Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

0
262 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Mięso z jelenia
1 
Cytryna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Owoce jałowca
1 łyżka
Mąka
1 łyżka
Smalec
0.5 szklanka
Ocet winny
0.5 szklanka
Czerwone wino
1 
Skórka z cytryny
1 
Goździki
5 kulek
Pieprz czarny
5 kulek
Ziele angielskie
5 
Pieczarki
1 
Kiełbasa wieprzowa
5 kulek
Owoce jałowca

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
69.14 g
Węglowodany
12.52 g
Tłuszcze
26.27 g
Wartość energetyczna
592.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

262 min
Krok 1
10 min
Marynata: Ocet winny, czerwone wino, skórka z cytryny, ziele angielskie, pieprz, owoc jałowca, goździk. Składniki marynaty połącz i zagotuj.
Krok 2
1 min
Po przestudzeniu zalej mięso przestudzoną marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.
Krok 3
5 min
Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą, pieprzem i rozgniecionym owocem jałowca.
Krok 4
120 min
Pozostaw w lodówce natarte przyprawami mięso na około 2 godziny.
Krok 5
10 min
Następnie oprósz mąką i smaż na smalcu ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumienienia.
Krok 6
90 min
Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 1,5 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).
Krok 7
3 min
Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.
Krok 8
5 min
Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.
Krok 9
2 min
Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę.
Krok 10
3 min
Wyjmij mięso i wystudź powstały sos.
Krok 11
5 min
Do zimnego wywaru powstałego z mięsa dodaj Sos pieczeniowy myśliwski, dobrze wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
Krok 12
5 min
Sos gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut
Krok 13
2 min
Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.
Krok 14
1 min
Danie możesz podawać razem z ziemniakami z wody, ziemniakami pieczonymi, kaszami lub świeżym pieczywem.
Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 1 z 14

Marynata: Ocet winny, czerwone wino, skórka z cytryny, ziele angielskie, pieprz, owoc jałowca, goździk. Składniki marynaty połącz i zagotuj.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 2 z 14

Po przestudzeniu zalej mięso przestudzoną marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 3 z 14

Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą, pieprzem i rozgniecionym owocem jałowca.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 4 z 14

Pozostaw w lodówce natarte przyprawami mięso na około 2 godziny.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 5 z 14

Następnie oprósz mąką i smaż na smalcu ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumienienia.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 6 z 14

Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 1,5 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 7 z 14

Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 8 z 14

Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 9 z 14

Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 10 z 14

Wyjmij mięso i wystudź powstały sos.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 11 z 14

Do zimnego wywaru powstałego z mięsa dodaj Sos pieczeniowy myśliwski, dobrze wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 12 z 14

Sos gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 13 z 14

Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Krok 14 z 14

Danie możesz podawać razem z ziemniakami z wody, ziemniakami pieczonymi, kaszami lub świeżym pieczywem.

Marynowana pieczeń z jelenia na sposób myśliwski to danie popisowe i wyjątkowe. Wymaga odpowiednio wczesnych przygotowań – mięso z jelenia powinno marynować się w lodówce przez co najmniej dwie doby, aby przesiąkło mocno smakiem i aromatem przypraw. Pieczeń z jelenia po myśliwsku to danie w sam raz na wyjątkową okazję – polecamy użycie do niej Sosu myśliwskiego popisowego WINIARY oraz podanie pieczeni z jelenia z kaszą, ziemniakami pieczonymi lub ugotowanymi, aby stworzyć idealną kompozycje smaku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika