Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
1 godz 14 min
Średni
1
opakowanie
Barszcz Biały Rodzinna Zupa Winiary
15
dag
Boczek surowy
2
Biała kiełbasa surowa
1
Liść laurowy
3
Ziele angielskie
1
łyżka
Masło klarowane
3
łyżek
Śmietana
2
Korzeń chrzanu
0.5
Sok z połówki cytryny
4
gałązek
Świeży majeranek
4
Jajko ugotowane na twardo
4
Ziemniaki
3
łyżek
Mąka
1
szczypta
Sól morska
10
dag
Boczek (u mnie boczek z zupy chrzanowej)
.
Wartości odżywcze
Białko
23.09 g
Węglowodany
41.3 g
Tłuszcze
45.73 g
Wartość energetyczna
656.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
74 min
Krok 1 - Zupa chrzanowa
20 min
Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Krok 2
6 min
Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
Krok 3
6 min
Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
Krok 6
5 min
Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.
Krok 7
3 min
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.
Krok 8
3 min
Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
Krok 9 - Prażuchy
15 min
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.
Krok 10
8 min
Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
Krok 11
4 min
Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.
Świąteczne danie z charakterem, czyli zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami, chrupiącym boczkiem i białą kiełbasą to doskonałe połączenie wielkanocnych smaków i aromatów. Zupa chrzanowa z jajkiem jest najpyszniejsza ze świeżo startym chrzanem, ale do przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej można wykorzystać także chrzan ze słoiczka, najlepiej domowy. Sprawdź wszystkie nasze przepisy na pyszną Wielkanoc.
Komentarze 0