Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Focaccia z warzywami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Focaccia z warzywami

(0)
2 godz 43 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
550  g
Mąka pszenna 00 lub chlebowa typ 750 lub 850
7  g
Drożdże suszone
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
1.5  łyżeczek
Cukier
trochę
Sól
trochę
Ciepła woda
1  szklanka
Drobno pokrojone warzywa, np. por, papryka oraz oliwki lub inne, które masz w lodówce
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.67 g
Węglowodany
204.66 g
Tłuszcze
22.09 g
Wartość energetyczna
1174.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie trzeba wyrzucać lekko zwiędniętych, zalegających w lodówce warzyw. Pomarszczoną paprykę czy lekko zwiędniętą marchewkę przyjmie z wdzięcznością focaccia z warzywami. Wylądują one w cieście. Warzywa możesz wymienić na inne - ważne, by nie były one w zalewie czy marynacie. Powinny one być suche. Tajnym składnikiem do ciasta będzie majonez Winiary. Dzięki niemu focaccia z warzywami dłużej zachowa świeżość. Gotuj sprytnie, bez marnowania i prosto, jak prawdziwa włoska Mamma.

Przygotowanie

163 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaj majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Majonez to składnik, który spowoduje, że foccacia dłużej zachowa świeżość.
  • Krok 2

    120 min
    Ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając je do nagrzanego do 50 st. C piekarnika.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie wymieszaj ciasto z pokrojonymi drobno resztkami warzyw. Ważne, żeby warzywa były suche, bez zalewy lub wody. Warzywa możesz też wymienić na inne ulubione składniki, w tym wędlinę. Możesz także dodać ją do warzyw.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm.
  • Krok 5

    3 min
    Wierzch ciasta posmaruj oliwą i oprósz solą.
  • Krok 6

    20 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.
Focaccia z warzywami

Krok 1 z 6

Składniki: Mąka pszenna 00 lub chlebowa typ 750 lub 850, Drożdże suszone, Majonez Dekoracyjny Winiary, Cukier, Sól, Ciepła woda

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaj majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Majonez to składnik, który spowoduje, że foccacia dłużej zachowa świeżość.

Focaccia z warzywami

Krok 2 z 6

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając je do nagrzanego do 50 st. C piekarnika.

Focaccia z warzywami

Krok 3 z 6

Po tym czasie wymieszaj ciasto z pokrojonymi drobno resztkami warzyw. Ważne, żeby warzywa były suche, bez zalewy lub wody. Warzywa możesz też wymienić na inne ulubione składniki, w tym wędlinę. Możesz także dodać ją do warzyw.

Focaccia z warzywami

Krok 4 z 6

Ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm.

Focaccia z warzywami

Krok 5 z 6

Wierzch ciasta posmaruj oliwą i oprósz solą.

Focaccia z warzywami

Krok 6 z 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Gosia

Kok 4: to zupełnie bez sensu; ciasto rozłóż na gr. 2 cm? Papier ? rozłóż na gr. 2 cm?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

    Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

    3 godz Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Przepis na pierniczki świąteczne

    Przepis na pierniczki świąteczne

    40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu