Zupa pomidorowa z grissini
1 godz 27 min
Średni
1
kawałek
por (część zielona)
1
Pietruszka (korzeń)
2
Marchewka
1
Cebula
1
kawałek
Seler
2
Ziele angielskie
2
Liść laurowy
1
łyżka
Olej rzepakowy
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
4
Pałki z kurczaka ze skórą
1
opakowanie
Przecier pomidorowy
50
ml
Śmietana 12%
1
opakowanie
Makaron jajeczny
1
opakowanie
Paluszki grissini
100
g
Szynka wieprzowa, wędzona dojrzewająca Kumpiak
trochę
Natka pietruszki do posypania
.
Wartości odżywcze
Białko
35.51 g
Węglowodany
48.57 g
Tłuszcze
24.93 g
Wartość energetyczna
556.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
5 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy.
Krok 2
3 min
Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy go.
Krok 3
5 min
Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Smażymy je około 5 minut i obracamy.
Krok 4
4 min
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble.
Krok 5
4 min
Cebulę dodajemy do warzyw i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
60 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.
Krok 7
3 min
Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka.
Krok 8
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i zabielamy śmietanką.
Krok 9
3 min
Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz z grissini z dodatkiem szynki wieprzowej Kumpiak.
Jeśli zapytacie swoje dzieci jaką zupę lubią najbardziej, to chyba prawie każde dziecko odpowie, że pomidorową. W każdym razie mój synek mógłby ją jeść siedem dni w tygodniu na okrągło. Dlatego postanowiłam nieco ją urozmaicić i często podaję ją z innymi dodatkami. Zupa pomidorowa to też mój ulubiony smak z dzieciństwa, zaraz obok kompotu z dyni.
Są zwolennicy zupy pomidorowej podawanej z makaronem lub ryżem, a okazuje się, że można ją serwować na wiele innych sposobów. Agata przygotowała kremową zupę pomidorową z grzankami inspirowaną Italią. Ja też, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, inspirowałam się włoskimi smakami i do swojej pomidorowej dodałam grissini.
Jeśli do tej pory nie mieliście okazji skosztować grissini, włoskich paluszków chlebowych, to szczerze je Wam polecam. Same w sobie są pyszną przekąską, ale też stanowią rewelacyjny dodatek do zup, sałatek i wielu innych dań. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam gotowe grissini, ale można je też wypiekać samemu. Do domowych paluszków chlebowych można dodać oliwy smakowe i suszone lub świeże zioła.
Moja zupa pomidorowa to połączenie smaków kuchni włoskiej i polskiej. Obie należą do moich ulubionych.
Są zwolennicy zupy pomidorowej podawanej z makaronem lub ryżem, a okazuje się, że można ją serwować na wiele innych sposobów. Agata przygotowała kremową zupę pomidorową z grzankami inspirowaną Italią. Ja też, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, inspirowałam się włoskimi smakami i do swojej pomidorowej dodałam grissini.
Jeśli do tej pory nie mieliście okazji skosztować grissini, włoskich paluszków chlebowych, to szczerze je Wam polecam. Same w sobie są pyszną przekąską, ale też stanowią rewelacyjny dodatek do zup, sałatek i wielu innych dań. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam gotowe grissini, ale można je też wypiekać samemu. Do domowych paluszków chlebowych można dodać oliwy smakowe i suszone lub świeże zioła.
Moja zupa pomidorowa to połączenie smaków kuchni włoskiej i polskiej. Obie należą do moich ulubionych.
Komentarze 0