Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niezbędny do zupy chrzanowej, a także do białej kiełbasy czy też na kanapkę z wędliną. Chrzan domowy wart jest wylania morza łez, bez którego z pewnością się nie obejdziemy przy tarciu korzeni. Wybierając chrzan zwróćmy uwagę na to, by korzeń był świeżo wykopany i przywieziony z pola, czyli jędrny i wilgotny (podobnie jak świeża pietruszka lub marchewka). Szukając chrzanu idealnego na chrzan domowy, warto wybrać się do lokalnych sklepów ze zdrową żywnością lub dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych (tam można kupić świeży chrzan nie tylko w okresie wielkanocnym). Zapraszam po przepis na domowy chrzan!
Jeśli nie lubimy mocnego chrzanu, można przed tarciem namoczyć korzenie w zimnej wodzie (ok. 2 godziny).
Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Krok 2
4 min
Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).
Krok 3
5 min
Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.
Krok 4
5 min
Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
Krok 5
3 min
Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)
Krok 1
z
5
Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Krok 2
z
5
Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).
Krok 3
z
5
Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.
Krok 4
z
5
Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
Krok 5
z
5
Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0