Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).
Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.
Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”)