Domowy przecier pomidorowy
2 godz 3 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.8 g
Węglowodany
50.9 g
Tłuszcze
2 g
Wartość energetyczna
226.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
5 min
Od pomidorów odrywamy szypułki, myjemy je i kroimy na 4 części lub na ósemki jeśli są duże.
Krok 2
3 min
Wkładamy do garnka i dociskamy drewnianą łyżką.
Krok 3
30 min
Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut , co jakiś czas mieszając, aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Pomidory powinny być bardzo miękkie.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane pomidory przecieramy łyżką przez sitko.
Krok 5
60 min
Przetarte pomidory przelewamy do czystego garnka i dodajemy łyżkę cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Ponownie nastawiamy na małym gazie około 1 godzinę, aż przecier się zagęści.
Krok 6
20 min
Przelewamy do słoiczka i pasteryzujemy 20 minut.
Domowy przecier pomidorowy zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu i jestem ogromnie zaskoczona łatwością w przygotowaniu i rewelacyjnym smakiem. Ten przecier pomidorowy niewiele ma wspólnego z przecierem z kartonika, który do tej pory kupowałam w sklepie.
Najlepsze do przecieru są podłużne pomidory. Niestety tym razem nie udało mi się takich dostać, ale będę wypatrywać ich przy kolejnych zakupach na ryneczku.
Z podanych proporcji, czyli 1 kg świeżych pomidorów, przygotowałam jeden słoiczek przecieru, który wystarcza na jedną zupę pomidorową. Domowy przecier pomidorowy można też wykorzystać do pizzy lub do sosu do gołąbków.
Podane proporcje cukru i soli jak dla mnie są idealne, ale warto zawsze smakować i sprawdzać, bo każdy z nas lubi mniej lub bardziej słone potrawy.
Przecier po przetarciu przez sitko gotowałam na małym ogniu nieco ponad godzinę. Tyle czasu wystarczyło, aby zgęstniał. Podczas gotowania warto co jakiś czas wymieszać przecier, aby nie przywierał do garnka. Przy bardziej wodnistych pomidorach czas gotowania może być nieco dłuższy.
Do przecieru można też dodać suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub tymianek, choć ja wolę czysty przecier pomidorowy, bo w zależności od tego do czego go wykorzystam, potem mogę dodać do niego przyprawy.
Najlepsze do przecieru są podłużne pomidory. Niestety tym razem nie udało mi się takich dostać, ale będę wypatrywać ich przy kolejnych zakupach na ryneczku.
Z podanych proporcji, czyli 1 kg świeżych pomidorów, przygotowałam jeden słoiczek przecieru, który wystarcza na jedną zupę pomidorową. Domowy przecier pomidorowy można też wykorzystać do pizzy lub do sosu do gołąbków.
Podane proporcje cukru i soli jak dla mnie są idealne, ale warto zawsze smakować i sprawdzać, bo każdy z nas lubi mniej lub bardziej słone potrawy.
Przecier po przetarciu przez sitko gotowałam na małym ogniu nieco ponad godzinę. Tyle czasu wystarczyło, aby zgęstniał. Podczas gotowania warto co jakiś czas wymieszać przecier, aby nie przywierał do garnka. Przy bardziej wodnistych pomidorach czas gotowania może być nieco dłuższy.
Do przecieru można też dodać suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub tymianek, choć ja wolę czysty przecier pomidorowy, bo w zależności od tego do czego go wykorzystam, potem mogę dodać do niego przyprawy.
Komentarze 0