Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepis na chrzan domowy

0
23min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
3 Świeże korzenie chrzanu
0.5 
Sok z połówki cytryny
0.33  szklanka
Wrzątek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
2  łyżek
Śmietana dla złagodzenia smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.64 g
Węglowodany
7.33 g
Tłuszcze
0.63 g
Wartość energetyczna
31.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
6 min
Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Krok 2
4 min
Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).
Krok 3
5 min
Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.
Krok 4
5 min
Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
Krok 5
3 min
Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)
Przepis na chrzan domowy

Krok 1 z 5

Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Przepis na chrzan domowy

Krok 2 z 5

Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).

Przepis na chrzan domowy

Krok 3 z 5

Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.

Przepis na chrzan domowy

Krok 4 z 5

Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.

Przepis na chrzan domowy

Krok 5 z 5

Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)

Niezbędny do zupy chrzanowej, a także do białej kiełbasy czy też na kanapkę z wędliną. Chrzan domowy wart jest wylania morza łez, bez którego z pewnością się nie obejdziemy przy tarciu korzeni. Wybierając chrzan zwróćmy uwagę na to, by korzeń był świeżo wykopany i przywieziony z pola, czyli jędrny i wilgotny (podobnie jak świeża pietruszka lub marchewka). Szukając chrzanu idealnego na chrzan domowy, warto wybrać się do lokalnych sklepów ze zdrową żywnością lub dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych (tam można kupić świeży chrzan nie tylko w okresie wielkanocnym). Zapraszam po przepis na domowy chrzan!

Jeśli nie lubimy mocnego chrzanu, można przed tarciem namoczyć korzenie w zimnej wodzie (ok. 2 godziny).

A co zrobić z domowego chrzanu? Pyszną zupę chrzanową! Zobacz przepisy:
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Zupa chrzanowa z chipsami z salami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika