Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

(0)
37min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda, bulion lub domowy rosół
6  łyżek
Chrzan ze słoiczka
1 
Por mały
0.5 
Bochenek chleba żytniego
3  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Skarmelizowany por
trochę
Grzanki
trochę
Chipsy z boczku
1  porcja
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.27 g
Węglowodany
47.28 g
Tłuszcze
18.6 g
Wartość energetyczna
382.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczywo to jeden z najszlachetniejszych produktów stale goszczących w naszych kuchniach. Świetnie sprawdza się nie tylko w tradycyjnej formie, ale również jako składnik przeróżnych dań. Czerstwy chleb, który nie nadaje się już do przygotowania kanapek, możesz z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do sosów, past, a przede wszystkim jako znakomitą bazę dla naszych ukochanych zup. Spróbuj jak smakuje wyjątkowa zupa chrzanowa na chlebie żytnim!

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    8 min
    Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.
  • Krok 2

    6 min
    Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.
  • Krok 3

    15 min
    Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.
  • Krok 4

    2 min
    Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.
  • Krok 5

    3 min
    Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 1 z 6

Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 2 z 6

Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 3 z 6

Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 4 z 6

Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 5 z 6

Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

    Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

    1 godz 11 min Łatwy
  • Zupa z pora z grillowanymi oscypkami

    Zupa z pora z grillowanymi oscypkami

    56 min Średni
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu