Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie trzeba wyrzucać lekko zwiędniętych, zalegających w lodówce warzyw. Pomarszczoną paprykę czy lekko zwiędniętą marchewkę przyjmie z wdzięcznością focaccia z warzywami. Wylądują one w cieście. Warzywa możesz wymienić na inne - ważne, by nie były one w zalewie czy marynacie. Powinny one być suche. Tajnym składnikiem do ciasta będzie majonez Winiary. Dzięki niemu focaccia z warzywami dłużej zachowa świeżość. Gotuj sprytnie, bez marnowania i prosto, jak prawdziwa włoska Mamma.
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaj majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Majonez to składnik, który spowoduje, że foccacia dłużej zachowa świeżość.
Krok 2
120 min
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając je do nagrzanego do 50 st. C piekarnika.
Krok 3
5 min
Po tym czasie wymieszaj ciasto z pokrojonymi drobno resztkami warzyw. Ważne, żeby warzywa były suche, bez zalewy lub wody.
Warzywa możesz też wymienić na inne ulubione składniki, w tym wędlinę. Możesz także dodać ją do warzyw.
Krok 4
5 min
Ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm.
Krok 5
3 min
Wierzch ciasta posmaruj oliwą i oprósz solą.
Krok 6
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.
Krok 1
z
6
Składniki:
Mąka pszenna 00 lub chlebowa typ 750 lub 850, Drożdże suszone, Majonez Dekoracyjny Winiary, Cukier, Sól, Ciepła woda
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaj majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Majonez to składnik, który spowoduje, że foccacia dłużej zachowa świeżość.
Krok 2
z
6
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając je do nagrzanego do 50 st. C piekarnika.
Krok 3
z
6
Po tym czasie wymieszaj ciasto z pokrojonymi drobno resztkami warzyw. Ważne, żeby warzywa były suche, bez zalewy lub wody.
Warzywa możesz też wymienić na inne ulubione składniki, w tym wędlinę. Możesz także dodać ją do warzyw.
Krok 4
z
6
Ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm.
Krok 5
z
6
Wierzch ciasta posmaruj oliwą i oprósz solą.
Krok 6
z
6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
G
Gosia
Kok 4: to zupełnie bez sensu; ciasto rozłóż na gr. 2 cm? Papier ? rozłóż na gr. 2 cm?
Komentarze 1