Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na chrzan domowy
Przepis na chrzan domowy
Przepis na chrzan domowy
Przepis na chrzan domowy
Przepis na chrzan domowy
Dodaj do CookBook

Przepis na chrzan domowy

(0)
23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
3 Świeże korzenie chrzanu
0.5 
Sok z połówki cytryny
0.33  szklanka
Wrzątek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
2  łyżek
Śmietana dla złagodzenia smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.3 g
Wartość energetyczna
31.6 kcal
Tłuszcze
0.6 g
Białko
0.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Niezbędny do zupy chrzanowej, a także do białej kiełbasy czy też na kanapkę z wędliną. Chrzan domowy wart jest wylania morza łez, bez którego z pewnością się nie obejdziemy przy tarciu korzeni. Wybierając chrzan zwróćmy uwagę na to, by korzeń był świeżo wykopany i przywieziony z pola, czyli jędrny i wilgotny (podobnie jak świeża pietruszka lub marchewka). Szukając chrzanu idealnego na chrzan domowy, warto wybrać się do lokalnych sklepów ze zdrową żywnością lub dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych (tam można kupić świeży chrzan nie tylko w okresie wielkanocnym). Zapraszam po przepis na domowy chrzan!

Jeśli nie lubimy mocnego chrzanu, można przed tarciem namoczyć korzenie w zimnej wodzie (ok. 2 godziny).

A co zrobić z domowego chrzanu? Pyszną zupę chrzanową! Zobacz przepisy:
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Zupa chrzanowa z chipsami z salami

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    6 min
    Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  • Krok 2

    4 min
    Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.
  • Krok 4

    5 min
    Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
  • Krok 5

    3 min
    Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)
Przepis na chrzan domowy

Krok 1 z 5

Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Przepis na chrzan domowy

Krok 2 z 5

Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).

Przepis na chrzan domowy

Krok 3 z 5

Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.

Przepis na chrzan domowy

Krok 4 z 5

Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.

Przepis na chrzan domowy

Krok 5 z 5

Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Spaghetti carbonara - oryginalny przepis

    Spaghetti carbonara - oryginalny przepis

    24 min Łatwy
  • Przepis na zupę miso

    Przepis na zupę miso

    1 godz 55 min Średni
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy
  • Przepis na mus z mango do deserów

    Przepis na mus z mango do deserów

    1 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu