Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niezbędny do zupy chrzanowej, a także do białej kiełbasy czy też na kanapkę z wędliną. Chrzan domowy wart jest wylania morza łez, bez którego z pewnością się nie obejdziemy przy tarciu korzeni. Wybierając chrzan zwróćmy uwagę na to, by korzeń był świeżo wykopany i przywieziony z pola, czyli jędrny i wilgotny (podobnie jak świeża pietruszka lub marchewka). Szukając chrzanu idealnego na chrzan domowy, warto wybrać się do lokalnych sklepów ze zdrową żywnością lub dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych (tam można kupić świeży chrzan nie tylko w okresie wielkanocnym). Zapraszam po przepis na domowy chrzan!
Jeśli nie lubimy mocnego chrzanu, można przed tarciem namoczyć korzenie w zimnej wodzie (ok. 2 godziny).
A co zrobić z domowego chrzanu? Pyszną zupę chrzanową! Zobacz przepisy:
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Zupa chrzanowa z chipsami z salami
Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).
Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.
Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)