Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Dodaj do CookBook

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

(1)
37 min
Średni
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda, bulion lub domowy rosół
6  łyżek
Chrzan ze słoiczka
1 
Por mały
0.5 
Bochenek chleba żytniego
3  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Skarmelizowany por
trochę
Grzanki
trochę
Chipsy z boczku
1  porcja
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.3 g
Wartość energetyczna
382.9 kcal
Tłuszcze
18.6 g
Białko
8.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczywo to jeden z najszlachetniejszych produktów stale goszczących w naszych kuchniach. Świetnie sprawdza się nie tylko w tradycyjnej formie, ale również jako składnik przeróżnych dań. Czerstwy chleb, który nie nadaje się już do przygotowania kanapek, możesz z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do sosów, past, a przede wszystkim jako znakomitą bazę dla naszych ukochanych zup. Spróbuj jak smakuje wyjątkowa zupa chrzanowa na chlebie żytnim!

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    8 min
    Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.
  • Krok 2

    6 min
    Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.
  • Krok 3

    15 min
    Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.
  • Krok 4

    2 min
    Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.
  • Krok 5

    3 min
    Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą

    Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z dyni

    Zupa krem z dyni

    58 min Łatwy
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Jesienna zupa grzybowa

    Jesienna zupa grzybowa

    1 godz 12 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu