Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

0
1 godz 14 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

15  dag
Boczek surowy
2 
Biała kiełbasa surowa
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  łyżka
Masło klarowane
3  łyżek
Śmietana
2 
Korzeń chrzanu
0.5 
Sok z połówki cytryny
4  gałązek
Świeży majeranek
4 
Jajko ugotowane na twardo
4 
Ziemniaki
3  łyżek
Mąka
1  szczypta
Sól morska
10  dag
Boczek (u mnie boczek z zupy chrzanowej)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.09 g
Węglowodany
41.3 g
Tłuszcze
45.73 g
Wartość energetyczna
656.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1 - Zupa chrzanowa
20 min
Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Krok 2
6 min
Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
Krok 3
6 min
Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
Krok 6
5 min
Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.
Krok 7
3 min
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.
Krok 8
3 min
Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
Krok 9 - Prażuchy
15 min
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.
Krok 10
8 min
Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
Krok 11
4 min
Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 1 - Zupa chrzanowa z 11

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 2 z 11

Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 3 z 11

Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 4 z 11

Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 5 z 11

Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 6 z 11

Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 7 z 11

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 8 z 11

Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 9 - Prażuchy z 11

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 10 z 11

Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 11 z 11

Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.

Świąteczne danie z charakterem, czyli zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami, chrupiącym boczkiem i białą kiełbasą to doskonałe połączenie wielkanocnych smaków i aromatów. Zupa chrzanowa z jajkiem jest najpyszniejsza ze świeżo startym chrzanem, ale do przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej można wykorzystać także chrzan ze słoiczka, najlepiej domowy. Sprawdź wszystkie nasze przepisy na pyszną Wielkanoc.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika