Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

(0)
2 godz 15 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
4-5 pomidory
2  ząbków
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
trochę
Cukier
trochę
Olej roślinny
2 
Ziarno ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
3 
Ziarna kolorowego pieprzu
250  ml
Woda zimna
5  liści
Świeża bazylia
1  opakowanie
Makaron
200  g
Ser grana padano

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.11 g
Węglowodany
61.59 g
Tłuszcze
18.28 g
Wartość energetyczna
532.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
15 min
Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku obieramy , kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy 1 łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dosyć obficie skrapiamy olejem rzepakowym.
Krok 2
75 min
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy naczynie żaroodporne z pomidorami. Pieczemy 1 godzinę i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
20 min
Z upieczonych pomidorów usuwamy skórkę. Przekładamy je do garnka razem z ząbkami czosnku i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Krok 4
5 min
W 250 ml zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki zupy pomidorowej. Wlewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.
Krok 5
5 min
Do ugotowanej zupy wrzucamy 4 listki świeżej bazylii i miksujemy blenderem.
Krok 6
12 min
Makaron gotujemy all dente a ser ucieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 7
3 min
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i wsypujemy nieco sera. Nalewamy zupę i dodatkowo posypujemy serem. Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Krok 1 z 7

Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku obieramy , kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy 1 łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dosyć obficie skrapiamy olejem rzepakowym.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Krok 2 z 7

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy naczynie żaroodporne z pomidorami. Pieczemy 1 godzinę i odstawiamy do wystudzenia.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Krok 3 z 7

Z upieczonych pomidorów usuwamy skórkę. Przekładamy je do garnka razem z ząbkami czosnku i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Krok 4 z 7

W 250 ml zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki zupy pomidorowej. Wlewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Krok 5 z 7

Do ugotowanej zupy wrzucamy 4 listki świeżej bazylii i miksujemy blenderem.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Krok 6 z 7

Makaron gotujemy all dente a ser ucieramy na tarce o małych oczkach.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Krok 7 z 7

Do miseczek nakładamy porcję makaronu i wsypujemy nieco sera. Nalewamy zupę i dodatkowo posypujemy serem. Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii

Stragany uginają się od przeróżnych odmian pomidorów i warto je kupować, bo właśnie teraz smakują najlepiej i są najtańsze. Nie mogę też nie wspomnieć o wartościach odżywczych pomidorów. To cenne źródło witamin, między innymi witaminy C oraz likopenu.

Pomidory można przetworzyć na wiele sposobów i zatrzymać ich smak na dłużej. Polecam suszone pomidory w oleju, które same w sobie są pyszną przekąską, ale też mogą być składnikiem wielu dań, w tym też zup. Świetnym rozwiązaniem jest też przygotowanie pysznego przecieru pomidorowego, który można wykorzystać nie tylko do zupy pomidorowej ugotowanej na bazie przecieru.

Tym razem moją pomidorówkę przygotowałam na bazie pieczonych pomidorów z czosnkiem.

(z podanych składników przygotujemy 3-4 porcje zupy)

Polecam też inne smakowite przepisy na zupy pomidorowe :
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Zupa z pieczonch pomidorów z pesto bazyliowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika