Domowy przecier pomidorowy zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu i jestem ogromnie zaskoczona łatwością w przygotowaniu i rewelacyjnym smakiem. Ten przecier pomidorowy niewiele ma wspólnego z przecierem z kartonika, który do tej pory kupowałam w sklepie.
Najlepsze do przecieru są podłużne pomidory. Niestety tym razem nie udało mi się takich dostać, ale będę wypatrywać ich przy kolejnych zakupach na ryneczku.
Z podanych proporcji, czyli 1 kg świeżych pomidorów, przygotowałam jeden słoiczek przecieru, który wystarcza na jedną
zupę pomidorową. Domowy przecier pomidorowy można też wykorzystać do pizzy lub do sosu do gołąbków.
Podane proporcje cukru i soli jak dla mnie są idealne, ale warto zawsze smakować i sprawdzać, bo każdy z nas lubi mniej lub bardziej słone potrawy.
Przecier po przetarciu przez sitko gotowałam na małym ogniu nieco ponad godzinę. Tyle czasu wystarczyło, aby zgęstniał. Podczas gotowania warto co jakiś czas wymieszać przecier, aby nie przywierał do garnka. Przy bardziej wodnistych pomidorach czas gotowania może być nieco dłuższy.
Do przecieru można też dodać suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub tymianek, choć ja wolę czysty przecier pomidorowy, bo w zależności od tego do czego go wykorzystam, potem mogę dodać do niego przyprawy.
Komentarze 4