Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czosnkowe miseczki chlebowe

0
2 godz 58 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.2  kg
Mąka pszenna
4  łyżek
Olej z czosnkiem i ziołami
4  łyżeczek
Czosnek granulowany
2 
Jajka
14  g
Drożdże suche ( 2 opakowania)
1  szczypta
Sól morska
600  g
Woda lekko ciepła

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.03 g
Węglowodany
116.4 g
Tłuszcze
9.8 g
Wartość energetyczna
636.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

178 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.
Krok 2
5 min
Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).
Krok 3
5 min
Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.
Krok 4
5 min
Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.
Krok 5
90 min
Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 6
5 min
Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.
Krok 7
5 min
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
Krok 8
5 min
Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.
Krok 9
5 min
Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.
Krok 10
3 min
Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.
Krok 11
15 min
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).
Krok 12
20 min
Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.
Krok 13
5 min
Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.
Krok 14
5 min
Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.
Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 1 z 14

Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 2 z 14

Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 3 z 14

Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 4 z 14

Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 5 z 14

Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 6 z 14

Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 7 z 14

Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 8 z 14

Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 9 z 14

Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 10 z 14

Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 11 z 14

Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 12 z 14

Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 13 z 14

Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.

Czosnkowe miseczki chlebowe

Krok 14 z 14

Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.

Pokazałam Wam ostatnio swoje ulubione miseczki, które przywiozłam z podróży lub dostałam w prezencie. Dzisiaj też będzie słów kilka o miseczkach, ale zupełnie innych, bo tym razem jadalnych :)

Te miseczki chlebowe piekłam już kilka razy i zawsze świetnie wychodzą, więc jeśli zastanawiacie się choćby odrobinkę, czy dacie radę samodzielnie upiec chleb – powiem Wam , że TAK. Do przygotowania czosnkowych miseczek chlebowych wykorzystałam swój olej czosnkowy z ziołami, ale można też dodać do ciasta drożdżowego czysty olej roślinny. Wówczas chlebki też wyrosną, ale nie będą miały tak intensywnego aromatu i smaku czosnku i ziół.

Miseczki chlebowe stanowią nie tylko bardzo oryginalną dekorację zupy i niebanalny sposób jej podania, ale są też jadalnym dodatkiem naszego dania. Świetnie pasują do żurku, zup gulaszowych, zupy cebulowej, czy zupy kuchni kaszubskiej, którą serwowałam ostatnio na blogu – polewki gdańskiej z suszonymi grzybami.

(Z tego przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika