Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

0
1 godz 21 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  l
Woda
2 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1  gałązka
Świeży lubczyk lub łyżeczka suszonego
1  gałązka
Seler bulwiasty
2  szklanek
Żółty groch łuskany połówki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Oliwa
2  łyżek
Suszony majeranek
1  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.47 g
Węglowodany
80.81 g
Tłuszcze
9.55 g
Wartość energetyczna
477.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
10 min
Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.
Krok 2
2 min
Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.
Krok 3
5 min
W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
30 min
Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.
Krok 5
5 min
W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.
Krok 6
5 min
Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.
Krok 7
3 min
Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.
Krok 8
20 min
Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 9
1 min
Zupę podaję z natką pietruszki.
Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 1 z 9

Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 2 z 9

Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 3 z 9

W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 4 z 9

Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 5 z 9

W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 6 z 9

Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 7 z 9

Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 8 z 9

Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa grochowa z łuskanego grochu

Krok 9 z 9

Zupę podaję z natką pietruszki.

Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny. Moja zupa grochowa jest błyskawiczna, także dlatego, że nie przygotowywałam jej na mięsie – bo choć grochówka na wędzonce nie ma sobie równych, w wersji bezmięsnej też podbija zarówno kubki smakowe, jak i serca.

Oczywiście niezbędnym dodatkiem do zupy grochowej jest majeranek. Zazwyczaj suszone zioła dodaje się do potraw na początku, ale majeranek należy dodać do zupy na samym końcu gotowania. Majeranek nie tylko doskonale wzbogaca smak grochówki, ale także wspomaga pracę układu trawiennego, więc jak najbardziej powinien towarzyszyć grochowi i innym warzywom strączkowym.

Zupa grochowa z łuskanego grochu może być podana z kromką wiejskiego chleba z masłem. Można też podać ją w chlebowych miseczkach, w których nabierze swojskiego, przaśnego charakteru – koniecznie wypróbujcie przepis Joli na czosnkowe miseczki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika