Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

15  dag
Boczek surowy
2 
Biała kiełbasa surowa
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  łyżka
Masło klarowane
3  łyżek
Śmietana
2 
Korzeń chrzanu
0.5 
Sok z połówki cytryny
4  gałązek
Świeży majeranek
4 
Jajko ugotowane na twardo
4 
Ziemniaki
3  łyżek
Mąka
1  szczypta
Sól morska
10  dag
Boczek (u mnie boczek z zupy chrzanowej)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.64 g
Węglowodany
28.85 g
Tłuszcze
45.66 g
Wartość energetyczna
659.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świąteczne danie z charakterem, czyli zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami, chrupiącym boczkiem i białą kiełbasą to doskonałe połączenie wielkanocnych smaków i aromatów. Zupa chrzanowa z jajkiem jest najpyszniejsza ze świeżo startym chrzanem, ale do przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej można wykorzystać także chrzan ze słoiczka, najlepiej domowy. Sprawdź wszystkie nasze przepisy na pyszną Wielkanoc.
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1 - Zupa chrzanowa
20 min
Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Krok 2
6 min
Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
Krok 3
6 min
Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
Krok 6
5 min
Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.
Krok 7
3 min
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.
Krok 8
3 min
Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
Krok 9 - Prażuchy
15 min
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.
Krok 10
8 min
Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
Krok 11
4 min
Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 1 - Zupa chrzanowa z 11

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 2 z 11

Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 3 z 11

Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 4 z 11

Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 5 z 11

Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 6 z 11

Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 7 z 11

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 8 z 11

Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 9 - Prażuchy z 11

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 10 z 11

Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Krok 11 z 11

Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika