Zupa grochowa z łuskanego grochu
1 godz 21 min
Średni
2
l
Woda
2
Ziemniaki
1
Marchewka
1
kawałek
Por
1
kawałek
Seler
1
Pietruszka
1
gałązka
Świeży lubczyk lub łyżeczka suszonego
1
gałązka
Seler bulwiasty
2
szklanek
Żółty groch łuskany połówki
1
szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1
łyżka
Oliwa
2
łyżek
Suszony majeranek
1
pęczek
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
21.47 g
Węglowodany
80.81 g
Tłuszcze
9.55 g
Wartość energetyczna
477.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
81 min
Krok 1
10 min
Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.
Krok 2
2 min
Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.
Krok 3
5 min
W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
30 min
Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.
Krok 5
5 min
W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.
Krok 6
5 min
Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.
Krok 7
3 min
Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.
Krok 8
20 min
Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 9
1 min
Zupę podaję z natką pietruszki.
Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny. Moja zupa grochowa jest błyskawiczna, także dlatego, że nie przygotowywałam jej na mięsie – bo choć grochówka na wędzonce nie ma sobie równych, w wersji bezmięsnej też podbija zarówno kubki smakowe, jak i serca.
Oczywiście niezbędnym dodatkiem do zupy grochowej jest majeranek. Zazwyczaj suszone zioła dodaje się do potraw na początku, ale majeranek należy dodać do zupy na samym końcu gotowania. Majeranek nie tylko doskonale wzbogaca smak grochówki, ale także wspomaga pracę układu trawiennego, więc jak najbardziej powinien towarzyszyć grochowi i innym warzywom strączkowym.
Zupa grochowa z łuskanego grochu może być podana z kromką wiejskiego chleba z masłem. Można też podać ją w chlebowych miseczkach, w których nabierze swojskiego, przaśnego charakteru – koniecznie wypróbujcie przepis Joli na czosnkowe miseczki.
Oczywiście niezbędnym dodatkiem do zupy grochowej jest majeranek. Zazwyczaj suszone zioła dodaje się do potraw na początku, ale majeranek należy dodać do zupy na samym końcu gotowania. Majeranek nie tylko doskonale wzbogaca smak grochówki, ale także wspomaga pracę układu trawiennego, więc jak najbardziej powinien towarzyszyć grochowi i innym warzywom strączkowym.
Zupa grochowa z łuskanego grochu może być podana z kromką wiejskiego chleba z masłem. Można też podać ją w chlebowych miseczkach, w których nabierze swojskiego, przaśnego charakteru – koniecznie wypróbujcie przepis Joli na czosnkowe miseczki.
Komentarze 0