Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowe ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę nie ma możliwości, żeby się nie udały. Wystarczy duży słoik lub gliniany garnczek, dobrej jakości ogórki – najlepiej z zaprzyjaźnionego straganu, woda z solą, czosnek, koper i chrzan. Zresztą sprawdźcie przepis. Ogórki będą dobre do jedzenia już na drugi dzień, o ile zalejecie je gorącą wodą. Moim zdaniem najpyszniejsze są trzeciego dnia, ale jeśli nie uda Wam się odczekać tak długo, zjedzcie wcześniej i nastawcie nowe. Ogórki małosolne możecie wykorzystać do przygotowania ogórkowej z małosolniaków lub chłodnika, na który przepis już niebawem! Smacznego!
Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku, od czasu do czasu dodając ząbek czosnku, kawałek pokrojonego wzdłuż korzenia chrzanu oraz jego liść, gałązkę kopru.
Krok 2
5 min
Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (nie ma znaczenia czy będzie gorąca, czy lekko przestudzona), zalewamy ogórki.
Krok 3
5 min
Przykrywamy słoik gazą lub talerzykiem, odstawiamy na kilka dni.
Krok 1
z
3
Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku, od czasu do czasu dodając ząbek czosnku, kawałek pokrojonego wzdłuż korzenia chrzanu oraz jego liść, gałązkę kopru.
Krok 2
z
3
Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (nie ma znaczenia czy będzie gorąca, czy lekko przestudzona), zalewamy ogórki.
Krok 3
z
3
Przykrywamy słoik gazą lub talerzykiem, odstawiamy na kilka dni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
M
Marcin
Do czego był potrzebny liść cglhrzanu w składnikach, skoro w przepisie go nie użyto?
Winiary
Expert
Marcinie, dziękujemy za czujność. Już poprawiliśmy przepis. Pozdrawiamy!
M
MARCIN MIKUŁA
Mniej niż zero ! 13 ! Bo było takie przysłowie , że śmiech to zdrowie !
Winiary
Expert
Marcinie, jak i w czym możemy Ci pomóc? Pozdrawiamy!
Komentarze 2