Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z grissini

0
1 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kawałek
por (część zielona)
1 
Pietruszka (korzeń)
2 
Marchewka
1 
Cebula
1  kawałek
Seler
2 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
4 
Pałki z kurczaka ze skórą
1  opakowanie
Przecier pomidorowy
50  ml
Śmietana 12%
1  opakowanie
Makaron jajeczny
1  opakowanie
Paluszki grissini
100  g
Szynka wieprzowa, wędzona dojrzewająca Kumpiak
trochę
Natka pietruszki do posypania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.51 g
Węglowodany
48.57 g
Tłuszcze
24.93 g
Wartość energetyczna
556.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
5 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy.
Krok 2
3 min
Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy go.
Krok 3
5 min
Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Smażymy je około 5 minut i obracamy.
Krok 4
4 min
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble.
Krok 5
4 min
Cebulę dodajemy do warzyw i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
60 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.
Krok 7
3 min
Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka.
Krok 8
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i zabielamy śmietanką.
Krok 9
3 min
Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz z grissini z dodatkiem szynki wieprzowej Kumpiak.
Zupa pomidorowa z grissini

Krok 1 z 9

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 2 z 9

Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy go.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 3 z 9

Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Smażymy je około 5 minut i obracamy.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 4 z 9

Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 5 z 9

Cebulę dodajemy do warzyw i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 6 z 9

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 7 z 9

Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 8 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i zabielamy śmietanką.

Zupa pomidorowa z grissini

Krok 9 z 9

Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz z grissini z dodatkiem szynki wieprzowej Kumpiak.

Jeśli zapytacie swoje dzieci jaką zupę lubią najbardziej, to chyba prawie każde dziecko odpowie, że pomidorową. W każdym razie mój synek mógłby ją jeść siedem dni w tygodniu na okrągło. Dlatego postanowiłam nieco ją urozmaicić i często podaję ją z innymi dodatkami. Zupa pomidorowa to też mój ulubiony smak z dzieciństwa, zaraz obok kompotu z dyni.

Są zwolennicy zupy pomidorowej podawanej z makaronem lub ryżem, a okazuje się, że można ją serwować na wiele innych sposobów. Agata przygotowała kremową zupę pomidorową z grzankami inspirowaną Italią. Ja też, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, inspirowałam się włoskimi smakami i do swojej pomidorowej dodałam grissini.

Jeśli do tej pory nie mieliście okazji skosztować grissini, włoskich paluszków chlebowych, to szczerze je Wam polecam. Same w sobie są pyszną przekąską, ale też stanowią rewelacyjny dodatek do zup, sałatek i wielu innych dań. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam gotowe grissini, ale można je też wypiekać samemu. Do domowych paluszków chlebowych można dodać oliwy smakowe i suszone lub świeże zioła.

Moja zupa pomidorowa to połączenie smaków kuchni włoskiej i polskiej. Obie należą do moich ulubionych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika