Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

(0)
2 godz
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
150  ml
Woda ciepła
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Oliwa do posmarowania ciasta
7  g
Drożdże instant
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
trochę
Oliwki bez pestek
trochę
Pomidory Koktajlowe
1 
Cebulka
trochę
Świeże lub suszone zioła (u mnie świeży rozmaryn, suszone oregano)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.09 g
Węglowodany
48.85 g
Tłuszcze
9.47 g
Wartość energetyczna
298.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Focaccia to tradycyjny włoski chleb. Cieszy się popularnością w całym kraju, zaskakując różnorodnością rozwiązań w zależności od regionu. Ma formę płaskiego i puszystego placka, który stanowi doskonały dodatek do licznych dań kuchni włoskiej i światowej. Sam chlebek znany jest już od starożytności. W zależności od podań jego pochodzenie przypisuje się Etruskom lub starożytnym Grekom. Sama nazwa nawiązuje do łacińskiego słowa palenisko. W starożytnym Rzymie używano bowiem określenia panis focacius, które opisywało płaskie pieczywo wypiekane w popiele. Samo słowo focaccia, które znamy współcześnie, datuje się na wiek XIV, a jej pochodzenie związane jest z portowym miastem Ligurią, gdzie wysoka wilgotność powietrza zmusiła mieszkańców do poszukiwania alternatyw dla tradycyjnego drożdżowego pieczywa.


Czym różni się focaccia od pizzy?

Wiele osób błędnie uważa focaccię za odmianę pizzy. Mimo iż w obu przypadkach ciasto przygotowuje się z tej samej mąki 00, która pozwala na uzyskanie chrupiącej skorupki i puszystego miąższu, jest zupełnie inaczej wyrabiane. W przypadku pizzy ciasto po wyrobieniu jest rozwałkowywane na cienki placek i natychmiast wypiekane. Przepis na focaccię zakłada natomiast dłuższy czas wyrastania po rozwałkowaniu, przez co chlebek jest grubszy i bardziej puszysty. Dodatkowo przed włożeniem do piekarnika należy ponakłuwać ciasto widelcem. Podobnie jak pizza jest gotowa do spożycia od razu po wyciągnięciu z pieca. Warto przy tym dodać, iż sama konsystencja ciasta także zależeć będzie od regionu. W niektórych placek jest twardszy, w innych, dzięki większej ilości oliwy, bardziej delikatny.


Z czym łączyć focaccię?

Do klasycznych wariantów należy m.in. focaccia z oliwkami, solą, rozmarynem oraz pomidorkami koktajlowymi. Warto jednak pamiętać o tym, że można dodawać do pieczywa dowolne ulubione dodatki, które wzbogacą smak każdej potrawy. Wiele osób decyduje się przykładowo na dodanie cebuli lub sera. Popularne jest także łączenie wypieku z aromatyzowaną czosnkiem lub truflami oliwą. Foccacia bywa niekiedy spożywana także na słodko. W północno-zachodnich Włoszech do placka dodaje się miód, orzechy oraz rodzynki, posypując całość cukrem. Eksperymenty kulinarne wywodzą się także z innych krajów, w których tradycyjny włoski chleb jest popularny. Liczni amerykańscy i europejscy restauratorzy wzbogacali klasyczny wariant swoimi propozycjami. Jaka jest Twoja ulubiona focaccia? Przepis na klasyczny placek znajdziesz na naszej stronie!

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    20 min
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Krok 2

    30 min
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).
  • Krok 3

    40 min
    Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Krok 4

    5 min
    W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.
  • Krok 5

    25 min
    Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 1 z 5

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 2 z 5

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 3 z 5

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 4 z 5

W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 5 z 5

Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia włoska
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 52 min Średni
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    2 godz 20 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu