Żurek z jajkiem i kiełbasą
1 godz 7 min
Łatwy
2
opakowań
1.5
l
Woda
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler korzeń
150
g
Pieczarki ( 5-6 szt)
1
łyżka
Masło klarowane
2
Kiełbasa śląska
2
łyżek
Śmietana kwaśna
trochę
Świeża rzeżucha
4
Ziarno pieprzu
2
Liść laurowy
2
Ziele angielskie
4
Jajeczka przepiórcze
trochę
Olej roślinny ( do usmażenia jajek)
.
Wartości odżywcze
Białko
11.42 g
Węglowodany
6.52 g
Tłuszcze
21.53 g
Wartość energetyczna
316.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
6 min
Warzywa obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
30 min
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy warzywa , ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 30 minut.
Krok 3
6 min
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki. Grzyby na początku puszczą sok i trzymamy je na patelni aż się ładnie przyrumienią. Od razu dodajemy do gotującego się wywaru. Kiełabasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyliśmy pieczarki.
Krok 4
10 min
Usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Krok 5
4 min
W osobnej misce rozrabiamy trzepaczką 2 opakowania żurku Nasza Specjalność z 500 ml zimnej wody.
Krok 6
5 min
Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu .
Krok 7
3 min
Pod koniec zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany.
Krok 8
3 min
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze, aby nie uszkodzić żółtka.
Krok 9
3 min
Żurek nalewamy do miseczek i podajemy z porcją jajka sadzonego i listkami rzeżuchy.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Za oknami prawdziwa wiosna. Nie pozostaje mi nic innego jak rozpocząć przygotowanie świątecznego menu. Ale jeśli ocknęliście się na ostatnią chwilę i nie zdążycie już wyhodować zakwasu, to nic straconego. Dobrą bazą w tym przepisie będzie też Żurek WINIARY, w którym jest wszystko to, co potrzebne dla podstawowego, tak dobrze znanego smaku żurku, a nie ma nic o wątpliwej reputacji.
Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedna z naszych ulubionych zup i moja rodzina chętnie zjada go nie tylko na Wielkanoc. Gotuję go dosyć często i dlatego staram się tą zupę nieco urozmaicić. Czasem podaję go w chrupiącej miseczce chlebowej, czasem tradycyjnie z boczkiem i białą kiełbasą.
Dzisiejszy żurek jest nieco inny, bo dodałam do niego pieczarki i sadzone jajeczka przepiórcze, które bardzo lubimy. Te małe jajeczka to samo zdrowie , a wydmuszki z jajek można wykorzystać do dekoracji świątecznej.
Smacznego :)
Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedna z naszych ulubionych zup i moja rodzina chętnie zjada go nie tylko na Wielkanoc. Gotuję go dosyć często i dlatego staram się tą zupę nieco urozmaicić. Czasem podaję go w chrupiącej miseczce chlebowej, czasem tradycyjnie z boczkiem i białą kiełbasą.
Dzisiejszy żurek jest nieco inny, bo dodałam do niego pieczarki i sadzone jajeczka przepiórcze, które bardzo lubimy. Te małe jajeczka to samo zdrowie , a wydmuszki z jajek można wykorzystać do dekoracji świątecznej.
Smacznego :)
Komentarze 0