Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa cebulowa z winem
Zupa cebulowa z winem
Zupa cebulowa z winem
Zupa cebulowa z winem
Zupa cebulowa z winem

Zupa cebulowa z winem

(0)
1 godz 17 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
3 
Skrzydełka z kurczaka
2  opakowań
Zupa cebulowa Szlachetne Smaki WINIARY
250  ml
Białe wino wytrawne
1 
Bagietka
200  g
Ser żółty kostka
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Ulubione zioła: oregano, rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.86 g
Węglowodany
23.3 g
Tłuszcze
21.44 g
Wartość energetyczna
423.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa cebulowa z winem to danie wykwintne, które doskonale sprawdzi się jako jeden z punktów w menu podczas przyjęcia lub kolacji. Dzięki dodatkowi Zupy Cebulowej WINIARY nie musisz obawiać się, że cały dom przesiąknie aromatem cebuli. Obejdzie się również bez uporczywych łez, które są nieodzownym elementem krojenia cebuli :)

Zupa przygotowana jest na bazie polskich produktów. W składzie znajdziesz cebulę uprawianą na polskich polach. Natomiast dodatek wina nadaje zupie cebulowej charakteru i sprawia, że zyskuje ona ciekawy aromat. Przygotowana na esencjonalnym bulionie zasmakuje wielbicielom wytrawnych i aromatycznych zup. A zapiekane grzanki z serem zdobędą serca zwłaszcza najmłodszych łasuchów. Zupa cebulowa z winem to propozycja, która sprawdzi się idealnie zwłaszcza na pochmurne i deszczowe jesienne popołudnia.

A jeśli szukasz innych pomysłów na dania zaprawiane winem, sprawdź:

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Włoska zupa z soczewicy na białym winie

Zupa z muli duszonych w białym winie

Przygotowanie

77 min
  • Krok 1

    6 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
  • Krok 2

    4 min
    Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso umyć, obrać, pokroić na kawałki.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie garnka rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, pietruszki i pora, dodać kurkumę. Podsmażyć.
  • Krok 5

    1 min
    Dodać mięso. Całość zalać ok. 1 litrem wody.
  • Krok 6

    30 min
    Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Do bulionu dodać 2 opakowania Zupy Cebulowej WINIARY. Zagotować.
  • Krok 8

    1 min
    Na koniec dolać wino.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 10

    1 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  • Krok 11

    5 min
    Bagietkę pokroić na kromki. Ser zetrzeć na tarce.
  • Krok 12

    2 min
    Kromki chleba skropić delikatnie oliwą. Posypać serem żółtym i ziołami.
  • Krok 13

    10 min
    Zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut – do zrumienienia chleba i stopienia sera.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę podawać z grzankami.
Zupa cebulowa z winem

Krok 1 z 14

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Zupa cebulowa z winem

Krok 2 z 14

Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.

Zupa cebulowa z winem

Krok 3 z 14

Mięso umyć, obrać, pokroić na kawałki.

Zupa cebulowa z winem

Krok 4 z 14

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, pietruszki i pora, dodać kurkumę. Podsmażyć.

Zupa cebulowa z winem

Krok 5 z 14

Dodać mięso. Całość zalać ok. 1 litrem wody.

Zupa cebulowa z winem

Krok 6 z 14

Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Zupa cebulowa z winem

Krok 7 z 14

Do bulionu dodać 2 opakowania Zupy Cebulowej WINIARY. Zagotować.

Zupa cebulowa z winem

Krok 8 z 14

Na koniec dolać wino.

Zupa cebulowa z winem

Krok 9 z 14

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa cebulowa z winem

Krok 10 z 14

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Zupa cebulowa z winem

Krok 11 z 14

Bagietkę pokroić na kromki. Ser zetrzeć na tarce.

Zupa cebulowa z winem

Krok 12 z 14

Kromki chleba skropić delikatnie oliwą. Posypać serem żółtym i ziołami.

Zupa cebulowa z winem

Krok 13 z 14

Zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut – do zrumienienia chleba i stopienia sera.

Zupa cebulowa z winem

Krok 14 z 14

Zupę podawać z grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Strogonow drobiowy z papryką

    Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Francuska zupa rybna

    Francuska zupa rybna

    39 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    1 godz 19 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu