
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Żurek z jajkiem i kiełbasą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedna z naszych ulubionych zup i moja rodzina chętnie zjada go nie tylko na Wielkanoc. Gotuję go dosyć często i dlatego staram się tą zupę nieco urozmaicić. Czasem podaję go w chrupiącej miseczce chlebowej, czasem tradycyjnie z boczkiem i białą kiełbasą.
Dzisiejszy żurek jest nieco inny, bo dodałam do niego pieczarki i sadzone jajeczka przepiórcze, które bardzo lubimy. Te małe jajeczka to samo zdrowie , a wydmuszki z jajek można wykorzystać do dekoracji świątecznej.
Smacznego :)
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
30 minKrok 3
6 minKrok 4
10 minKrok 5
4 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8
3 minKrok 9
3 min
Krok 1 z 9
Warzywa obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 2 z 9
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy warzywa , ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 30 minut.

Krok 3 z 9
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki. Grzyby na początku puszczą sok i trzymamy je na patelni aż się ładnie przyrumienią. Od razu dodajemy do gotującego się wywaru. Kiełabasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyliśmy pieczarki.

Krok 4 z 9
Usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Krok 5 z 9
W osobnej misce rozrabiamy trzepaczką 2 opakowania żurku Nasza Specjalność z 500 ml zimnej wody.

Krok 6 z 9
Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu .

Krok 7 z 9
Pod koniec zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany.

Krok 8 z 9
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze, aby nie uszkodzić żółtka.

Krok 9 z 9
Żurek nalewamy do miseczek i podajemy z porcją jajka sadzonego i listkami rzeżuchy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0