Czosnkowe miseczki chlebowe
2 godz 58 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
18.03 g
Węglowodany
116.4 g
Tłuszcze
9.8 g
Wartość energetyczna
636.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
178 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.
Krok 2
5 min
Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).
Krok 3
5 min
Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.
Krok 4
5 min
Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.
Krok 5
90 min
Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 6
5 min
Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.
Krok 7
5 min
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
Krok 8
5 min
Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.
Krok 9
5 min
Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.
Krok 10
3 min
Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.
Krok 11
15 min
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).
Krok 12
20 min
Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.
Krok 13
5 min
Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.
Krok 14
5 min
Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.
Pokazałam Wam ostatnio swoje ulubione miseczki, które przywiozłam z podróży lub dostałam w prezencie. Dzisiaj też będzie słów kilka o miseczkach, ale zupełnie innych, bo tym razem jadalnych :)
Te miseczki chlebowe piekłam już kilka razy i zawsze świetnie wychodzą, więc jeśli zastanawiacie się choćby odrobinkę, czy dacie radę samodzielnie upiec chleb – powiem Wam , że TAK. Do przygotowania czosnkowych miseczek chlebowych wykorzystałam swój olej czosnkowy z ziołami, ale można też dodać do ciasta drożdżowego czysty olej roślinny. Wówczas chlebki też wyrosną, ale nie będą miały tak intensywnego aromatu i smaku czosnku i ziół.
Miseczki chlebowe stanowią nie tylko bardzo oryginalną dekorację zupy i niebanalny sposób jej podania, ale są też jadalnym dodatkiem naszego dania. Świetnie pasują do żurku, zup gulaszowych, zupy cebulowej, czy zupy kuchni kaszubskiej, którą serwowałam ostatnio na blogu – polewki gdańskiej z suszonymi grzybami.
(Z tego przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.)
Te miseczki chlebowe piekłam już kilka razy i zawsze świetnie wychodzą, więc jeśli zastanawiacie się choćby odrobinkę, czy dacie radę samodzielnie upiec chleb – powiem Wam , że TAK. Do przygotowania czosnkowych miseczek chlebowych wykorzystałam swój olej czosnkowy z ziołami, ale można też dodać do ciasta drożdżowego czysty olej roślinny. Wówczas chlebki też wyrosną, ale nie będą miały tak intensywnego aromatu i smaku czosnku i ziół.
Miseczki chlebowe stanowią nie tylko bardzo oryginalną dekorację zupy i niebanalny sposób jej podania, ale są też jadalnym dodatkiem naszego dania. Świetnie pasują do żurku, zup gulaszowych, zupy cebulowej, czy zupy kuchni kaszubskiej, którą serwowałam ostatnio na blogu – polewki gdańskiej z suszonymi grzybami.
(Z tego przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.)
Komentarze 0