Kilka dni temu przygotowywałam suszone pomidory w oleju, między innymi z myślą o kremowej zupie pomidorowej z ich dodatkiem.
Zupa pomidorowa jest chyba królową polskich stołów. Według statystyk przeprowadzonych wśród moich znajomych, to najczęściej gotowana przez nich zupa. I jak się okazuje, mimo, że z reguły jest wciąż taka sama, nigdy się nie nudzi nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Bo pomidorówką nie można się znudzić i już.
W moim domu, podobnie jak u Joli, pomidorówka też pojawia się często. Ale tak jak Jola, lubię przygotowywać różne jej warianty i podawać ją z różnymi smakowitymi dodatkami. Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami jest jednym z nich.Gęsta, kremowa, aromatyczna i ciekawa w smaku dzięki dodatkowi suszonych pomidorów, które w tempie błyskawicznym znikają z przygotowanych przeze mnie słoiczków. Przygotowałam ją na bazie domowego przecieru pomidorowego według przepisu Joli. Można też przygotować zupę ze świeżych pomidorów, póki trwa sezon na pomidory gruntowe.
Proporcja 1:1 przecieru i bulionu sprawia, że zupa jest gęsta, dlatego świetnie będą do niej pasowały takie dodatki jak groszek ptysiowy czy chrupiące grzanki.
Ja podałam zupę z makaronem, ale do każdej miseczki dodałam naprawdę niewielką jego ilość.
Z przyjemnością dołączam pomidorową z suszonymi pomidorami do naszego blogowego pomidorowego menu, w którym z łatwością znajdziecie swoją ulubioną wersję pomidorówki (o ile nie pokochacie ich wszystkich :)):
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
zupa pomidorowa z grissini
zupa pomidorowa we włoskim stylu
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
Komentarze 0