Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa cebulowa z serowymi grzankami
Dodaj do CookBook

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

(1)
1 godz 39 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Cebula
3  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
1  l
Woda
3  łyżek
Masło
50  ml
Wytrawne lub półwytrawne białe wino
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
2  gałązek
Świeży tymianek
1 
Kilka kromek bułki pszennej typu weka lub bagietka
trochę
Ser żółty tarty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.7 g
Wartość energetyczna
246.8 kcal
Tłuszcze
10.1 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Prosta zupa nie wymagająca większych umiejętności kulinarnych, a tylko nieco więcej cierpliwości. Trzeba nad nią dłużej postać, mieszając często cebulę, która niespiesznie dusi się na maśle. Około godziny, może nawet dłużej. W necie wyczytałam, że niektórzy twardziele wytrzymują nawet 6 godzin. Bo cebula potrzebuje czasu, żeby się skarmelizować. Ja dałam mojej godzinę. Później podlałam ją odrobiną białego wina, odparowałam alkohol, dolałam bulion (koniecznie wołowy – zawsze przygotowuję go wcześniej – zwykle robię więcej porcji i zamrażam) i gotowałam jeszcze chwilę.

Klasyczna zupa cebulowa powinna zostać zapieczona w piekarniku, najlepiej pod ciastem francuskim. Jednak dzisiaj moją cebulówkę podałam z grzankami z bułki pszennej podpieczonymi ze startym żółtym serem.

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

99 min
  • Krok 1

    8 min
    Cebulę obieram, kroję w piórka.
  • Krok 2

    60 min
    Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę i podsmażam na wolnym ogniu około godziny.
  • Krok 3

    20 min
    Podlewam winem, odparowuję, dodaję bulion, gotuję jeszcze około 15-20 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Bułkę zapiekam w piekarniku nastawionym na 200 st. C na około 10 minut, w połowie czasu posypuję kromki startym żółtym serem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę cebulową posypuję świeżym tymiankiem, doprawiam pieprzem i podaję z grzankami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia francuska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska

    Zupa meksykańska

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa krem z pora i serka topionego

    Zupa krem z pora i serka topionego

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu