Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

(0)
37min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda, bulion lub domowy rosół
6  łyżek
Chrzan ze słoiczka
1 
Por mały
0.5 
Bochenek chleba żytniego
3  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana
1 
Cebula
2  ząbków
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Skarmelizowany por
trochę
Grzanki
trochę
Chipsy z boczku
1  porcja
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.27 g
Węglowodany
47.28 g
Tłuszcze
18.6 g
Wartość energetyczna
382.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
8 min
Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Krok 2
6 min
Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.
Krok 3
15 min
Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.
Krok 4
2 min
Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.
Krok 5
3 min
Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 1 z 6

Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 2 z 6

Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 3 z 6

Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 4 z 6

Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 5 z 6

Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.

Pieczywo to jeden z najszlachetniejszych produktów stale goszczących w naszych kuchniach. Świetnie sprawdza się nie tylko w tradycyjnej formie, ale również jako składnik przeróżnych dań. Czerstwy chleb, który nie nadaje się już do przygotowania kanapek, możesz z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do sosów, past, a przede wszystkim jako znakomitą bazę dla naszych ukochanych zup. Spróbuj jak smakuje wyjątkowa zupa chrzanowa na chlebie żytnim!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha