Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

0
1 godz 56 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Żeberka wędzone
1.5  l
Woda
4 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
4 
Ziarno pieprzu
1 
Cebula
2  ząbków
400  g
Ziemniaki (4 szt)
0.75  szklanka
Mrożona włoszczyzna (55 g)
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
5  łyżeczek
Chrzan
1  szczypta
Sól do smaku
1  łyżeczka
Majeranek
4  łyżek
Śmietana
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Szczypiorek do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26 g
Węglowodany
14.3 g
Tłuszcze
24.09 g
Wartość energetyczna
389.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

116 min
Krok 1
4 min
Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.
Krok 2
60 min
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.
Krok 3
6 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.
Krok 4
10 min
Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.
Krok 5
20 min
Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Krok 6
3 min
Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.
Krok 7
4 min
Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.
Krok 8
6 min
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.
Krok 9
3 min
Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 9

Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 9

Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 4 z 9

Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 5 z 9

Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 6 z 9

Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 8 z 9

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 9 z 9

Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.

Do świąt wielkanocnych zostało jeszcze nieco czasu, ale już zaczynam zastanawiać się nad świątecznym menu. Od lat podaję żurek z białą kiełbasą i boczkiem, ale dzisiaj ugotowałam na próbę zupę chrzanową na wędzonych żeberkach. Zupa zrobiła prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Przyznaję szczerze, że do tej pory nie byłam fanką chrzanowej, ale jak widać smaki się zmieniają.

Moja zupa chrzanowa jest delikatna z wyraźnym posmakiem wędzonych żeberek, które nadają całości charakteru. Niektórzy dodają do niej białą kiełbasę, ale ilość mięsa w moim przepisie jest na tyle wystarczająca, że nie ma potrzeby dodawać czegokolwiek do zupy. Zupa jest sycąca i treściwa. Smak chrzanu nie jest mocno dominujący i takie proporcje okazały się dla nas idealne.

Wielkanocna zupa chrzanowa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżą zieleniną.

(z podanych składników można przygotować około 4-6 porcji zupy)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika