Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

(0)
1 godz 42 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Papryka czerwona
2  opakowań
Przecier pomidorowy (po 500g)
6  łyżek
1.5  l
Woda
2  ząbków
2  gałązek
Seler naciowy
5  gałązek
Szczypiorek
1  szczypta
Sól morska
5  łyżek
Gęsta śmietana
125  g
Ryż (u mnie basmati)
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.1 g
Węglowodany
41.07 g
Tłuszcze
8.82 g
Wartość energetyczna
264.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
8 min
Paprykę kroję na połówki, kawałek zostawiam do dekoracji, wydrążam gniazda nasienne, skrapiam oliwą, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2
3 min
Ząbki czosnku zawijam w folię aluminiową, dokładam na blaszkę.
Krok 3
60 min
Całość wstawiam ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Odstawiam do przestygnięcia.
Krok 4
6 min
Z jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórkę, przekładam do naczynia blendera. Wyciskam upieczony czosnek, miksuję na gładką masę.
Krok 5
6 min
Do wrzącego wywaru dodaję sos pomidorowy, zmiksowaną z czosnkiem paprykę, mieszam i gotuję kilka minut. Doprawiam solą i cukrem.
Krok 6
14 min
Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 7
3 min
Zupę pomidorową podaję z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, chrupiącymi kawałkami selera naciowego, udekorowaną papryką i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 8
2 min
Ryż można nakładać bezpośrednio do miseczek lub do garnka z pomidorówką.
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 1 z 8

Paprykę kroję na połówki, kawałek zostawiam do dekoracji, wydrążam gniazda nasienne, skrapiam oliwą, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 2 z 8

Ząbki czosnku zawijam w folię aluminiową, dokładam na blaszkę.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 3 z 8

Całość wstawiam ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Odstawiam do przestygnięcia.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 4 z 8

Z jeszcze ciepłej papryki zdejmuję skórkę, przekładam do naczynia blendera. Wyciskam upieczony czosnek, miksuję na gładką masę.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 5 z 8

Do wrzącego wywaru dodaję sos pomidorowy, zmiksowaną z czosnkiem paprykę, mieszam i gotuję kilka minut. Doprawiam solą i cukrem.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 6 z 8

Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 7 z 8

Zupę pomidorową podaję z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, chrupiącymi kawałkami selera naciowego, udekorowaną papryką i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Krok 8 z 8

Ryż można nakładać bezpośrednio do miseczek lub do garnka z pomidorówką.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną jest świetną odmianą królującej na moim stole tradycyjnej i ukochanej przez moje dzieci pomidorówki. Papryka dodała pomidorówce ciekawego smaku, a chrupiące kawałki warzyw …przyjemnie w niej chrupią. W mojej zupie pomidorowej to nowość, bo zazwyczaj wszystko w niej jest bardzo miękkie – makaron podaję ugotowany do miękkości (w ogóle nie lubię makaronu ugotowanego al dente, brrrr…), a ryżu wybieram taką odmianę, która podczas gotowania „rozciapierza się”. A tym razem zaskoczenie – coś chrupie i to chrupie przyjemnie, bo smacznie. Taka oto chrupiąca zupa pomidorowa. Przepis na nią dodaję do swoich ulubionych przepisów, a mam ich całkiem sporo.

Sprawdź wszystkie nasze pomidorówki:
zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z bazyliowym pesto
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa z grissini
pomidorowa zupa krem we włoskim stylu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha