Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

(0)
1 godz 42 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5 
Papryka czerwona
2  opakowań
Przecier pomidorowy (po 500g)
4  łyżek
Bulion drobiowy
1  l
Woda
1.5  ząbków
Czosnek
1.5  gałązek
Seler naciowy
3  gałązek
Szczypiorek
1  szczypta
Sól morska
3  łyżek
Gęsta śmietana
100  g
Ryż (u mnie basmati)
trochę
Oliwa z oliwek
0.75  łyżeczka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.25 g
Węglowodany
49.15 g
Tłuszcze
8.03 g
Wartość energetyczna
288.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną jest świetną odmianą królującej na moim stole tradycyjnej i ukochanej przez moje dzieci pomidorówki. Papryka dodała pomidorówce ciekawego smaku, a chrupiące kawałki warzyw …przyjemnie w niej chrupią. W mojej zupie pomidorowej to nowość, bo zazwyczaj wszystko w niej jest bardzo miękkie – makaron podaję ugotowany do miękkości (w ogóle nie lubię makaronu ugotowanego al dente, brrrr…), a ryżu wybieram taką odmianę, która podczas gotowania „rozciapierza się”. A tym razem zaskoczenie – coś chrupie i to chrupie przyjemnie, bo smacznie. Taka oto chrupiąca zupa pomidorowa. Przepis na nią dodaję do swoich ulubionych przepisów, a mam ich całkiem sporo.

Sprawdź wszystkie nasze pomidorówki:
zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z bazyliowym pesto
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa z grissini
pomidorowa zupa krem we włoskim stylu

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    8 min
    Paprykę kroję na połówki, kawałek zostawiam do dekoracji, wydrążam gniazda nasienne, skrapiam oliwą, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    3 min
    Ząbki czosnku zawijam w folię aluminiową, dokładam na blaszkę.
  • Krok 3

    60 min
    Całość wstawiam ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Odstawiam do przestygnięcia.
  • Krok 4

    6 min
    Z jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórkę, przekładam do naczynia blendera. Wyciskam upieczony czosnek, miksuję na gładką masę.
  • Krok 5

    6 min
    Do wrzącego wywaru dodaję sos pomidorowy, zmiksowaną z czosnkiem paprykę, mieszam i gotuję kilka minut. Doprawiam solą i cukrem.
  • Krok 6

    14 min
    Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę pomidorową podaję z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, chrupiącymi kawałkami selera naciowego, udekorowaną papryką i posiekanym szczypiorkiem.
  • Krok 8

    2 min
    Ryż można nakładać bezpośrednio do miseczek lub do garnka z pomidorówką.
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 1 z 8

Paprykę kroję na połówki, kawałek zostawiam do dekoracji, wydrążam gniazda nasienne, skrapiam oliwą, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 2 z 8

Ząbki czosnku zawijam w folię aluminiową, dokładam na blaszkę.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 3 z 8

Całość wstawiam ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Odstawiam do przestygnięcia.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 4 z 8

Z jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórkę, przekładam do naczynia blendera. Wyciskam upieczony czosnek, miksuję na gładką masę.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 5 z 8

Do wrzącego wywaru dodaję sos pomidorowy, zmiksowaną z czosnkiem paprykę, mieszam i gotuję kilka minut. Doprawiam solą i cukrem.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 6 z 8

Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 7 z 8

Zupę pomidorową podaję z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, chrupiącymi kawałkami selera naciowego, udekorowaną papryką i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 8 z 8

Ryż można nakładać bezpośrednio do miseczek lub do garnka z pomidorówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    1 godz Średni
  • Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    2 godz 21 min Średni
  • Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

    Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

    15 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu