemnie podrażnić drogi oddechowe. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, lekko podgrzewam, dodaję miód. Zwiększam moc płyty i ciągle mieszając, redukuję sos do momentu, aż się lekko zagęści. Patelnię zdejmuję z kuchenki na długo, nim sos zgęstnieje tak, jakbym chciała. Jeśli poczekam, aż gorący sos będzie miał idealną konsystencję, po wystygnięciu stężeje na kamień i wówczas przed podaniem trzeba będzie go ponownie rozgrzewać. Zimny powinien być gęsty, ale na tyle, żeby wciąż pozostawał płynny.

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 3 z 4

Zdejmuję zupę z płyty, miksuję blenderem na gładki krem, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 4 z 4

Zupę na talerzach dekoruję sosem balsamicznym i podaję z ulubionym dodatkiem.

Po ostatniej wyprawie po miód do pobliskiej pasieki czas na przygotowanie pysznej zupy, właśnie z dodatkiem miodu. Miód jest świetnym dodatkiem do zup, choć w moim domu niewątpliwie święci triumfy na kanapce, ot tak, zwyczajnie. Ale oto dziś na obiad zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem. Słodka, przełamana sosem balsamicznym i plasterkiem sera feta, smakowała naprawdę wykwintnie, choć została zrobiona ze zwykłej przecież marchewki.

Sos balsamiczny w mojej kuchni do tej pory pojawiał się zazwyczaj jako dodatek do przeróżnych sałatek, ale dziś postanowiłam wykorzystać go do zupy. Jego niewielka ilość nada jej charakteru, ale nie może być go zbyt dużo. Wystarczy tylko udekorować nim zupę na talerzu.

Wszystkim wielbicielom marchewki polecam także:

zupa marchewkowa z płatkami owsianymi

zupa marchewkowa z migdałowym serduszkiem

zupa z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

ostra zupa z marchewki z chili

zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika