Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Focaccia z warzywami

0
2 godz 43 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jagna Niedzielska

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

550  g
Mąka pszenna 00 lub chlebowa typ 750 lub 850
7  g
Drożdże suszone
1.5  łyżeczek
Cukier
trochę
Sól
trochę
Ciepła woda
1  szklanka
Drobno pokrojone warzywa, np. por, papryka oraz oliwki lub inne, które masz w lodówce
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.67 g
Węglowodany
204.66 g
Tłuszcze
22.09 g
Wartość energetyczna
1174.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

163 min
Krok 1
10 min
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaj majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Majonez to składnik, który spowoduje, że foccacia dłużej zachowa świeżość.
Krok 2
120 min
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając je do nagrzanego do 50 st. C piekarnika.
Krok 3
5 min
Po tym czasie wymieszaj ciasto z pokrojonymi drobno resztkami warzyw. Ważne, żeby warzywa były suche, bez zalewy lub wody. Warzywa możesz też wymienić na inne ulubione składniki, w tym wędlinę. Możesz także dodać ją do warzyw.
Krok 4
5 min
Ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm.
Krok 5
3 min
Wierzch ciasta posmaruj oliwą i oprósz solą.
Krok 6
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.
Focaccia z warzywami

Krok 1 z 6

Składniki: Ciepła woda, Sól, Cukier, Majonez Dekoracyjny Winiary, Drożdże suszone, Mąka pszenna 00 lub chlebowa typ 750 lub 850

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaj majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Majonez to składnik, który spowoduje, że foccacia dłużej zachowa świeżość.

Focaccia z warzywami

Krok 2 z 6

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając je do nagrzanego do 50 st. C piekarnika.

Focaccia z warzywami

Krok 3 z 6

Po tym czasie wymieszaj ciasto z pokrojonymi drobno resztkami warzyw. Ważne, żeby warzywa były suche, bez zalewy lub wody. Warzywa możesz też wymienić na inne ulubione składniki, w tym wędlinę. Możesz także dodać ją do warzyw.

Focaccia z warzywami

Krok 4 z 6

Ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm.

Focaccia z warzywami

Krok 5 z 6

Wierzch ciasta posmaruj oliwą i oprósz solą.

Focaccia z warzywami

Krok 6 z 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.

Nie trzeba wyrzucać lekko zwiędniętych, zalegających w lodówce warzyw. Pomarszczoną paprykę czy lekko zwiędniętą marchewkę przyjmie z wdzięcznością focaccia z warzywami. Wylądują one w cieście. Warzywa możesz wymienić na inne - ważne, by nie były one w zalewie czy marynacie. Powinny one być suche. Tajnym składnikiem do ciasta będzie majonez Winiary. Dzięki niemu focaccia z warzywami dłużej zachowa świeżość. Gotuj sprytnie, bez marnowania i prosto, jak prawdziwa włoska Mamma.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
G Gosia
.

Kok 4: to zupełnie bez sensu; ciasto rozłóż na gr. 2 cm? Papier ? rozłóż na gr. 2 cm?

Pokaż więcej komentarzy