
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
6 minKrok 3
15 minKrok 4
2 minKrok 5
3 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Krok 2 z 6
Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.

Krok 3 z 6
Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.

Krok 4 z 6
Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.

Krok 5 z 6
Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.

Krok 6 z 6
Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0