Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

(0)
1 godz 42 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5 
Papryka czerwona
2  opakowań
Przecier pomidorowy (po 500g)
4  łyżek
Bulion drobiowy
1  l
Woda
1.5  ząbków
Czosnek
1.5  gałązek
Seler naciowy
3  gałązek
Szczypiorek
1  szczypta
Sól morska
3  łyżek
Gęsta śmietana
100  g
Ryż (u mnie basmati)
trochę
Oliwa z oliwek
0.75  łyżeczka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.1 g
Wartość energetyczna
288.8 kcal
Tłuszcze
8 g
Białko
9.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną jest świetną odmianą królującej na moim stole tradycyjnej i ukochanej przez moje dzieci pomidorówki. Papryka dodała pomidorówce ciekawego smaku, a chrupiące kawałki warzyw …przyjemnie w niej chrupią. W mojej zupie pomidorowej to nowość, bo zazwyczaj wszystko w niej jest bardzo miękkie – makaron podaję ugotowany do miękkości (w ogóle nie lubię makaronu ugotowanego al dente, brrrr…), a ryżu wybieram taką odmianę, która podczas gotowania „rozciapierza się”. A tym razem zaskoczenie – coś chrupie i to chrupie przyjemnie, bo smacznie. Taka oto chrupiąca zupa pomidorowa. Przepis na nią dodaję do swoich ulubionych przepisów, a mam ich całkiem sporo.

Sprawdź wszystkie nasze pomidorówki:
zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z bazyliowym pesto
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa z grissini
pomidorowa zupa krem we włoskim stylu

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    8 min
    Paprykę kroję na połówki, kawałek zostawiam do dekoracji, wydrążam gniazda nasienne, skrapiam oliwą, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    3 min
    Ząbki czosnku zawijam w folię aluminiową, dokładam na blaszkę.
  • Krok 3

    60 min
    Całość wstawiam ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Odstawiam do przestygnięcia.
  • Krok 4

    6 min
    Z jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórkę, przekładam do naczynia blendera. Wyciskam upieczony czosnek, miksuję na gładką masę.
  • Krok 5

    6 min
    Do wrzącego wywaru dodaję sos pomidorowy, zmiksowaną z czosnkiem paprykę, mieszam i gotuję kilka minut. Doprawiam solą i cukrem.
  • Krok 6

    14 min
    Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę pomidorową podaję z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, chrupiącymi kawałkami selera naciowego, udekorowaną papryką i posiekanym szczypiorkiem.
  • Krok 8

    2 min
    Ryż można nakładać bezpośrednio do miseczek lub do garnka z pomidorówką.
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 1 z 8

Paprykę kroję na połówki, kawałek zostawiam do dekoracji, wydrążam gniazda nasienne, skrapiam oliwą, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 2 z 8

Ząbki czosnku zawijam w folię aluminiową, dokładam na blaszkę.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 3 z 8

Całość wstawiam ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Odstawiam do przestygnięcia.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 4 z 8

Z jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórkę, przekładam do naczynia blendera. Wyciskam upieczony czosnek, miksuję na gładką masę.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 5 z 8

Do wrzącego wywaru dodaję sos pomidorowy, zmiksowaną z czosnkiem paprykę, mieszam i gotuję kilka minut. Doprawiam solą i cukrem.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 6 z 8

Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 7 z 8

Zupę pomidorową podaję z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, chrupiącymi kawałkami selera naciowego, udekorowaną papryką i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 8 z 8

Ryż można nakładać bezpośrednio do miseczek lub do garnka z pomidorówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niskoenergetyczne
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu