Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
Dodaj do CookBook

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

(1)
1 godz 8 min
Średni
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Pręga wołowa
2  puszek
Pomidory w kawałkach
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Łodygi selera naciowego
1  kawałek
Biała część pora
3  ząbków
Czosnek
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
trochę
Świeża bazylia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.7 g
Wartość energetyczna
268.7 kcal
Tłuszcze
13 g
Białko
13.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Po długiej i dość posępnej zimie, podobno u naszych zachodnich sąsiadów najbardziej ponurej co najmniej od 1951 roku, słońce nabiera śmiałości i mocy. Dziś grzeje tak mocno, że aż mi się przypomniał pewien czerwcowy tydzień w słonecznej Italii, który spędziłam z przyjaciółką i jej siostrą. Kiedy to było…? Dawno, dawno temu, za siedmioma górami i siedmioma morzami. Wspomnienia z tego wyjazdu już dawno wyblakły, ale aromat dojrzewających w południowym słońcu pomidorów w mojej pamięci wciąż jest tak samo intensywny.

Dziś na pierwsze danie nie może być zatem nic innego, niż kremowa, pomidorowa zupa inspirowana toskańską pappa al pomodoro. Nie czekając, aż pomidory dojrzeją w słońcu, przygotowałam ją z pomidorów z puszki. Koniecznie na bulionie wołowym i z dużą ilością świeżej bazylii.

Zobacz też

Zupę krem z pomidorów
Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    50 min
    W niewielkiej ilości wody przygotowuję na wolnym ogniu bulion wołowo-warzywny.
  • Krok 2

    3 min
    Z gotowego wywaru wyciągam mięso i warzywa.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaję pomidory i podduszony na maśle czosnek.
  • Krok 4

    5 min
    Gotuję jeszcze około 5 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Dodaję szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz, cukier.
  • Krok 6

    3 min
    Miksuję blenderem.
  • Krok 7

    1 min
    Przed podaniem dodaję do zupy świeżą bazylię.
  • Krok 8

    1 min
    Zupa pysznie smakuje z ziołowymi grzankami z czerstwego pieczywa.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z ryżem

    Zupa pomidorowa z ryżem

    40 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

    Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

    57 min Łatwy
  • Pomidorowa z salsą chili i nachos

    Pomidorowa z salsą chili i nachos

    25 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z ziemniakami

    Zupa pomidorowa z ziemniakami

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu