Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak dobrze zacząć dzień od zupy! I nie kłóci się to stwierdzenie z tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bo mam na myśli zupę śniadaniową. A konkretnie domowe musli z owocami.
Można zapytać: Po co robić własne musli, skoro w sklepach gotowych mieszanek jest tyle, że nikt nie wie ile? :) A po to, żeby każdy składnik dopasować do swoich preferencji, nie tylko smakowych. Nie lubicie otrębów? To nie dodajecie ich do swojego domowego musli. Nie chcecie suszonych owoców z konserwantami? Kupujecie te bez takich dodatków, na przykład w sklepie ze zdrową żywnością. Lubicie prażone płatki migdałów? Przygotowujecie sobie musli migdałowe. Czego chcieć więcej? :)
Co jeszcze wybrać do fit musli? Ja swoje skomponowałam na bazie płatków owsianych. Można też dodać płatków żytnich lub orkiszowych, otrąb owsianych lub innych ulubionych. Nie zaszkodzą płatki kukurydziane, może takie bez dodatku cukru. Niezbędne są nasiona: słonecznika, dyni, sezamu. Lubicie – dorzucacie. Można dodać migdały w płatkach lub słupach, wiórki kokosowe. Albo zrobić musli z orzechami. Ja lubię, kiedy orzechy są lekko podprażone. A żeby musli było słodkie, warto dodać suszone owoce, takie jak mango, ananas, rodzynki. Jeśli lubicie kwaśny smak wybierzcie żurawinę. A może owoce goji? Ja do swojego musli dodałam jeszcze suszone plasterki jabłka, bo uwielbiam.
Oczywiście jeśli ktoś woli musli z jogurtem zamiast mleka, to proszę bardzo. Ja mleko uwielbiam i już. I dołączam domowe musli z owocami do innych naszych zup śniadaniowych:
puszysta kasza manna i owsianka z wanilią i orzechami
śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
A Wy jak skomponujecie swoje domowe musli?
Na suchej patelni lekko prażę płatki owsiane, uważając, żeby się nie spaliły.
Do plastikowej miski wsypuję podprażone płatki owsiane, otręby, nasiona. Dodaję połamane na mniejsze kawałki chipsy jabłkowe, rodzynki, kawałki suszonego mango, mieszam.
Przekładam do szczelnie zamykanego słoiczka. Zużywam w ciągu 1-2 tygodni.
Musli podaję z mlekiem lub jogurtem i sezonowymi świeżymi owocami.