Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Czosnkowe miseczki chlebowe

(0)
2 godz 58 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.2  kg
Mąka pszenna
4  łyżek
Olej z czosnkiem i ziołami
4  łyżeczek
Czosnek granulowany
2 
Jajka
14  g
Drożdże suche ( 2 opakowania)
1  szczypta
Sól morska
600  g
Woda lekko ciepła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.03 g
Węglowodany
116.4 g
Tłuszcze
9.8 g
Wartość energetyczna
636.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pokazałam Wam ostatnio swoje ulubione miseczki, które przywiozłam z podróży lub dostałam w prezencie. Dzisiaj też będzie słów kilka o miseczkach, ale zupełnie innych, bo tym razem jadalnych :)

Te miseczki chlebowe piekłam już kilka razy i zawsze świetnie wychodzą, więc jeśli zastanawiacie się choćby odrobinkę, czy dacie radę samodzielnie upiec chleb – powiem Wam , że TAK. Do przygotowania czosnkowych miseczek chlebowych wykorzystałam swój olej czosnkowy z ziołami, ale można też dodać do ciasta drożdżowego czysty olej roślinny. Wówczas chlebki też wyrosną, ale nie będą miały tak intensywnego aromatu i smaku czosnku i ziół.

Miseczki chlebowe stanowią nie tylko bardzo oryginalną dekorację zupy i niebanalny sposób jej podania, ale są też jadalnym dodatkiem naszego dania. Świetnie pasują do żurku, zup gulaszowych, zupy cebulowej, czy zupy kuchni kaszubskiej, którą serwowałam ostatnio na blogu – polewki gdańskiej z suszonymi grzybami.

(Z tego przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.)

Przygotowanie

178 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).
  • Krok 3

    5 min
    Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.
  • Krok 4

    5 min
    Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.
  • Krok 5

    90 min
    Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • Krok 6

    5 min
    Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.
  • Krok 7

    5 min
    Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
  • Krok 8

    5 min
    Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.
  • Krok 9

    5 min
    Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.
  • Krok 10

    3 min
    Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.
  • Krok 11

    15 min
    Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).
  • Krok 12

    20 min
    Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.
  • Krok 13

    5 min
    Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.
  • Krok 14

    5 min
    Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.
Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 1 z 14

Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 2 z 14

Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 3 z 14

Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 4 z 14

Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 5 z 14

Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 6 z 14

Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 7 z 14

Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 8 z 14

Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 9 z 14

Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 10 z 14

Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 11 z 14

Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 12 z 14

Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 13 z 14

Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 14 z 14

Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni
  • Krakersy cebulowe

    1 godz 53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu