Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa z grissini

Zupa pomidorowa z grissini

(0)
1 godz 27 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Pietruszka (korzeń)
2 
Marchewka
1 
Cebula
1  kawałek
Seler
2 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
4 
Pałki z kurczaka ze skórą
1  opakowanie
Przecier pomidorowy
50  ml
Śmietana 12%
1  opakowanie
Makaron jajeczny
1  opakowanie
Paluszki grissini
100  g
Szynka wieprzowa, wędzona dojrzewająca Kumpiak
trochę
Natka pietruszki do posypania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.51 g
Węglowodany
48.57 g
Tłuszcze
24.93 g
Wartość energetyczna
556.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli zapytacie swoje dzieci jaką zupę lubią najbardziej, to chyba prawie każde dziecko odpowie, że pomidorową. W każdym razie mój synek mógłby ją jeść siedem dni w tygodniu na okrągło. Dlatego postanowiłam nieco ją urozmaicić i często podaję ją z innymi dodatkami. Zupa pomidorowa to też mój ulubiony smak z dzieciństwa, zaraz obok kompotu z dyni.

Są zwolennicy zupy pomidorowej podawanej z makaronem lub ryżem, a okazuje się, że można ją serwować na wiele innych sposobów. Agata przygotowała kremową zupę pomidorową z grzankami inspirowaną Italią. Ja też, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, inspirowałam się włoskimi smakami i do swojej pomidorowej dodałam grissini.

Jeśli do tej pory nie mieliście okazji skosztować grissini, włoskich paluszków chlebowych, to szczerze je Wam polecam. Same w sobie są pyszną przekąską, ale też stanowią rewelacyjny dodatek do zup, sałatek i wielu innych dań. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam gotowe grissini, ale można je też wypiekać samemu. Do domowych paluszków chlebowych można dodać oliwy smakowe i suszone lub świeże zioła.

Moja zupa pomidorowa to połączenie smaków kuchni włoskiej i polskiej. Obie należą do moich ulubionych.

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy.
  • Krok 2

    3 min
    Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy go.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Smażymy je około 5 minut i obracamy.
  • Krok 4

    4 min
    Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble.
  • Krok 5

    4 min
    Cebulę dodajemy do warzyw i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 6

    60 min
    Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.
  • Krok 7

    3 min
    Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka.
  • Krok 8

    3 min
    Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i zabielamy śmietanką.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz z grissini z dodatkiem szynki wieprzowej Kumpiak.
Zupa pomidorowa z grissini

Krok 1 z 9

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 2 z 9

Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy go.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 3 z 9

Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Smażymy je około 5 minut i obracamy.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 4 z 9

Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 5 z 9

Cebulę dodajemy do warzyw i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 6 z 9

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 7 z 9

Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 8 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i zabielamy śmietanką.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 9 z 9

Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz z grissini z dodatkiem szynki wieprzowej Kumpiak.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu