Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

(0)
15 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  łyżek
Bulion drobiowy
2  l
Woda
1  słoik
Słoiczek koncentratu pomidorowego
1  łyżeczka
Cukier
2  łyżek
Gęsta śmietana
1  szklanka
Makaron serduszkowy
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Sól kamienna drobnoziarnista
0.5  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.5 g
Wartość energetyczna
181.3 kcal
Tłuszcze
4.2 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jest taki czas, kiedy serca tych, których dosięgnęła strzała Kupidyna, przyspieszają. Święto Zakochanych? Raz do roku? Jestem pewna, że te serca biją szybciej na co dzień, za każdym razem, kiedy ich właściciele spojrzą sobie prosto w oczy. Zawsze, kiedy jedno pomyśli o drugim.

Jak śpiewał Andrzej Dąbrowski…

…Do zakochania jeden krok, jeden jedyny krok nic więcej,
do zakochania jeden krok, trzeba go zrobić jak najprędzej.
Dopóki się zapala wzrok, dopóki się splatają ręce…

„A potem znowu codzienności kurz…” Ale czy miłość nie jest właśnie codziennością? To przecież dzień za dniem. Chleb powszedni, ciepłe powitanie w progu domu, gorąca zupa na stole. Choć czasem zdarzają się też prawdziwe cierpienia młodego Wertera i rozterki godne tytułowego bohatera serialu Jan Serce:)

Jedni obchodzą Święto Zakochanych, innych zupełnie to święto nie obchodzi. A ja lepię z dziećmi serduszka z masy solnej (prosty przepis na masę solną wstawiłam pod przepisem na zupę), pomagam im wydziergać kartki walentynkowe dla najbliższych koleżanek i testuję makaron w kształcie serduszek, który trafi do najzwyklejszej zupy.

Bo w rodzinie pełnej dzieci, własnych i sąsiedzkich, niespodziewanych i spodziewanych gości może nie być okazji do zjedzenia romantycznej kolacji we dwoje. Ale na pewno będzie rodzinny obiad i zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym. Bo miłość jest wszędzie. W sercach małych i dużych, w świeżo upieczonym chlebie, w każdym drobnym geście i słowie. Love is all around…

Wszystkim, którzy zupy pomidorowe darzą szczególną miłością, polecam także:
zupę pomidorową z ryżem i papryką pieczoną
zupę pomidorową z suszonymi pomidorami
zupę pomidorową z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa z grissini

Przygotowanie

950 min
  • Krok 1 - Zupa

    12 min
    Wywar (bulion dodany do wody) doprowadzam do wrzenia, dodaję koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję i gotuję 5 minut. Śmietanę zaprawiam w kubeczku z kilkoma łyżkami zupy, dodaję do garnka zestawionego z płyty, mieszam.
  • Krok 2

    3 min
    Doprawiam zupę cukrem i solą, można dodać też szczyptę cynamonu.
  • Krok 3

    12 min
    Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Przepłukuję zimną wodą, nakładam do miseczek i dolewam gorącą zupę.
  • Krok 4- Masa solna

    10 min
    Mąkę z solą wsypuję do miski, dolewam trochę wody, wyrabiam jak ciasto. Masa solna powinna mieć jednolitą konsystencję i zachowywać się jak plastelina. Może się okazać, że 0,5 szklanki wody to odrobina za dużo lub za mało, dlatego dodaję wodę stopniowo.
  • Krok 6

    8 min
    Z gotowej masy solnej odrywam po kawałku, z każdego kawałka formuję serduszko. Serduszka układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i lekko wygładzam wałkiem. Serduszka można też przeznaczyć na zawieszki – wówczas słomką do napojów trzeba zrobić dziurki na wstążki.
  • Krok 6

    900 min
    Serduszka wstawiam do piekarnika nastawionego na 40-50 st. C na wstępne suszenie. Po 2 godzinach przekładam serduszka wraz z papierem na kratkę do pieczenia (serduszka musiały najpierw lekko obeschnąć, inaczej na ich spodzie mogłyby się odbić druty kratki), suszę jeszcze godzinę, następnie wyłączam piekarnik i pozwalam jeszcze doschnąć serduszkom jeden dzień.
  • Krok 7

    5 min
    Kiedy serduszka wyschną, maluję je czerwoną farbą akrylową (ewentualnie można użyć farby plakatowej, ale serduszko nie będzie wtedy tak błyszczące – można je wówczas polakierować specjalnym lakierem do decoupage).
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 1 - Zupa z 7

Wywar (bulion dodany do wody) doprowadzam do wrzenia, dodaję koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję i gotuję 5 minut. Śmietanę zaprawiam w kubeczku z kilkoma łyżkami zupy, dodaję do garnka zestawionego z płyty, mieszam.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 2 z 7

Doprawiam zupę cukrem i solą, można dodać też szczyptę cynamonu.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 3 z 7

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Przepłukuję zimną wodą, nakładam do miseczek i dolewam gorącą zupę.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 4- Masa solna z 7

Mąkę z solą wsypuję do miski, dolewam trochę wody, wyrabiam jak ciasto. Masa solna powinna mieć jednolitą konsystencję i zachowywać się jak plastelina. Może się okazać, że 0,5 szklanki wody to odrobina za dużo lub za mało, dlatego dodaję wodę stopniowo.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 6 z 7

Z gotowej masy solnej odrywam po kawałku, z każdego kawałka formuję serduszko. Serduszka układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i lekko wygładzam wałkiem. Serduszka można też przeznaczyć na zawieszki – wówczas słomką do napojów trzeba zrobić dziurki na wstążki.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 6 z 7

Serduszka wstawiam do piekarnika nastawionego na 40-50 st. C na wstępne suszenie. Po 2 godzinach przekładam serduszka wraz z papierem na kratkę do pieczenia (serduszka musiały najpierw lekko obeschnąć, inaczej na ich spodzie mogłyby się odbić druty kratki), suszę jeszcze godzinę, następnie wyłączam piekarnik i pozwalam jeszcze doschnąć serduszkom jeden dzień.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 7 z 7

Kiedy serduszka wyschną, maluję je czerwoną farbą akrylową (ewentualnie można użyć farby plakatowej, ale serduszko nie będzie wtedy tak błyszczące – można je wówczas polakierować specjalnym lakierem do decoupage).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu