Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grochowa z łuskanego grochu
Zupa grochowa z łuskanego grochu
Zupa grochowa z łuskanego grochu
Zupa grochowa z łuskanego grochu

Zupa grochowa z łuskanego grochu

(6)
1 godz 21 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  l
Woda
2 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1  gałązka
Świeży lubczyk lub łyżeczka suszonego
1  gałązka
Seler bulwiasty
2  szklanek
Żółty groch łuskany połówki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Oliwa
2  łyżek
Suszony majeranek
1  pęczek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.48 g
Węglowodany
81.5 g
Tłuszcze
9.55 g
Wartość energetyczna
478.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Grochówka, czyli zupa grochowa z łuskanego grochu, jest jedną z najpopularniejszych polskich zup. Choć na stole gości głównie zimą i jesienią, niezaprzeczalnie jest chyba najbardziej rozpoznawalną tradycyjną zupą, zaraz obok rosołu i pomidorowej. Grochówka jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie pół godziny, aby delektować się porcją gorącej zupy. To sprawia, że jest idealną sycącą polewką dla początkujących kucharzy. Krótki czas jej przygotowania wynika z tego, że groch nie wymaga uprzedniego namaczania — w odróżnieniu od fasoli czy soczewicy. Nie musisz namaczać grochu, jeśli jest on w połówkach (taki groch kupisz w większości sklepów spożywczych).

Najbardziej esencjonalna jest zupa grochowa na wędzonce. Dzięki wędzonce nabiera ona charakterystycznego, dymnego aromatu. Można otrzymać zbliżony smak i aromat również w wersji bezmięsnej, na przykład poprzez podsmażenie pokrojonej cebuli w mieszance z papryki wędzonej. Zioła to ważny składnik. Zupa grochowa z grochu łuskanego nie może bowiem obejść się bez majeranku. Odwrotnie niż w przypadku innych ziół, które dodaje się na początku gotowania, majeranek jest ostatnim składnikiem, jaki dodaje się do zupy. Ten tajemny składnik nie tylko podbije smak grochówki, ale również wspomoże pracę jelit i układu trawiennego — to ważne, gdy przygotowujemy jakąkolwiek potrawę składającą się z dużej ilości strączków.

Chcesz wiedzieć, jak powstaje idealna zupa grochowa? Przepis krok po kroku znajdziesz na dole strony. Grochówkę zacznij od umycia łuskanego grochu pod bieżącą wodą. Możesz opłukać go na sicie. Tak umyty groch wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Po zagotowaniu należy zebrać szumowinę (pianę) powstałą w trakcie gotowania grochu. Piane zdejmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie należy pokroić w kostkę warzywa — marchew, pietruszkę, seler. Pietruszkę możesz równie dobrze zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do gotującego się grochu. Następnie do gotującej się zupy wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, seler i sól. Zostaw wywar na ogniu i gotuj zupę przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

W czasie, gdy groch będzie gotował się wraz z warzywami, weź por i pokrój go na pół talarki. Podsmaż pokrojonego pora wraz z czosnkiem (najlepiej przeciśniętym przez praskę) i dodaj do zupy. Grochówka powinna gotować się przez około godzinę i dwadzieścia minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy groch jest miękki. Jeśli tak, dodaj finałowe składniki — pieprz i majeranek. Gotowe!

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    10 min
    Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.
  • Krok 2

    2 min
    Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    30 min
    Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.
  • Krok 5

    5 min
    W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.
  • Krok 6

    5 min
    Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.
  • Krok 7

    3 min
    Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.
  • Krok 8

    20 min
    Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę podaję z natką pietruszki.
Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 1 z 9

Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 2 z 9

Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 3 z 9

W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 4 z 9

Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 5 z 9

W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 6 z 9

Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 7 z 9

Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 8 z 9

Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 9 z 9

Zupę podaję z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

    Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

    49 min Średni
  • Krupnik drobiowy

    Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu