Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler korzeń
150  g
Pieczarki ( 5-6 szt)
1  łyżka
Masło klarowane
2 
Kiełbasa śląska
2  łyżek
Śmietana kwaśna
trochę
Świeża rzeżucha
4 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
4 
Jajeczka przepiórcze
trochę
Olej roślinny ( do usmażenia jajek)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.42 g
Węglowodany
6.52 g
Tłuszcze
21.53 g
Wartość energetyczna
316.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
6 min
Warzywa obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
30 min
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy warzywa , ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 30 minut.
Krok 3
6 min
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki. Grzyby na początku puszczą sok i trzymamy je na patelni aż się ładnie przyrumienią. Od razu dodajemy do gotującego się wywaru. Kiełabasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyliśmy pieczarki.
Krok 4
10 min
Usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Krok 5
4 min
W osobnej misce rozrabiamy trzepaczką 2 opakowania żurku Nasza Specjalność z 500 ml zimnej wody.
Krok 6
5 min
Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu .
Krok 7
3 min
Pod koniec zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany.
Krok 8
3 min
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze, aby nie uszkodzić żółtka.
Krok 9
3 min
Żurek nalewamy do miseczek i podajemy z porcją jajka sadzonego i listkami rzeżuchy.
Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 1 z 9

Warzywa obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 2 z 9

Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy warzywa , ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 30 minut.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 3 z 9

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki. Grzyby na początku puszczą sok i trzymamy je na patelni aż się ładnie przyrumienią. Od razu dodajemy do gotującego się wywaru. Kiełabasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyliśmy pieczarki.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 4 z 9

Usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 5 z 9

W osobnej misce rozrabiamy trzepaczką 2 opakowania żurku Nasza Specjalność z 500 ml zimnej wody.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 6 z 9

Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu .

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 7 z 9

Pod koniec zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 8 z 9

Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze, aby nie uszkodzić żółtka.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Krok 9 z 9

Żurek nalewamy do miseczek i podajemy z porcją jajka sadzonego i listkami rzeżuchy.

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Za oknami prawdziwa wiosna. Nie pozostaje mi nic innego jak rozpocząć przygotowanie świątecznego menu. Ale jeśli ocknęliście się na ostatnią chwilę i nie zdążycie już wyhodować zakwasu, to nic straconego. Dobrą bazą w tym przepisie będzie też Żurek WINIARY, w którym jest wszystko to, co potrzebne dla podstawowego, tak dobrze znanego smaku żurku, a nie ma nic o wątpliwej reputacji.

Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedna z naszych ulubionych zup i moja rodzina chętnie zjada go nie tylko na Wielkanoc. Gotuję go dosyć często i dlatego staram się tą zupę nieco urozmaicić. Czasem podaję go w chrupiącej miseczce chlebowej, czasem tradycyjnie z boczkiem i białą kiełbasą.

Dzisiejszy żurek jest nieco inny, bo dodałam do niego pieczarki i sadzone jajeczka przepiórcze, które bardzo lubimy. Te małe jajeczka to samo zdrowie , a wydmuszki z jajek można wykorzystać do dekoracji świątecznej.

Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha