Zupa pomidorowa z kaszą bulgur
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.89 g
Węglowodany
26.83 g
Tłuszcze
5.17 g
Wartość energetyczna
160.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Kaszę przepłukuję na sicie, zalewam 3/2 szklanki wrzącej wody, dodaję łyżeczkę soli i gotuję na małej mocy płyty 5 minut.
Krok 2
10 min
Po 5 minutach odstawiam garnek z kaszą z płyty i pozostawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Krok 3
4 min
W tym czasie czosnek siekam na drobne kawałki, wrzucam na rozgrzaną oliwę na pół minuty.
Krok 4
6 min
Dodaję łyżeczkę czerwonego pesto i sos pomidorowy, mieszam, dodaję rozkruszone w moździerzu suszone papryczki japanelo i duszę chwilę.
Krok 5
12 min
Dodaję pół litra wody, zagotowuję, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam do smaku solą morską i czarnym pieprzem.
Krok 6
3 min
Tak przygotowaną zupę podaję z kaszą bulgur. Jeśli zupę przygotowujemy dużo wcześniej, kaszę lepiej dodać do garnka z zupą. Można też ugotować kaszę od razu w zupie.
Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych przez dzieci zup. Zazwyczaj przygotowuję zupę pomidorową z makaronem lub ryżem, ale dzisiaj postanowiłam sięgnąć po kaszę bulgur i przygotować pomidorówkę w zupełnie innym niż zwykle wydaniu.
Wszystkie kasze są zdrowe, ale warto w swojej kuchni wykorzystywać różne jej rodzaje, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze, bo każda kasza jest jednak inna. W sąsiedzkich kuchniach króluje jęczmienna, w mojej manna i jaglana. Czas dać szansę bulgurowi!
Bulgur to jedna z najstarszych odmian kaszy, a jednak mało znana w Polsce. Na Bliskim Wschodzie dodawana jest niemalże do każdej potrawy, począwszy od sałatek, poprzez zupy, a na deserach skończywszy. Kasza bulgur, jak to kasza, jest zdrowa i zawiera mnóstwo białka. I ma najwięcej błonnika ze wszystkich kasz. Ma sporo witamin z grupy B, magnezu, fosforu i żelaza. Bulgur to kasza z pszenicy durum, odpowiednio przygotowanej, a później grubo zmielonej.
Wszystkim wielbicielom zupy pomidorowej polecam także:
zupa pomidorowa z grissini
zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z suszonych pomidorów
zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Wszystkie kasze są zdrowe, ale warto w swojej kuchni wykorzystywać różne jej rodzaje, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze, bo każda kasza jest jednak inna. W sąsiedzkich kuchniach króluje jęczmienna, w mojej manna i jaglana. Czas dać szansę bulgurowi!
Bulgur to jedna z najstarszych odmian kaszy, a jednak mało znana w Polsce. Na Bliskim Wschodzie dodawana jest niemalże do każdej potrawy, począwszy od sałatek, poprzez zupy, a na deserach skończywszy. Kasza bulgur, jak to kasza, jest zdrowa i zawiera mnóstwo białka. I ma najwięcej błonnika ze wszystkich kasz. Ma sporo witamin z grupy B, magnezu, fosforu i żelaza. Bulgur to kasza z pszenicy durum, odpowiednio przygotowanej, a później grubo zmielonej.
Wszystkim wielbicielom zupy pomidorowej polecam także:
zupa pomidorowa z grissini
zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z suszonych pomidorów
zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Komentarze 0