Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa chrzanowa z chipsami z salami

(0)
44min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
4 
Ziarno pieprzu
100  g
Mrożona włoszczyzna
3 
Średnie ziemniaki
3  łyżek
Śmietana 12%
5  łyżek
Chrzan z sokiem cytrnowym
trochę
Chipsy salami
trochę
Świeże zioła do posypania
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz cytrynowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.12 g
Węglowodany
15.6 g
Tłuszcze
4.62 g
Wartość energetyczna
111.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
10 min
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy mrożoną włoszczyznę (lub świeżą) i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotowujemy.
Krok 2
25 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut).
Krok 3
6 min
Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Ciepłą zupę chrzanową miksujemy blenderem i nalewamy do miseczek.
Krok 4
3 min
Zupę chrzanową podajemy z chipsami z salami i świeżymi ziołami (u mnie melisa i majeranek).
Zupa chrzanowa z chipsami z salami

Krok 1 z 4

Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy mrożoną włoszczyznę (lub świeżą) i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotowujemy.

Zupa chrzanowa z chipsami z salami

Krok 2 z 4

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut).

Zupa chrzanowa z chipsami z salami

Krok 3 z 4

Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Ciepłą zupę chrzanową miksujemy blenderem i nalewamy do miseczek.

Zupa chrzanowa z chipsami z salami

Krok 4 z 4

Zupę chrzanową podajemy z chipsami z salami i świeżymi ziołami (u mnie melisa i majeranek).

Przyznaję szczerze, że po raz pierwszy gotowałam zupę chrzanową. Do tej pory chrzan wkładałam do wielkanocnego koszyczka i stanowił dodatek do świątecznych kiełbas. Poza tym pamiętam obiady mojej mamy – golonka serwowana z chrzanem (nigdy za tym nie przepadałam).

Zupę chrzanową zazwyczaj podaje się z jajkiem, boczkiem lub kiełbasą. Ja przygotowałam nieco inną wersję z ziemniakami i chipsami z salami. Zupa chrzanowa ma delikatnie kremową konsystencję z wyraźnie wyczuwalnym smakiem chrzanu. Udało mi się kupić chrzan z sokiem cytrynowym i świetnie sprawdził się w tej zupie. Jeśli nie macie takiego chrzanu, to wystarczy dodać do zupy nieco soku z cytryny, ale nie za dużo, aby nie zdominował smaku.

Zupa chrzanowa z chipsami z salami to moja propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne. Oczywiście u mnie obowiązkowo musi być żurek z jajkiem, ale lubię wprowadzać też dla odmiany inne dania, których do tej pory nie jedliśmy, bo kto powiedział, że na świąteczny obiad ma być tylko jedna zupa :)

Polecam też przepis nazupę krem z rzeżuchy
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha