
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa pomidorowa z kaszą bulgur

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Wszystkie kasze są zdrowe, ale warto w swojej kuchni wykorzystywać różne jej rodzaje, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze, bo każda kasza jest jednak inna. W sąsiedzkich kuchniach króluje jęczmienna, w mojej manna i jaglana. Czas dać szansę bulgurowi!
Bulgur to jedna z najstarszych odmian kaszy, a jednak mało znana w Polsce. Na Bliskim Wschodzie dodawana jest niemalże do każdej potrawy, począwszy od sałatek, poprzez zupy, a na deserach skończywszy. Kasza bulgur, jak to kasza, jest zdrowa i zawiera mnóstwo białka. I ma najwięcej błonnika ze wszystkich kasz. Ma sporo witamin z grupy B, magnezu, fosforu i żelaza. Bulgur to kasza z pszenicy durum, odpowiednio przygotowanej, a później grubo zmielonej.
Wszystkim wielbicielom zupy pomidorowej polecam także:
zupa pomidorowa z grissini
zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z suszonych pomidorów
zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
4 minKrok 4
6 minKrok 5
12 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Kaszę przepłukuję na sicie, zalewam 3/2 szklanki wrzącej wody, dodaję łyżeczkę soli i gotuję na małej mocy płyty 5 minut.

Krok 2 z 6
Po 5 minutach odstawiam garnek z kaszą z płyty i pozostawiam pod przykryciem do napęcznienia.

Krok 3 z 6
W tym czasie czosnek siekam na drobne kawałki, wrzucam na rozgrzaną oliwę na pół minuty.

Krok 4 z 6
Dodaję łyżeczkę czerwonego pesto i sos pomidorowy, mieszam, dodaję rozkruszone w moździerzu suszone papryczki japanelo i duszę chwilę.

Krok 5 z 6
Dodaję pół litra wody, zagotowuję, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam do smaku solą morską i czarnym pieprzem.

Krok 6 z 6
Tak przygotowaną zupę podaję z kaszą bulgur. Jeśli zupę przygotowujemy dużo wcześniej, kaszę lepiej dodać do garnka z zupą. Można też ugotować kaszę od razu w zupie.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0