Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta zupa nie wymagająca większych umiejętności kulinarnych, a tylko nieco więcej cierpliwości. Trzeba nad nią dłużej postać, mieszając często cebulę, która niespiesznie dusi się na maśle. Około godziny, może nawet dłużej. W necie wyczytałam, że niektórzy twardziele wytrzymują nawet 6 godzin. Bo cebula potrzebuje czasu, żeby się skarmelizować. Ja dałam mojej godzinę. Później podlałam ją odrobiną białego wina, odparowałam alkohol, dolałam bulion (koniecznie wołowy – zawsze przygotowuję go wcześniej – zwykle robię więcej porcji i zamrażam) i gotowałam jeszcze chwilę.
Klasyczna zupa cebulowa powinna zostać zapieczona w piekarniku, najlepiej pod ciastem francuskim. Jednak dzisiaj moją cebulówkę podałam z grzankami z bułki pszennej podpieczonymi ze startym żółtym serem.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę i podsmażam na wolnym ogniu około godziny.
Krok 3
20 min
Podlewam winem, odparowuję, dodaję bulion, gotuję jeszcze około 15-20 minut.
Krok 4
10 min
Bułkę zapiekam w piekarniku nastawionym na 200 st. C na około 10 minut, w połowie czasu posypuję kromki startym żółtym serem.
Krok 5
1 min
Zupę cebulową posypuję świeżym tymiankiem, doprawiam pieprzem i podaję z grzankami.
Krok 1
z
5
Cebulę obieram, kroję w piórka.
Krok 2
z
5
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę i podsmażam na wolnym ogniu około godziny.
Krok 3
z
5
Podlewam winem, odparowuję, dodaję bulion, gotuję jeszcze około 15-20 minut.
Krok 4
z
5
Bułkę zapiekam w piekarniku nastawionym na 200 st. C na około 10 minut, w połowie czasu posypuję kromki startym żółtym serem.
Krok 5
z
5
Zupę cebulową posypuję świeżym tymiankiem, doprawiam pieprzem i podaję z grzankami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0