Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Langosz przepis podstawowy
Dodaj do CookBook

Langosz przepis podstawowy

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Mleko (lub woda)
1  opakowanie
Drożdże suszone
100  g
Starty ser żółty
1  butelka
Sos Tatarski WINIARY w butelce
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Olej do smażenia
0.5  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
85.9 g
Wartość energetyczna
1081 kcal
Tłuszcze
69.9 g
Białko
24.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Langosz jest znanym, popularnym w kuchni węgierskiej daniem, które polubi każdy miłośnik placków drożdżowych. Czasem do ciasta dodaje się jeszcze gotowane, tłuczone ziemniaki. Najprostszy, smażony na głębokim tłuszczu langosz classic posmaruj sosem czosnkowym WINIARY i obficie posyp żółtym serem oraz szczypiorkiem. Jeden placek wystarczy, by w pełni się nasycić! Placki są najlepsze jeszcze gorące, prosto z patelni.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    60 min
    Do miski wlej mleko i dodaj drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 min. Po tym czasie dodaj mąkę i sól i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 45 min. w ciepłe miejsce.
  • Krok 2

    15 min
    Wyrośnięte ciasto podziel na 4-6 części. Każdą zagnieć w kulkę i odstaw na 10 min. W szerokim garnku lub patelni rozgrzej tłuszcz. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ostrożnie wrzuć na rozgrzany olej (głęboki tłuszcz). Smaż z obu stron, aż placki będą puszyste i rumiane. Po wyjęciu odsącz z tłuszczu.
  • Krok 3

    5 min
    Gotowe placki (jeszcze ciepłe!) posmaruj sosem i obficie posyp tartym żółtym serem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Langosz przepis podstawowy

Krok 1 z 3

Do miski wlej mleko i dodaj drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 min. Po tym czasie dodaj mąkę i sól i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 45 min. w ciepłe miejsce.

Langosz przepis podstawowy

Krok 2 z 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 4-6 części. Każdą zagnieć w kulkę i odstaw na 10 min. W szerokim garnku lub patelni rozgrzej tłuszcz. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ostrożnie wrzuć na rozgrzany olej (głęboki tłuszcz). Smaż z obu stron, aż placki będą puszyste i rumiane. Po wyjęciu odsącz z tłuszczu.

Langosz przepis podstawowy

Krok 3 z 3

Gotowe placki (jeszcze ciepłe!) posmaruj sosem i obficie posyp tartym żółtym serem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Farsz do langosza - gulasz po zbójnicku

    Farsz do langosza - gulasz po zbójnicku

    50 min Łatwy
  • Farsz do langosza z fetą i pesto - po śródziemnomorsku

    Farsz do langosza z fetą i pesto - po śródziemnomorsku

    20 min Łatwy
  • Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

    Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu