Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

4
13min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  l
Przecier pomidorowy
0.5  l
Wywar warzywny lub mięsny
10  połówek
Suszone pomidory w zalewie
1  ząbek
2  łyżek
Olej z pestek winogron
1 
Cebula
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Suszona bazylia
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.6 g
Węglowodany
19.8 g
Tłuszcze
16.75 g
Wartość energetyczna
242.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

13 min
Krok 1
3 min
Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej w głębokim rondlu.
Krok 2
2 min
Dodaję suszone pomidory, przesmażam chwilę (cebula ma się zeszklić, ale nie zrumienić).
Krok 3
1 min
Dodaję wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po 30 sekundach podlewam gorącym bulionem, dodaję przecier pomidorowy i zagotowuję.
Krok 4
5 min
Gotuję kilka minut, zdejmuję z kuchenki i miksuję blenderem.
Krok 5
1 min
Doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Można także doprawić zupę suszoną bazylią.
Krok 6
1 min
Zupę podaję z makaronem i śmietaną i natką pietruszki.
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Krok 1 z 6

Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej w głębokim rondlu.

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Krok 2 z 6

Dodaję suszone pomidory, przesmażam chwilę (cebula ma się zeszklić, ale nie zrumienić).

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Krok 3 z 6

Dodaję wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po 30 sekundach podlewam gorącym bulionem, dodaję przecier pomidorowy i zagotowuję.

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Krok 4 z 6

Gotuję kilka minut, zdejmuję z kuchenki i miksuję blenderem.

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Krok 5 z 6

Doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Można także doprawić zupę suszoną bazylią.

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Krok 6 z 6

Zupę podaję z makaronem i śmietaną i natką pietruszki.

Kilka dni temu przygotowywałam suszone pomidory w oleju, między innymi z myślą o kremowej zupie pomidorowej z ich dodatkiem.
Zupa pomidorowa jest chyba królową polskich stołów. Według statystyk przeprowadzonych wśród moich znajomych, to najczęściej gotowana przez nich zupa. I jak się okazuje, mimo, że z reguły jest wciąż taka sama, nigdy się nie nudzi nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Bo pomidorówką nie można się znudzić i już.

W moim domu, podobnie jak u Joli, pomidorówka też pojawia się często. Ale tak jak Jola, lubię przygotowywać różne jej warianty i podawać ją z różnymi smakowitymi dodatkami. Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami jest jednym z nich.Gęsta, kremowa, aromatyczna i ciekawa w smaku dzięki dodatkowi suszonych pomidorów, które w tempie błyskawicznym znikają z przygotowanych przeze mnie słoiczków. Przygotowałam ją na bazie domowego przecieru pomidorowego według przepisu Joli. Można też przygotować zupę ze świeżych pomidorów, póki trwa sezon na pomidory gruntowe.

Proporcja 1:1 przecieru i bulionu sprawia, że zupa jest gęsta, dlatego świetnie będą do niej pasowały takie dodatki jak groszek ptysiowy czy chrupiące grzanki. Ja podałam zupę z makaronem, ale do każdej miseczki dodałam naprawdę niewielką jego ilość.


Z przyjemnością dołączam pomidorową z suszonymi pomidorami do naszego blogowego pomidorowego menu, w którym z łatwością znajdziecie swoją ulubioną wersję pomidorówki (o ile nie pokochacie ich wszystkich :)):

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
zupa pomidorowa z grissini
zupa pomidorowa we włoskim stylu
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika