Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przyznaję szczerze, że po raz pierwszy gotowałam zupę chrzanową. Do tej pory chrzan wkładałam do wielkanocnego koszyczka i stanowił dodatek do świątecznych kiełbas. Poza tym pamiętam obiady mojej mamy – golonka serwowana z chrzanem (nigdy za tym nie przepadałam).
Zupę chrzanową zazwyczaj podaje się z jajkiem, boczkiem lub kiełbasą. Ja przygotowałam nieco inną wersję z ziemniakami i chipsami z salami. Zupa chrzanowa ma delikatnie kremową konsystencję z wyraźnie wyczuwalnym smakiem chrzanu. Udało mi się kupić chrzan z sokiem cytrynowym i świetnie sprawdził się w tej zupie. Jeśli nie macie takiego chrzanu, to wystarczy dodać do zupy nieco soku z cytryny, ale nie za dużo, aby nie zdominował smaku.
Zupa chrzanowa z chipsami z salami to moja propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne. Oczywiście u mnie obowiązkowo musi być żurek z jajkiem, ale lubię wprowadzać też dla odmiany inne dania, których do tej pory nie jedliśmy, bo kto powiedział, że na świąteczny obiad ma być tylko jedna zupa :)
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy mrożoną włoszczyznę (lub świeżą) i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotowujemy.
Krok 2
25 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut).
Krok 3
6 min
Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Ciepłą zupę chrzanową miksujemy blenderem i nalewamy do miseczek.
Krok 4
3 min
Zupę chrzanową podajemy z chipsami z salami i świeżymi ziołami (u mnie melisa i majeranek).
Krok 1
z
4
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy mrożoną włoszczyznę (lub świeżą) i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotowujemy.
Krok 2
z
4
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut).
Krok 3
z
4
Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Ciepłą zupę chrzanową miksujemy blenderem i nalewamy do miseczek.
Krok 4
z
4
Zupę chrzanową podajemy z chipsami z salami i świeżymi ziołami (u mnie melisa i majeranek).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0