Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
92  g
Barszcz Biały Rodzinna Zupa Winiary
15  dag
Boczek surowy
2 
Biała kiełbasa surowa
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  łyżka
Masło klarowane
3  łyżek
Śmietana
2 
Korzeń chrzanu
0.5 
Sok z połówki cytryny
4  gałązek
Świeży majeranek
4 
Jajko ugotowane na twardo
4 
Ziemniaki
3  łyżek
Mąka
1  szczypta
Sól morska
10  dag
Boczek (u mnie boczek z zupy chrzanowej)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.64 g
Węglowodany
28.85 g
Tłuszcze
45.66 g
Wartość energetyczna
659.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świąteczne danie z charakterem, czyli zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami, chrupiącym boczkiem i białą kiełbasą to doskonałe połączenie wielkanocnych smaków i aromatów. Zupa chrzanowa z jajkiem jest najpyszniejsza ze świeżo startym chrzanem, ale do przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej można wykorzystać także chrzan ze słoiczka, najlepiej domowy. Sprawdź wszystkie nasze przepisy na pyszną Wielkanoc.

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1 - Zupa chrzanowa

    20 min
    Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
  • Krok 2

    6 min
    Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
  • Krok 3

    6 min
    Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
  • Krok 6

    5 min
    Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.
  • Krok 7

    3 min
    Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
  • Krok 9 - Prażuchy

    15 min
    Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.
  • Krok 10

    8 min
    Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
  • Krok 11

    4 min
    Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 1 - Zupa chrzanowa z 11

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 2 z 11

Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 3 z 11

Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 4 z 11

Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 5 z 11

Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 6 z 11

Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 7 z 11

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 8 z 11

Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 9 - Prażuchy z 11

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 10 z 11

Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 11 z 11

Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

    Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

    1 godz 9 min Łatwy
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu