Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
69.7g / 49%
Węglowodany
12.5g / 8%
Tłuszcze
27g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

+

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Wróć

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

(10)
4 godz 25 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso z jelenia
1 
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny mielony
trochę
Owoce jałowca
1  łyżka
Mąka
1  łyżka
Smalec
0.5  szklanka
Ocet winny
0.5  szklanka
Czerwone wino
1 
Skórka z cytryny
1 
Goździki
5  kulek
Pieprz czarny
5  kulek
Ziele angielskie
5 
Pieczarki
1 
Kiełbasa
5  kulek
Owoce jałowca
1  opakowanie
Sos myśliwski Jak u Mamy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
69.71 g
Węglowodany
12.52 g
Tłuszcze
27.04 g
Wartość energetyczna
617.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Marynowana pieczeń z jelenia to pomysł na danie, które stanie się twoją popisową potrawą. Bliscy będą prosić cię o przygotowanie tego aromatycznego mięsa, które przywołuje na myśl myśliwską chatkę w środku lasu, dymny zapach wędzonych połci i majestatyczny krajobraz jesiennego lasu.

Choć nazwa może odstraszać skomplikowaniem, to nie jest to danie bardzo trudne w przygotowaniu, lecz dość czasochłonne. Na przygotowanie marynowanej pieczeni z jelenia na sposób myśliwski potrzebujesz ponad cztery godziny, a czas przeznaczony na marynowanie w lodówce powinien wynosić co najmniej czterdzieści osiem godzin. Kuchnia myśliwska jest wymagająca, ale kiedy postawisz na stole aromatyczną, gotową do spożycia pieczeń wynagrodzi ci to cały czas spędzony na marynowaniu jelenia. Jak przygotować pieczeń z jelenia? Na początek przygotuj marynatę. Będą ci do tego potrzebne: ocet winny, wino (najlepiej czerwone, wytrawne lub półwytrawne, ponieważ podbija ono smak mięsa), skórkę z cytryny oraz przyprawy–owoc jałowca, goździk, ziele angielskie oraz pieprz. Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i zagotować.

Kiedy marynata jest już ugotowana i przestudzoną, należy zalać nią mięso. Tak przygotowanego jelenia zostaw w chłodnym miejscu, aby przeszło smakiem i zapachem przypraw. Po dwóch dobach wyjmij mięso z marynaty, opłucz i osusz. Gdy jeleń będzie już suchy, skrop go sokiem z cytryny, posól, popieprz i oprósz rozgniecionym owocem jałowca. Natrzyj mięso, po czym pozostaw je w lodówce na kolejne 2 godziny.

Po wyjęciu mięsa z lodówki oprósz je mąką pszenną i smaż ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mięso jelenia powinno być smażone na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na smalcu–mięso wtedy ma tradycyjny głęboki aromat. Gdy minie 10 minut mięso powinno być gotowe do przełożenia do rondla. W rondelku umieszczamy usmażone mięso i zalewamy je marynatą. Duś je pod przykryciem przez minimum 1,5 godziny — gdyby duża ilość marynaty odparowała, należy podlać mięso wodą, aby się nie przypiekło w trakcie duszenia. Duszenie powinno trwać około 90 minut. W jego czasie należy oczyścić i pokroić pieczarki oraz pokroić kiełbasę w półplasterki. Te składniki dodajemy do duszącego się mięsa pod koniec duszenia.

Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z rondelka. Nie wylewaj sosu — zostaw go na kuchni, aby wystygł. Gdy wywar jest już chłodny, dodaj do niego sos pieczeniowy myśliwski WINIARY i wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu sos powinien gotować się na wolnym ogniu przez co najmniej 5 minut. Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy oblane. Do pieczeni możemy serwować ziemniaki z wody lub pieczone, kaszę i pieczywo. Pieczeń z jelenia myśliwska jest gotowa do konsumpcji. Smacznego!

Przygotowanie

265 min
  • Krok 1

    10 min
    Marynata: Ocet winny, czerwone wino, skórka z cytryny, ziele angielskie, pieprz, owoc jałowca, goździk. Składniki marynaty połącz i zagotuj.
  • Krok 2

    1 min
    Po przestudzeniu zalej mięso przestudzoną marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.
  • Krok 3

    5 min
    Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą, pieprzem i rozgniecionym owocem jałowca.
  • Krok 4

    120 min
    Pozostaw w lodówce natarte przyprawami mięso na około 2 godziny.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie oprósz mąką i smaż na smalcu ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumienienia.
  • Krok 6

    90 min
    Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 1,5 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).
  • Krok 7

    6 min
    Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.
  • Krok 8

    5 min
    Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.
  • Krok 9

    2 min
    Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę.
  • Krok 10

    3 min
    Wyjmij mięso i wystudź powstały sos.
  • Krok 11

    5 min
    Do zimnego wywaru powstałego z mięsa dodaj Sos pieczeniowy myśliwski, dobrze wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
  • Krok 12

    5 min
    Sos gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut
  • Krok 13

    2 min
    Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.
  • Krok 14

    1 min
    Danie możesz podawać razem z ziemniakami z wody, ziemniakami pieczonymi, kaszami lub świeżym pieczywem.
Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 1 z 14

Marynata: Ocet winny, czerwone wino, skórka z cytryny, ziele angielskie, pieprz, owoc jałowca, goździk. Składniki marynaty połącz i zagotuj.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 2 z 14

Po przestudzeniu zalej mięso przestudzoną marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 3 z 14

Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą, pieprzem i rozgniecionym owocem jałowca.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 4 z 14

Pozostaw w lodówce natarte przyprawami mięso na około 2 godziny.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 5 z 14

Następnie oprósz mąką i smaż na smalcu ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumienienia.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 6 z 14

Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 1,5 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 7 z 14

Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 8 z 14

Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 9 z 14

Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 10 z 14

Wyjmij mięso i wystudź powstały sos.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 11 z 14

Do zimnego wywaru powstałego z mięsa dodaj Sos pieczeniowy myśliwski, dobrze wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 12 z 14

Sos gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 13 z 14

Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Krok 14 z 14

Danie możesz podawać razem z ziemniakami z wody, ziemniakami pieczonymi, kaszami lub świeżym pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jakub

Dwa problemy jednego przepisu: 1. Po wyjęciu mięsa nic nie piszecie o marynacie z czego wynika że już nie będzie potrzebna, natomiast parę punktów niżej jest napisane że jednak potrzebna do pieczenia jest. 2. Jak wystudzić wywar i dopiero wymieszać z sosem myśliwskim, a mięso to co, ma leżeć i stygnać ? Jak ja kończę potrawę to chce ją na świeżo podać A nie odgrzewać Bóg wie po co. Polecam w tym miejscu zrobić po prostu pożądany sos myśliwski, w sensie ten Winiary nie jest zły ale przy takiej potrawie to jak by do porsche włożyć silnik od malucha, no niby pojedzie ale bez szału.

S Stanisław

Mam pytanie. Jak kilogram mięsa można zalać szklanką marynaty? Chyba w wąskim słoju.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia regionalna
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

    Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

    6 godz 40 min Średni
  • Bitki z sosem pieczeniowym

    Bitki z sosem pieczeniowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ryba faszerowana w galarecie

    Ryba faszerowana w galarecie

    3 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu