Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

(0)
2 godz
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna
150  ml
Woda ciepła
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Oliwa do posmarowania ciasta
7  g
Drożdże instant
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
trochę
Oliwki bez pestek
trochę
Pomidory Koktajlowe
1 
Cebulka
trochę
Świeże lub suszone zioła (u mnie świeży rozmaryn, suszone oregano)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.09 g
Węglowodany
48.85 g
Tłuszcze
9.47 g
Wartość energetyczna
298.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
20 min
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 2
30 min
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).
Krok 3
40 min
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 4
5 min
W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.
Krok 5
25 min
Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 1 z 5

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 2 z 5

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 3 z 5

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 4 z 5

W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 5 z 5

Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Focaccia. Włoskie pieczywo, stanowiące bazę do pizzy, jest świetnym dodatkiem do wszelkich kremowych zup. filiżanka kremu z cukinii czy też kremu z pomidorów podana z kawałkami chrupiącego chlebka upieczonego z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub tylko z samą solą i ziołami, smakuje wyśmienicie i syci na długo. Jeżeli lubicie pieczywo do zupy, koniecznie upieczcie focaccię.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika