Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.
Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).
Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.
Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.
Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.
Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.
Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).
Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.
Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.
Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0