Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy Jola przygotowała pyszny domowy przecier pomidorowy, od razu przypomniało mi się jak pierwszy raz w życiu zabrałam się za przecier… z malinówek. Znawcy tematu od razu będą wiedzieć – malinówki mają w sobie bardzo dużo wody i zwyczajnie nie nadają się do słoików. Gotowałam je kilka godzin, zanim ich konsystencja zaczęła przypominać konsystencję przecieru. Poskarżyłam się mojej mamie i właśnie mama uświadomiła mi, że na przecier najlepsze są pomidory lima.
I właśnie te pomidory o charakterystycznym podłużnym kształcie pojawiły się w moim warzywniaku. Pomyślałam sobie, że zanim sprawdzę, ile mam słoików na przecier na zimę, ugotuję sobie coś pysznego, a będzie to zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Taka zupa smakuje zupełnie inaczej, niż zwykła pomidorówka. Jest bardzo aromatyczna, esencjonalna i taka… pozytywna. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje z lanymi kluseczkami, ale wystarczy jej nawet zwykły kleks śmietany.
Smacznego!
Wszystkim wielbicielom pomidorówek polecam także:
Zupę krem z pomidorów
zupę pomidorową z makaronem i bazylią
zupę pomidorową z grissini
Zobacz też
Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zobacz Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką