Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowy przecier pomidorowy
Dodaj do CookBook

Domowy przecier pomidorowy

(2)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pomidory
1  łyżka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.9 g
Wartość energetyczna
226.4 kcal
Tłuszcze
2 g
Białko
8.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy przecier pomidorowy zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu i jestem ogromnie zaskoczona łatwością w przygotowaniu i rewelacyjnym smakiem. Ten przecier pomidorowy niewiele ma wspólnego z przecierem z kartonika, który do tej pory kupowałam w sklepie.

Najlepsze do przecieru są podłużne pomidory. Niestety tym razem nie udało mi się takich dostać, ale będę wypatrywać ich przy kolejnych zakupach na ryneczku.

Z podanych proporcji, czyli 1 kg świeżych pomidorów, przygotowałam jeden słoiczek przecieru, który wystarcza na jedną zupę pomidorową. Domowy przecier pomidorowy można też wykorzystać do pizzy lub do sosu do gołąbków.

Podane proporcje cukru i soli jak dla mnie są idealne, ale warto zawsze smakować i sprawdzać, bo każdy z nas lubi mniej lub bardziej słone potrawy.

Przecier po przetarciu przez sitko gotowałam na małym ogniu nieco ponad godzinę. Tyle czasu wystarczyło, aby zgęstniał. Podczas gotowania warto co jakiś czas wymieszać przecier, aby nie przywierał do garnka. Przy bardziej wodnistych pomidorach czas gotowania może być nieco dłuższy.

Do przecieru można też dodać suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub tymianek, choć ja wolę czysty przecier pomidorowy, bo w zależności od tego do czego go wykorzystam, potem mogę dodać do niego przyprawy.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    5 min
    Od pomidorów odrywamy szypułki, myjemy je i kroimy na 4 części lub na ósemki jeśli są duże.
  • Krok 2

    3 min
    Wkładamy do garnka i dociskamy drewnianą łyżką.
  • Krok 3

    30 min
    Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut , co jakiś czas mieszając, aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Pomidory powinny być bardzo miękkie.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane pomidory przecieramy łyżką przez sitko.
  • Krok 5

    60 min
    Przetarte pomidory przelewamy do czystego garnka i dodajemy łyżkę cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Ponownie nastawiamy na małym gazie około 1 godzinę, aż przecier się zagęści.
  • Krok 6

    20 min
    Przelewamy do słoiczka i pasteryzujemy 20 minut.
Domowy przecier pomidorowy

Krok 1 z 6

Od pomidorów odrywamy szypułki, myjemy je i kroimy na 4 części lub na ósemki jeśli są duże.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 2 z 6

Wkładamy do garnka i dociskamy drewnianą łyżką.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 3 z 6

Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut , co jakiś czas mieszając, aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Pomidory powinny być bardzo miękkie.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 4 z 6

Tak przygotowane pomidory przecieramy łyżką przez sitko.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 5 z 6

Przetarte pomidory przelewamy do czystego garnka i dodajemy łyżkę cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Ponownie nastawiamy na małym gazie około 1 godzinę, aż przecier się zagęści.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 6 z 6

Przelewamy do słoiczka i pasteryzujemy 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.75
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
33
11
00
00
00

Opinie

5

Grażyna

Jutro będę robić przecier z waszego przepisu 😁
Anonim (niezweryfikowany) 08/28/2023-09:23 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/06/2023-01:30 CEST
Grażyna, koniecznie daj znać, jak poszło. To idealny moment na domowe przetwory 😊
5

Zofia

Dobry przepis
Anonim (niezweryfikowany) 08/24/2023-09:28 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/28/2023-03:45 CEST
Zofia, bardzo się cieszymy, że smakuje Ci przecier z tego przepisu. Pozdrawiamy!
5

Joanna

Korzystam tylko z przepisów Winiary! Smak rewelacyjny. Moja rodzina uważa, że zaprawy smakują jak robione przez babcie.
Anonim (niezweryfikowany) 08/15/2023-07:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/17/2023-04:48 CEST
Joanno, to świetna wiadomość. Cieszymy się, że nasze przepisy często goszczą na Twoim stole. Zachęcamy do wypróbowania też innych naszych przepisów 😊
4

Ewa

Uwielbiam produkty z Winiar
Anonim (niezweryfikowany) 10/07/2022-12:07 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-04:14 CEST
Ewa, dziękujemy za Twoją opinię! Cieszymy się, że lubisz nasze produkty.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    24 godz 45 min Łatwy
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni
  • Przepis na chrzan domowy

    Przepis na chrzan domowy

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu