Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Stragany uginają się od przeróżnych odmian pomidorów i warto je kupować, bo właśnie teraz smakują najlepiej i są najtańsze. Nie mogę też nie wspomnieć o wartościach odżywczych pomidorów. To cenne źródło witamin, między innymi witaminy C oraz likopenu.
Pomidory można przetworzyć na wiele sposobów i zatrzymać ich smak na dłużej. Polecam suszone pomidory w oleju, które same w sobie są pyszną przekąską, ale też mogą być składnikiem wielu dań, w tym też zup. Świetnym rozwiązaniem jest też przygotowanie pysznego przecieru pomidorowego, który można wykorzystać nie tylko do zupy pomidorowej ugotowanej na bazie przecieru.
Tym razem moją pomidorówkę przygotowałam na bazie pieczonych pomidorów z czosnkiem.
(z podanych składników przygotujemy 3-4 porcje zupy)
Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku obieramy , kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy 1 łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dosyć obficie skrapiamy olejem rzepakowym.
Krok 2
75 min
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy naczynie żaroodporne z pomidorami. Pieczemy 1 godzinę i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
20 min
Z upieczonych pomidorów usuwamy skórkę. Przekładamy je do garnka razem z ząbkami czosnku i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Krok 4
5 min
W 250 ml zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki zupy pomidorowej. Wlewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.
Krok 5
5 min
Do ugotowanej zupy wrzucamy 4 listki świeżej bazylii i miksujemy blenderem.
Krok 6
12 min
Makaron gotujemy all dente a ser ucieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 7
3 min
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i wsypujemy nieco sera. Nalewamy zupę i dodatkowo posypujemy serem. Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii
Krok 1
z
7
Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku obieramy , kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy 1 łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dosyć obficie skrapiamy olejem rzepakowym.
Krok 2
z
7
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy naczynie żaroodporne z pomidorami. Pieczemy 1 godzinę i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
z
7
Z upieczonych pomidorów usuwamy skórkę. Przekładamy je do garnka razem z ząbkami czosnku i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Krok 4
z
7
W 250 ml zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki zupy pomidorowej. Wlewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.
Krok 5
z
7
Do ugotowanej zupy wrzucamy 4 listki świeżej bazylii i miksujemy blenderem.
Krok 6
z
7
Makaron gotujemy all dente a ser ucieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 7
z
7
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i wsypujemy nieco sera. Nalewamy zupę i dodatkowo posypujemy serem. Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0