Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Dodaj do CookBook

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

(0)
2 godz
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
150  ml
Woda ciepła
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Oliwa do posmarowania ciasta
7  g
Drożdże instant
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
trochę
Oliwki bez pestek
trochę
Pomidory Koktajlowe
1 
Cebulka
trochę
Świeże lub suszone zioła (u mnie świeży rozmaryn, suszone oregano)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.9 g
Wartość energetyczna
298.2 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
9.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Focaccia to tradycyjny włoski chleb. Cieszy się popularnością w całym kraju, zaskakując różnorodnością rozwiązań w zależności od regionu. Ma formę płaskiego i puszystego placka, który stanowi doskonały dodatek do licznych dań kuchni włoskiej i światowej. Sam chlebek znany jest już od starożytności. W zależności od podań jego pochodzenie przypisuje się Etruskom lub starożytnym Grekom. Sama nazwa nawiązuje do łacińskiego słowa palenisko. W starożytnym Rzymie używano bowiem określenia panis focacius, które opisywało płaskie pieczywo wypiekane w popiele. Samo słowo focaccia, które znamy współcześnie, datuje się na wiek XIV, a jej pochodzenie związane jest z portowym miastem Ligurią, gdzie wysoka wilgotność powietrza zmusiła mieszkańców do poszukiwania alternatyw dla tradycyjnego drożdżowego pieczywa.


Czym różni się focaccia od pizzy?

Wiele osób błędnie uważa focaccię za odmianę pizzy. Mimo iż w obu przypadkach ciasto przygotowuje się z tej samej mąki 00, która pozwala na uzyskanie chrupiącej skorupki i puszystego miąższu, jest zupełnie inaczej wyrabiane. W przypadku pizzy ciasto po wyrobieniu jest rozwałkowywane na cienki placek i natychmiast wypiekane. Przepis na focaccię zakłada natomiast dłuższy czas wyrastania po rozwałkowaniu, przez co chlebek jest grubszy i bardziej puszysty. Dodatkowo przed włożeniem do piekarnika należy ponakłuwać ciasto widelcem. Podobnie jak pizza jest gotowa do spożycia od razu po wyciągnięciu z pieca. Warto przy tym dodać, iż sama konsystencja ciasta także zależeć będzie od regionu. W niektórych placek jest twardszy, w innych, dzięki większej ilości oliwy, bardziej delikatny.


Z czym łączyć focaccię?

Do klasycznych wariantów należy m.in. focaccia z oliwkami, solą, rozmarynem oraz pomidorkami koktajlowymi. Warto jednak pamiętać o tym, że można dodawać do pieczywa dowolne ulubione dodatki, które wzbogacą smak każdej potrawy. Wiele osób decyduje się przykładowo na dodanie cebuli lub sera. Popularne jest także łączenie wypieku z aromatyzowaną czosnkiem lub truflami oliwą. Foccacia bywa niekiedy spożywana także na słodko. W północno-zachodnich Włoszech do placka dodaje się miód, orzechy oraz rodzynki, posypując całość cukrem. Eksperymenty kulinarne wywodzą się także z innych krajów, w których tradycyjny włoski chleb jest popularny. Liczni amerykańscy i europejscy restauratorzy wzbogacali klasyczny wariant swoimi propozycjami. Jaka jest Twoja ulubiona focaccia? Przepis na klasyczny placek znajdziesz na naszej stronie!

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    20 min
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Krok 2

    30 min
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).
  • Krok 3

    40 min
    Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Krok 4

    5 min
    W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.
  • Krok 5

    25 min
    Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 1 z 5

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 2 z 5

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość, można je umieścić w piekarniku nagrzanym do 40st. C i uchylić drzwiczki).

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 3 z 5

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, przekładamy na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 4 z 5

W wyrośniętym cieście robimy palcem lekkie wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, wykładamy dodatki, posypujemy solą morską i ziołami.

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Krok 5 z 5

Focaccię pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kuchnia włoska
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Focaccia z szynką i serem

    Focaccia z szynką i serem

    15 min Łatwy
  • Focaccia z warzywami

    Focaccia z warzywami

    2 godz 43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu