Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe ogórki małosolne – przepis

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
1
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25 
Ogórek gruntowy (najlepiej małe, niepędzone, u mnie 25 sztuk na słoik o pojemności 3 l)
1  kawałek
Korzeń chrzanu
5  ząbków
5  gałązek
Koper z baldachem
1 
Liść chrzanu
3  czubatych łyżek
Sól (1 czubata łyżka soli na 1 l wody)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.92 g
Węglowodany
25.44 g
Tłuszcze
1.04 g
Wartość energetyczna
113.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku, od czasu do czasu dodając ząbek czosnku, kawałek pokrojonego wzdłuż korzenia chrzanu, gałązkę kopru.
Krok 2
5 min
Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (nie ma znaczenia czy będzie gorąca, czy lekko przestudzona), zalewamy ogórki.
Krok 3
5 min
Przykrywamy słoik gazą lub talerzykiem, odstawiamy na kilka dni.
Domowe ogórki małosolne – przepis

Krok 1 z 3

Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku, od czasu do czasu dodając ząbek czosnku, kawałek pokrojonego wzdłuż korzenia chrzanu, gałązkę kopru.

Domowe ogórki małosolne – przepis

Krok 2 z 3

Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (nie ma znaczenia czy będzie gorąca, czy lekko przestudzona), zalewamy ogórki.

Domowe ogórki małosolne – przepis

Krok 3 z 3

Przykrywamy słoik gazą lub talerzykiem, odstawiamy na kilka dni.

Domowe ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę nie ma możliwości, żeby się nie udały. Wystarczy duży słoik lub gliniany garnczek, dobrej jakości ogórki – najlepiej z zaprzyjaźnionego straganu, woda z solą, czosnek, koper i chrzan. Zresztą sprawdźcie przepis. Ogórki będą dobre do jedzenia już na drugi dzień, o ile zalejecie je gorącą wodą. Moim zdaniem najpyszniejsze są trzeciego dnia, ale jeśli nie uda Wam się odczekać tak długo, zjedzcie wcześniej i nastawcie nowe. Ogórki małosolne możecie wykorzystać do przygotowania ogórkowej z małosolniaków lub chłodnika, na który przepis już niebawem! Smacznego!

Nie kupuj tego, co możesz zrobić w domu! Domowe przetwory i inne pyszności są nie tylko zdrowsze, ale też bardzo proste!
Jak zrobić kompot z wiśni? Kompoty z letnich owoców
Domowe masło orzechowe
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?
Jak suszyć grzyby?
Pomidory i przetwory na zimę
5 sposobów na przygotowanie dyni na zupę
Domowy zakwas na żurek
Przepis na chrzan domowy
Domowe pesto
Domowy makaron do rosołu
Domowy susz warzywny
Zimowa granola do zupy mlecznej
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Jak zrobić uszka do barszczu? Pomidolove lato, czyli wszystko o pomidorach
…a to nawet nie połowa naszych pomysłów na jeszcze ciekawsze i pyszniejsze gotowanie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika