Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy przecier pomidorowy

0
2 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Pomidory
1  łyżka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.8 g
Węglowodany
50.9 g
Tłuszcze
2 g
Wartość energetyczna
226.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
5 min
Od pomidorów odrywamy szypułki, myjemy je i kroimy na 4 części lub na ósemki jeśli są duże.
Krok 2
3 min
Wkładamy do garnka i dociskamy drewnianą łyżką.
Krok 3
30 min
Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut , co jakiś czas mieszając, aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Pomidory powinny być bardzo miękkie.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane pomidory przecieramy łyżką przez sitko.
Krok 5
60 min
Przetarte pomidory przelewamy do czystego garnka i dodajemy łyżkę cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Ponownie nastawiamy na małym gazie około 1 godzinę, aż przecier się zagęści.
Krok 6
20 min
Przelewamy do słoiczka i pasteryzujemy 20 minut.
Domowy przecier pomidorowy

Krok 1 z 6

Od pomidorów odrywamy szypułki, myjemy je i kroimy na 4 części lub na ósemki jeśli są duże.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 2 z 6

Wkładamy do garnka i dociskamy drewnianą łyżką.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 3 z 6

Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut , co jakiś czas mieszając, aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Pomidory powinny być bardzo miękkie.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 4 z 6

Tak przygotowane pomidory przecieramy łyżką przez sitko.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 5 z 6

Przetarte pomidory przelewamy do czystego garnka i dodajemy łyżkę cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Ponownie nastawiamy na małym gazie około 1 godzinę, aż przecier się zagęści.

Domowy przecier pomidorowy

Krok 6 z 6

Przelewamy do słoiczka i pasteryzujemy 20 minut.

Domowy przecier pomidorowy zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu i jestem ogromnie zaskoczona łatwością w przygotowaniu i rewelacyjnym smakiem. Ten przecier pomidorowy niewiele ma wspólnego z przecierem z kartonika, który do tej pory kupowałam w sklepie.

Najlepsze do przecieru są podłużne pomidory. Niestety tym razem nie udało mi się takich dostać, ale będę wypatrywać ich przy kolejnych zakupach na ryneczku.

Z podanych proporcji, czyli 1 kg świeżych pomidorów, przygotowałam jeden słoiczek przecieru, który wystarcza na jedną zupę pomidorową. Domowy przecier pomidorowy można też wykorzystać do pizzy lub do sosu do gołąbków.

Podane proporcje cukru i soli jak dla mnie są idealne, ale warto zawsze smakować i sprawdzać, bo każdy z nas lubi mniej lub bardziej słone potrawy.

Przecier po przetarciu przez sitko gotowałam na małym ogniu nieco ponad godzinę. Tyle czasu wystarczyło, aby zgęstniał. Podczas gotowania warto co jakiś czas wymieszać przecier, aby nie przywierał do garnka. Przy bardziej wodnistych pomidorach czas gotowania może być nieco dłuższy.

Do przecieru można też dodać suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub tymianek, choć ja wolę czysty przecier pomidorowy, bo w zależności od tego do czego go wykorzystam, potem mogę dodać do niego przyprawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika