Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

(0)
15 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  łyżek
Bulion drobiowy
2  l
Woda
1  słoik
Słoiczek koncentratu pomidorowego
1  łyżeczka
Cukier
2  łyżek
Gęsta śmietana
1  szklanka
Makaron serduszkowy
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Sól kamienna drobnoziarnista
0.5  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.52 g
Węglowodany
28.51 g
Tłuszcze
4.24 g
Wartość energetyczna
181.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jest taki czas, kiedy serca tych, których dosięgnęła strzała Kupidyna, przyspieszają. Święto Zakochanych? Raz do roku? Jestem pewna, że te serca biją szybciej na co dzień, za każdym razem, kiedy ich właściciele spojrzą sobie prosto w oczy. Zawsze, kiedy jedno pomyśli o drugim.

Jak śpiewał Andrzej Dąbrowski…

…Do zakochania jeden krok, jeden jedyny krok nic więcej,
do zakochania jeden krok, trzeba go zrobić jak najprędzej.
Dopóki się zapala wzrok, dopóki się splatają ręce…

„A potem znowu codzienności kurz…” Ale czy miłość nie jest właśnie codziennością? To przecież dzień za dniem. Chleb powszedni, ciepłe powitanie w progu domu, gorąca zupa na stole. Choć czasem zdarzają się też prawdziwe cierpienia młodego Wertera i rozterki godne tytułowego bohatera serialu Jan Serce:)

Jedni obchodzą Święto Zakochanych, innych zupełnie to święto nie obchodzi. A ja lepię z dziećmi serduszka z masy solnej (prosty przepis na masę solną wstawiłam pod przepisem na zupę), pomagam im wydziergać kartki walentynkowe dla najbliższych koleżanek i testuję makaron w kształcie serduszek, który trafi do najzwyklejszej zupy.

Bo w rodzinie pełnej dzieci, własnych i sąsiedzkich, niespodziewanych i spodziewanych gości może nie być okazji do zjedzenia romantycznej kolacji we dwoje. Ale na pewno będzie rodzinny obiad i zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym. Bo miłość jest wszędzie. W sercach małych i dużych, w świeżo upieczonym chlebie, w każdym drobnym geście i słowie. Love is all around…

Wszystkim, którzy zupy pomidorowe darzą szczególną miłością, polecam także:
zupę pomidorową z ryżem i papryką pieczoną
zupę pomidorową z suszonymi pomidorami
zupę pomidorową z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
zupa pomidorowa z grissini

Przygotowanie

950 min
  • Krok 1 - Zupa

    12 min
    Wywar (bulion dodany do wody) doprowadzam do wrzenia, dodaję koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję i gotuję 5 minut. Śmietanę zaprawiam w kubeczku z kilkoma łyżkami zupy, dodaję do garnka zestawionego z płyty, mieszam.
  • Krok 2

    3 min
    Doprawiam zupę cukrem i solą, można dodać też szczyptę cynamonu.
  • Krok 3

    12 min
    Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Przepłukuję zimną wodą, nakładam do miseczek i dolewam gorącą zupę.
  • Krok 4- Masa solna

    10 min
    Mąkę z solą wsypuję do miski, dolewam trochę wody, wyrabiam jak ciasto. Masa solna powinna mieć jednolitą konsystencję i zachowywać się jak plastelina. Może się okazać, że 0,5 szklanki wody to odrobina za dużo lub za mało, dlatego dodaję wodę stopniowo.
  • Krok 6

    8 min
    Z gotowej masy solnej odrywam po kawałku, z każdego kawałka formuję serduszko. Serduszka układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i lekko wygładzam wałkiem. Serduszka można też przeznaczyć na zawieszki – wówczas słomką do napojów trzeba zrobić dziurki na wstążki.
  • Krok 6

    900 min
    Serduszka wstawiam do piekarnika nastawionego na 40-50 st. C na wstępne suszenie. Po 2 godzinach przekładam serduszka wraz z papierem na kratkę do pieczenia (serduszka musiały najpierw lekko obeschnąć, inaczej na ich spodzie mogłyby się odbić druty kratki), suszę jeszcze godzinę, następnie wyłączam piekarnik i pozwalam jeszcze doschnąć serduszkom jeden dzień.
  • Krok 7

    5 min
    Kiedy serduszka wyschną, maluję je czerwoną farbą akrylową (ewentualnie można użyć farby plakatowej, ale serduszko nie będzie wtedy tak błyszczące – można je wówczas polakierować specjalnym lakierem do decoupage).
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 1 - Zupa z 7

Wywar (bulion dodany do wody) doprowadzam do wrzenia, dodaję koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję i gotuję 5 minut. Śmietanę zaprawiam w kubeczku z kilkoma łyżkami zupy, dodaję do garnka zestawionego z płyty, mieszam.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 2 z 7

Doprawiam zupę cukrem i solą, można dodać też szczyptę cynamonu.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 3 z 7

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Przepłukuję zimną wodą, nakładam do miseczek i dolewam gorącą zupę.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 4- Masa solna z 7

Mąkę z solą wsypuję do miski, dolewam trochę wody, wyrabiam jak ciasto. Masa solna powinna mieć jednolitą konsystencję i zachowywać się jak plastelina. Może się okazać, że 0,5 szklanki wody to odrobina za dużo lub za mało, dlatego dodaję wodę stopniowo.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 6 z 7

Z gotowej masy solnej odrywam po kawałku, z każdego kawałka formuję serduszko. Serduszka układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i lekko wygładzam wałkiem. Serduszka można też przeznaczyć na zawieszki – wówczas słomką do napojów trzeba zrobić dziurki na wstążki.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 6 z 7

Serduszka wstawiam do piekarnika nastawionego na 40-50 st. C na wstępne suszenie. Po 2 godzinach przekładam serduszka wraz z papierem na kratkę do pieczenia (serduszka musiały najpierw lekko obeschnąć, inaczej na ich spodzie mogłyby się odbić druty kratki), suszę jeszcze godzinę, następnie wyłączam piekarnik i pozwalam jeszcze doschnąć serduszkom jeden dzień.

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Krok 7 z 7

Kiedy serduszka wyschną, maluję je czerwoną farbą akrylową (ewentualnie można użyć farby plakatowej, ale serduszko nie będzie wtedy tak błyszczące – można je wówczas polakierować specjalnym lakierem do decoupage).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    2 godz 21 min Średni
  • Grzybowy żurek w chlebie

    Grzybowy żurek w chlebie

    1 godz 35 min Średni
  • Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    5 godz 54 min Trudny
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu