Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych przez dzieci zup. Zazwyczaj przygotowuję zupę pomidorową z makaronem lub ryżem, ale dzisiaj postanowiłam sięgnąć po kaszę bulgur i przygotować pomidorówkę w zupełnie innym niż zwykle wydaniu.
Wszystkie kasze są zdrowe, ale warto w swojej kuchni wykorzystywać różne jej rodzaje, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze, bo każda kasza jest jednak inna. W sąsiedzkich kuchniach króluje jęczmienna, w mojej manna i jaglana. Czas dać szansę bulgurowi!
Bulgur to jedna z najstarszych odmian kaszy, a jednak mało znana w Polsce. Na Bliskim Wschodzie dodawana jest niemalże do każdej potrawy, począwszy od sałatek, poprzez zupy, a na deserach skończywszy. Kasza bulgur, jak to kasza, jest zdrowa i zawiera mnóstwo białka. I ma najwięcej błonnika ze wszystkich kasz. Ma sporo witamin z grupy B, magnezu, fosforu i żelaza. Bulgur to kasza z pszenicy durum, odpowiednio przygotowanej, a później grubo zmielonej.
Kaszę przepłukuję na sicie, zalewam 3/2 szklanki wrzącej wody, dodaję łyżeczkę soli i gotuję na małej mocy płyty 5 minut.
Krok 2
10 min
Po 5 minutach odstawiam garnek z kaszą z płyty i pozostawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Krok 3
4 min
W tym czasie czosnek siekam na drobne kawałki, wrzucam na rozgrzaną oliwę na pół minuty.
Krok 4
6 min
Dodaję łyżeczkę czerwonego pesto i sos pomidorowy, mieszam, dodaję rozkruszone w moździerzu suszone papryczki japanelo i duszę chwilę.
Krok 5
12 min
Dodaję pół litra wody, zagotowuję, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam do smaku solą morską i czarnym pieprzem.
Krok 6
3 min
Tak przygotowaną zupę podaję z kaszą bulgur. Jeśli zupę przygotowujemy dużo wcześniej, kaszę lepiej dodać do garnka z zupą. Można też ugotować kaszę od razu w zupie.
Krok 1
z
6
Kaszę przepłukuję na sicie, zalewam 3/2 szklanki wrzącej wody, dodaję łyżeczkę soli i gotuję na małej mocy płyty 5 minut.
Krok 2
z
6
Po 5 minutach odstawiam garnek z kaszą z płyty i pozostawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Krok 3
z
6
W tym czasie czosnek siekam na drobne kawałki, wrzucam na rozgrzaną oliwę na pół minuty.
Krok 4
z
6
Dodaję łyżeczkę czerwonego pesto i sos pomidorowy, mieszam, dodaję rozkruszone w moździerzu suszone papryczki japanelo i duszę chwilę.
Krok 5
z
6
Dodaję pół litra wody, zagotowuję, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam do smaku solą morską i czarnym pieprzem.
Krok 6
z
6
Tak przygotowaną zupę podaję z kaszą bulgur. Jeśli zupę przygotowujemy dużo wcześniej, kaszę lepiej dodać do garnka z zupą. Można też ugotować kaszę od razu w zupie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0