Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe masło orzechowe

0
21min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
15 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Orzeszki ziemne niesolone, najlepiej nieprażone
0.5  łyżeczka
Sól morska
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.6 g
Węglowodany
5.38 g
Tłuszcze
16.41 g
Wartość energetyczna
189 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
7 min
Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).
Krok 2
3 min
Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.
Krok 3
5 min
Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.
Krok 4
1 min
Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.
Krok 5
3 min
Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.
Krok 6
2 min
Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.
Domowe masło orzechowe

Krok 1 z 6

Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).

Domowe masło orzechowe

Krok 2 z 6

Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.

Domowe masło orzechowe

Krok 3 z 6

Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.

Domowe masło orzechowe

Krok 4 z 6

Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.

Domowe masło orzechowe

Krok 5 z 6

Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.

Domowe masło orzechowe

Krok 6 z 6

Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.

Zakochani w Zupach przygotowali dla Was nowy cykl przepisów, dzięki któremu kompleksowo zaopatrzycie lub uzupełnicie braki w swojej domowej spiżarni. Wśród naszych propozycji pojawią się : pasty, przetwory, zaprawy, susze, które stanowić będą idealny dodatek do zup. Cykl inauguruje prosty przepis na domowe masło orzechowe. Do jego przygotowania wystarczy ok. 20 minut. Podczas przygotowywanie zup domowe masło orzechowe dodacie m.in. do kremu z marchewki, batata czy zupy afrykańskiej, na którą przepis już niebawem pojawi się na naszym blogu. Zaopatrzcie się w zapas słoików na domowe masło orzechowe i…do dzieła!

Co jeszcze ciekawego można dodawać do zup? Zobacz inne przepisy:
Krakersy cebulowe
Lane kluseczki Pani Celinki
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Jajka w koszulkach przygotowane w piekarniku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika