Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wywar (bulion dodany do wody) doprowadzam do wrzenia, dodaję koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję i gotuję 5 minut. Śmietanę zaprawiam w kubeczku z kilkoma łyżkami zupy, dodaję do garnka zestawionego z płyty, mieszam.
Doprawiam zupę cukrem i solą, można dodać też szczyptę cynamonu.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Przepłukuję zimną wodą, nakładam do miseczek i dolewam gorącą zupę.
Mąkę z solą wsypuję do miski, dolewam trochę wody, wyrabiam jak ciasto. Masa solna powinna mieć jednolitą konsystencję i zachowywać się jak plastelina. Może się okazać, że 0,5 szklanki wody to odrobina za dużo lub za mało, dlatego dodaję wodę stopniowo.
Z gotowej masy solnej odrywam po kawałku, z każdego kawałka formuję serduszko. Serduszka układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i lekko wygładzam wałkiem. Serduszka można też przeznaczyć na zawieszki – wówczas słomką do napojów trzeba zrobić dziurki na wstążki.
Serduszka wstawiam do piekarnika nastawionego na 40-50 st. C na wstępne suszenie. Po 2 godzinach przekładam serduszka wraz z papierem na kratkę do pieczenia (serduszka musiały najpierw lekko obeschnąć, inaczej na ich spodzie mogłyby się odbić druty kratki), suszę jeszcze godzinę, następnie wyłączam piekarnik i pozwalam jeszcze doschnąć serduszkom jeden dzień.
Kiedy serduszka wyschną, maluję je czerwoną farbą akrylową (ewentualnie można użyć farby plakatowej, ale serduszko nie będzie wtedy tak błyszczące – można je wówczas polakierować specjalnym lakierem do decoupage).
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0