Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczywo to jeden z najszlachetniejszych produktów stale goszczących w naszych kuchniach. Świetnie sprawdza się nie tylko w tradycyjnej formie, ale również jako składnik przeróżnych dań. Czerstwy chleb, który nie nadaje się już do przygotowania kanapek, możesz z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do sosów, past, a przede wszystkim jako znakomitą bazę dla naszych ukochanych zup. Spróbuj jak smakuje wyjątkowa zupa chrzanowa na chlebie żytnim!
Przygotowanie
37 min
Krok 1
8 min
Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Krok 2
6 min
Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.
Krok 3
15 min
Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.
Krok 4
2 min
Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.
Krok 5
3 min
Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.
Krok 1
z
6
Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Krok 2
z
6
Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.
Krok 3
z
6
Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.
Krok 4
z
6
Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.
Krok 5
z
6
Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0