Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek z jajkiem i kiełbasą

Żurek z jajkiem i kiełbasą

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
1.5  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler korzeń
150  g
Pieczarki ( 5-6 szt)
1  łyżka
Masło klarowane
2 
Kiełbasa śląska
2  łyżek
Śmietana kwaśna
trochę
Świeża rzeżucha
4 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
4 
Jajeczka przepiórcze
trochę
Olej roślinny ( do usmażenia jajek)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.42 g
Węglowodany
6.52 g
Tłuszcze
21.53 g
Wartość energetyczna
316.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Za oknami prawdziwa wiosna. Nie pozostaje mi nic innego jak rozpocząć przygotowanie świątecznego menu. Ale jeśli ocknęliście się na ostatnią chwilę i nie zdążycie już wyhodować zakwasu, to nic straconego. Dobrą bazą w tym przepisie będzie też Żurek WINIARY, w którym jest wszystko to, co potrzebne dla podstawowego, tak dobrze znanego smaku żurku, a nie ma nic o wątpliwej reputacji.

Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedna z naszych ulubionych zup i moja rodzina chętnie zjada go nie tylko na Wielkanoc. Gotuję go dosyć często i dlatego staram się tą zupę nieco urozmaicić. Czasem podaję go w chrupiącej miseczce chlebowej, czasem tradycyjnie z boczkiem i białą kiełbasą.

Dzisiejszy żurek jest nieco inny, bo dodałam do niego pieczarki i sadzone jajeczka przepiórcze, które bardzo lubimy. Te małe jajeczka to samo zdrowie , a wydmuszki z jajek można wykorzystać do dekoracji świątecznej.

Smacznego :)

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    6 min
    Warzywa obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 2

    30 min
    Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy warzywa , ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 30 minut.
  • Krok 3

    6 min
    Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki. Grzyby na początku puszczą sok i trzymamy je na patelni aż się ładnie przyrumienią. Od razu dodajemy do gotującego się wywaru. Kiełabasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyliśmy pieczarki.
  • Krok 4

    10 min
    Usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
  • Krok 5

    4 min
    W osobnej misce rozrabiamy trzepaczką 2 opakowania żurku Nasza Specjalność z 500 ml zimnej wody.
  • Krok 6

    5 min
    Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu .
  • Krok 7

    3 min
    Pod koniec zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany.
  • Krok 8

    3 min
    Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze, aby nie uszkodzić żółtka.
  • Krok 9

    3 min
    Żurek nalewamy do miseczek i podajemy z porcją jajka sadzonego i listkami rzeżuchy.
Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 1 z 9

Warzywa obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 2 z 9

Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy warzywa , ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 30 minut.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 3 z 9

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki. Grzyby na początku puszczą sok i trzymamy je na patelni aż się ładnie przyrumienią. Od razu dodajemy do gotującego się wywaru. Kiełabasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyliśmy pieczarki.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 4 z 9

Usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 5 z 9

W osobnej misce rozrabiamy trzepaczką 2 opakowania żurku Nasza Specjalność z 500 ml zimnej wody.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 6 z 9

Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu .

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 7 z 9

Pod koniec zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 8 z 9

Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze, aby nie uszkodzić żółtka.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 9 z 9

Żurek nalewamy do miseczek i podajemy z porcją jajka sadzonego i listkami rzeżuchy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały kaliski

    Barszcz biały kaliski

    49 min Łatwy
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

    Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu