Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
2 godz
Trudny
250
g
Mąka pszenna
150
ml
Woda ciepła
2
łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Oliwa do posmarowania ciasta
7
g
Drożdże instant
0.5
łyżeczka
Cukier
1
łyżeczka
Sól
trochę
Oliwki bez pestek
trochę
Pomidory Koktajlowe
1
Cebulka
trochę
Świeże lub suszone zioła (u mnie świeży rozmaryn, suszone oregano)
.
Wartości odżywcze
Białko
9.09 g
Węglowodany
48.85 g
Tłuszcze
9.47 g
Wartość energetyczna
298.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
20 min
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 2
30 min
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).
Krok 3
40 min
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 4
5 min
W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.
Krok 5
25 min
Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Focaccia. Włoskie pieczywo, stanowiące bazę do pizzy, jest świetnym dodatkiem do wszelkich kremowych zup. filiżanka kremu z cukinii czy też kremu z pomidorów podana z kawałkami chrupiącego chlebka upieczonego z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub tylko z samą solą i ziołami, smakuje wyśmienicie i syci na długo. Jeżeli lubicie pieczywo do zupy, koniecznie upieczcie focaccię.
Komentarze 0