Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cebulowa w postaci aksamitnego kremu podana w apetycznym naczyniu z chleba żytniego. Coś pysznego! Kto nie jadł nigdy zupy cebulowej, ten nie wie, że odpowiednio potraktowana cebula może stracić swój ostry charakter i oddać potrawie delikatną słodycz. A wszystko za sprawą powolnego karmelizowania cebuli. To właśnie dzięki niemu zupa cebulowa krem ma tak wyjątkowy smak. To również jedyna trudność przy przygotowywaniu tej zupy, jednak nie chodzi wcale o umiejętności, ile o cierpliwość, bo karmelizowanie cebuli powinno trwać nawet dwie godziny.
Doskonałą bazą zupy cebulowej, zamiast tradycyjnego wywaru wołowego, jest aromatyczna Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność Winiary. Dzięki niej możemy całą naszą uwagę skupić na karmelizowaniu cebuli, czyli najważniejszym kroku w przygotowaniu zupy.
Zupa cebulowa krem została podana w apetycznych miseczkach z chleba żytniego. Chlebowe miseczki możecie upiec według tego przepisu lub kupić gotowe.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
137 min
Krok 1
3 min
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Krok 2
120 min
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, karmelizujemy 1,5-2 godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.. Gdyby cebula przywierała do dna, podlewamy ją niewielką ilością wody, by zapobiec jej przypalaniu. Kiedy cebula będzie skarmelizowana (nabierze delikatnego złotego koloru), dodajemy suszony tymianek, jeszcze chwilę karmelizujemy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji zupy.
Krok 3
10 min
W 1 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z zupą jarzynową, dodajemy zupę do skarmelizowanej cebuli, dodajemy łyżeczkę suszonego tymianku, gotujemy 10 minut.
Krok 4
4 min
Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie konieczności solą.
Krok 5
3 min
Zupę cebulową podajemy w chlebowych miseczkach, do każdej porcji dodajemy łyżkę karmelizowanej cebulki.
Krok 1
z
5
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Krok 2
z
5
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, karmelizujemy 1,5-2 godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.. Gdyby cebula przywierała do dna, podlewamy ją niewielką ilością wody, by zapobiec jej przypalaniu. Kiedy cebula będzie skarmelizowana (nabierze delikatnego złotego koloru), dodajemy suszony tymianek, jeszcze chwilę karmelizujemy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji zupy.
Krok 3
z
5
W 1 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z zupą jarzynową, dodajemy zupę do skarmelizowanej cebuli, dodajemy łyżeczkę suszonego tymianku, gotujemy 10 minut.
Krok 4
z
5
Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie konieczności solą.
Krok 5
z
5
Zupę cebulową podajemy w chlebowych miseczkach, do każdej porcji dodajemy łyżkę karmelizowanej cebulki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0