Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe masło orzechowe
Dodaj do CookBook

Domowe masło orzechowe

(0)
21 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Orzeszki ziemne niesolone, najlepiej nieprażone
0.5  łyżeczka
Sól morska
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.4 g
Wartość energetyczna
189 kcal
Tłuszcze
16.4 g
Białko
8.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zakochani w Zupach przygotowali dla Was nowy cykl przepisów, dzięki któremu kompleksowo zaopatrzycie lub uzupełnicie braki w swojej domowej spiżarni. Wśród naszych propozycji pojawią się : pasty, przetwory, zaprawy, susze, które stanowić będą idealny dodatek do zup. Cykl inauguruje prosty przepis na domowe masło orzechowe. Do jego przygotowania wystarczy ok. 20 minut. Podczas przygotowywanie zup domowe masło orzechowe dodacie m.in. do kremu z marchewki, batata czy zupy afrykańskiej, na którą przepis już niebawem pojawi się na naszym blogu. Zaopatrzcie się w zapas słoików na domowe masło orzechowe i…do dzieła!

Co jeszcze ciekawego można dodawać do zup? Zobacz inne przepisy:
Krakersy cebulowe
Lane kluseczki Pani Celinki
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Jajka w koszulkach przygotowane w piekarniku

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    7 min
    Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).
  • Krok 2

    3 min
    Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.
  • Krok 3

    5 min
    Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.
  • Krok 4

    1 min
    Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.
  • Krok 5

    3 min
    Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.
  • Krok 6

    2 min
    Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.
Domowe masło orzechowe

Krok 1 z 6

Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).

Domowe masło orzechowe

Krok 2 z 6

Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.

Domowe masło orzechowe

Krok 3 z 6

Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.

Domowe masło orzechowe

Krok 4 z 6

Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.

Domowe masło orzechowe

Krok 5 z 6

Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.

Domowe masło orzechowe

Krok 6 z 6

Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Kuchnia amerykańska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu