Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa grochowa z łuskanego grochu
Zupa grochowa z łuskanego grochu
Zupa grochowa z łuskanego grochu
Zupa grochowa z łuskanego grochu
Dodaj do CookBook

Zupa grochowa z łuskanego grochu

(6)
1 godz 21 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  l
Woda
2 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1  gałązka
Świeży lubczyk lub łyżeczka suszonego
1  gałązka
Seler bulwiasty
2  szklanek
Żółty groch łuskany połówki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Oliwa
2  łyżek
Suszony majeranek
1  pęczek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
81.5 g
Wartość energetyczna
478.8 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
21.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Grochówka, czyli zupa grochowa z łuskanego grochu, jest jedną z najpopularniejszych polskich zup. Choć na stole gości głównie zimą i jesienią, niezaprzeczalnie jest chyba najbardziej rozpoznawalną tradycyjną zupą, zaraz obok rosołu i pomidorowej. Grochówka jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie pół godziny, aby delektować się porcją gorącej zupy. To sprawia, że jest idealną sycącą polewką dla początkujących kucharzy. Krótki czas jej przygotowania wynika z tego, że groch nie wymaga uprzedniego namaczania — w odróżnieniu od fasoli czy soczewicy. Nie musisz namaczać grochu, jeśli jest on w połówkach (taki groch kupisz w większości sklepów spożywczych).

Najbardziej esencjonalna jest zupa grochowa na wędzonce. Dzięki wędzonce nabiera ona charakterystycznego, dymnego aromatu. Można otrzymać zbliżony smak i aromat również w wersji bezmięsnej, na przykład poprzez podsmażenie pokrojonej cebuli w mieszance z papryki wędzonej. Zioła to ważny składnik. Zupa grochowa z grochu łuskanego nie może bowiem obejść się bez majeranku. Odwrotnie niż w przypadku innych ziół, które dodaje się na początku gotowania, majeranek jest ostatnim składnikiem, jaki dodaje się do zupy. Ten tajemny składnik nie tylko podbije smak grochówki, ale również wspomoże pracę jelit i układu trawiennego — to ważne, gdy przygotowujemy jakąkolwiek potrawę składającą się z dużej ilości strączków.

Chcesz wiedzieć, jak powstaje idealna zupa grochowa? Przepis krok po kroku znajdziesz na dole strony. Grochówkę zacznij od umycia łuskanego grochu pod bieżącą wodą. Możesz opłukać go na sicie. Tak umyty groch wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Po zagotowaniu należy zebrać szumowinę (pianę) powstałą w trakcie gotowania grochu. Piane zdejmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie należy pokroić w kostkę warzywa — marchew, pietruszkę, seler. Pietruszkę możesz równie dobrze zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do gotującego się grochu. Następnie do gotującej się zupy wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, seler i sól. Zostaw wywar na ogniu i gotuj zupę przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

W czasie, gdy groch będzie gotował się wraz z warzywami, weź por i pokrój go na pół talarki. Podsmaż pokrojonego pora wraz z czosnkiem (najlepiej przeciśniętym przez praskę) i dodaj do zupy. Grochówka powinna gotować się przez około godzinę i dwadzieścia minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy groch jest miękki. Jeśli tak, dodaj finałowe składniki — pieprz i majeranek. Gotowe!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    10 min
    Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.
  • Krok 2

    2 min
    Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    30 min
    Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.
  • Krok 5

    5 min
    W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.
  • Krok 6

    5 min
    Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.
  • Krok 7

    3 min
    Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.
  • Krok 8

    20 min
    Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę podaję z natką pietruszki.
Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 1 z 9

Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 2 z 9

Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 3 z 9

W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 4 z 9

Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 5 z 9

W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 6 z 9

Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 7 z 9

Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 8 z 9

Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 9 z 9

Zupę podaję z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

5

Maria

Maria a gdzie sól
Anonim (niezweryfikowany) 01/27/2024-01:09 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-12:05 CET
Sól dodajemy w kroku 4.
5

Piotr

A gdzie wędzonka !!??
Anonim (niezweryfikowany) 08/30/2023-10:17 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-12:05 CET
Piotrze, akurat w tym przepisie jej nie ma, ale możesz go nieco zmodyfikować i dodać ulubione mięso, żeby zupa wyszła dokładnie taka, jak lubisz. 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu