Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

0
1 godz 39 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Cebula
3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3  łyżek
Masło
50  ml
Wytrawne lub półwytrawne białe wino
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
2  gałązek
Świeży tymianek
1 
Kilka kromek bułki pszennej typu weka lub bagietka
trochę
Ser żółty tarty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.67 g
Węglowodany
32.73 g
Tłuszcze
7.96 g
Wartość energetyczna
221.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

99 min
Krok 1
8 min
Cebulę obieram, kroję w piórka.
Krok 2
60 min
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę i podsmażam na wolnym ogniu około godziny.
Krok 3
20 min
Podlewam winem, odparowuję, dodaję bulion, gotuję jeszcze około 15-20 minut.
Krok 4
10 min
Bułkę zapiekam w piekarniku nastawionym na 200 st. C na około 10 minut, w połowie czasu posypuję kromki startym żółtym serem.
Krok 5
1 min
Zupę cebulową posypuję świeżym tymiankiem, doprawiam pieprzem i podaję z grzankami.
Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Krok 1 z 5

Cebulę obieram, kroję w piórka.

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Krok 2 z 5

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę i podsmażam na wolnym ogniu około godziny.

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Krok 3 z 5

Podlewam winem, odparowuję, dodaję bulion, gotuję jeszcze około 15-20 minut.

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Krok 4 z 5

Bułkę zapiekam w piekarniku nastawionym na 200 st. C na około 10 minut, w połowie czasu posypuję kromki startym żółtym serem.

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Krok 5 z 5

Zupę cebulową posypuję świeżym tymiankiem, doprawiam pieprzem i podaję z grzankami.

Prosta zupa nie wymagająca większych umiejętności kulinarnych, a tylko nieco więcej cierpliwości. Trzeba nad nią dłużej postać, mieszając często cebulę, która niespiesznie dusi się na maśle. Około godziny, może nawet dłużej. W necie wyczytałam, że niektórzy twardziele wytrzymują nawet 6 godzin. Bo cebula potrzebuje czasu, żeby się skarmelizować. Ja dałam mojej godzinę. Później podlałam ją odrobiną białego wina, odparowałam alkohol, dolałam bulion (koniecznie wołowy – zawsze przygotowuję go wcześniej – zwykle robię więcej porcji i zamrażam) i gotowałam jeszcze chwilę.

Klasyczna zupa cebulowa powinna zostać zapieczona w piekarniku, najlepiej pod ciastem francuskim. Jednak dzisiaj moją cebulówkę podałam z grzankami z bułki pszennej podpieczonymi ze startym żółtym serem.

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika