Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

(0)
2 godz
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
150  ml
Woda ciepła
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Oliwa do posmarowania ciasta
7  g
Drożdże instant
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
trochę
Oliwki bez pestek
trochę
Pomidory Koktajlowe
1 
Cebulka
trochę
Świeże lub suszone zioła (u mnie świeży rozmaryn, suszone oregano)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.09 g
Węglowodany
48.85 g
Tłuszcze
9.47 g
Wartość energetyczna
298.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Focaccia. Włoskie pieczywo, stanowiące bazę do pizzy, jest świetnym dodatkiem do wszelkich kremowych zup. filiżanka kremu z cukinii czy też kremu z pomidorów podana z kawałkami chrupiącego chlebka upieczonego z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub tylko z samą solą i ziołami, smakuje wyśmienicie i syci na długo. Jeżeli lubicie pieczywo do zupy, koniecznie upieczcie focaccię.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    20 min
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Krok 2

    30 min
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).
  • Krok 3

    40 min
    Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Krok 4

    5 min
    W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.
  • Krok 5

    25 min
    Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 1 z 5

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 2 z 5

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 3 z 5

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 4 z 5

W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 5 z 5

Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia włoska
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 52 min Średni
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    2 godz 20 min Trudny
  • Bułeczki zajączki

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu