Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Dodaj do CookBook

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

(1)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
92  g
Barszcz Biały Rodzinna Zupa Winiary
15  dag
Boczek surowy
2 
Biała kiełbasa surowa
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  łyżka
Masło klarowane
3  łyżek
Śmietana
2 
Korzeń chrzanu
0.5 
Sok z połówki cytryny
4  gałązek
Świeży majeranek
4 
Jajko ugotowane na twardo
4 
Ziemniaki
3  łyżek
Mąka
1  szczypta
Sól morska
10  dag
Boczek (u mnie boczek z zupy chrzanowej)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.9 g
Wartość energetyczna
659.7 kcal
Tłuszcze
45.7 g
Białko
23.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świąteczne danie z charakterem, czyli zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami, chrupiącym boczkiem i białą kiełbasą to doskonałe połączenie wielkanocnych smaków i aromatów. Zupa chrzanowa z jajkiem jest najpyszniejsza ze świeżo startym chrzanem, ale do przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej można wykorzystać także chrzan ze słoiczka, najlepiej domowy. Sprawdź wszystkie nasze przepisy na pyszną Wielkanoc.

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1 - Zupa chrzanowa

    20 min
    Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
  • Krok 2

    6 min
    Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
  • Krok 3

    6 min
    Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
  • Krok 6

    5 min
    Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.
  • Krok 7

    3 min
    Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
  • Krok 9 - Prażuchy

    15 min
    Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.
  • Krok 10

    8 min
    Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
  • Krok 11

    4 min
    Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 1 - Zupa chrzanowa z 11

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 2 z 11

Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 3 z 11

Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 4 z 11

Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 5 z 11

Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 6 z 11

Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 7 z 11

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 8 z 11

Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 9 - Prażuchy z 11

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 10 z 11

Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 11 z 11

Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaaa

Proszę podać ilość składników w gramach.
Anonim (niezweryfikowany) 04/22/2024-12:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-02:03 CEST
Nie chcemy ograniczać naszych kucharzy 😊 Ilość warzyw możesz dopasować do tego, co lubisz. Jeśli potrzebujesz gramatury, możesz skorzystać z kalkulatorów, które podpowiadają, ile waży średnie warzywo, które Cię interesuje i dodać ilość wskazaną przez kalkulator.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu