Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Czosnkowe miseczki chlebowe
Czosnkowe miseczki chlebowe
Czosnkowe miseczki chlebowe

Czosnkowe miseczki chlebowe

(1)
2 godz 58 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.2  kg
Mąka pszenna
4  łyżek
Olej z czosnkiem i ziołami
4  łyżeczek
Czosnek granulowany
2 
Jajka
14  g
Drożdże suche ( 2 opakowania)
1  szczypta
Sól morska
600  g
Woda lekko ciepła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.03 g
Węglowodany
116.4 g
Tłuszcze
9.8 g
Wartość energetyczna
636.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pokazałam Wam ostatnio swoje ulubione miseczki, które przywiozłam z podróży lub dostałam w prezencie. Dzisiaj też będzie słów kilka o miseczkach, ale zupełnie innych, bo tym razem jadalnych :)

Te miseczki chlebowe piekłam już kilka razy i zawsze świetnie wychodzą, więc jeśli zastanawiacie się choćby odrobinkę, czy dacie radę samodzielnie upiec chleb – powiem Wam , że TAK. Do przygotowania czosnkowych miseczek chlebowych wykorzystałam swój olej czosnkowy z ziołami, ale można też dodać do ciasta drożdżowego czysty olej roślinny. Wówczas chlebki też wyrosną, ale nie będą miały tak intensywnego aromatu i smaku czosnku i ziół.

Miseczki chlebowe stanowią nie tylko bardzo oryginalną dekorację zupy i niebanalny sposób jej podania, ale są też jadalnym dodatkiem naszego dania. Świetnie pasują do żurku, zup gulaszowych, zupy cebulowej, czy zupy kuchni kaszubskiej, którą serwowałam ostatnio na blogu – polewki gdańskiej z suszonymi grzybami.

(Z tego przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.)

Przygotowanie

178 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).
  • Krok 3

    5 min
    Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.
  • Krok 4

    5 min
    Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.
  • Krok 5

    90 min
    Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • Krok 6

    5 min
    Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.
  • Krok 7

    5 min
    Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
  • Krok 8

    5 min
    Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.
  • Krok 9

    5 min
    Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.
  • Krok 10

    3 min
    Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.
  • Krok 11

    15 min
    Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).
  • Krok 12

    20 min
    Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.
  • Krok 13

    5 min
    Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.
  • Krok 14

    5 min
    Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.
Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 1 z 14

Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 2 z 14

Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 3 z 14

Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 4 z 14

Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 5 z 14

Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 6 z 14

Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 7 z 14

Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 8 z 14

Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 9 z 14

Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 10 z 14

Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 11 z 14

Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 12 z 14

Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 13 z 14

Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 14 z 14

Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni
  • Krakersy cebulowe

    Krakersy cebulowe

    1 godz 53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu