Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cebulowa z winem

0
1 godz 17 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
3 
Skrzydełka z kurczaka
250  ml
Białe wino wytrawne
1 
Bagietka
200  g
Ser żółty kostka
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Ulubione zioła: oregano, rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.86 g
Węglowodany
23.3 g
Tłuszcze
21.44 g
Wartość energetyczna
423.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
6 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Krok 2
4 min
Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
Krok 3
5 min
Mięso umyć, obrać, pokroić na kawałki.
Krok 4
5 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, pietruszki i pora, dodać kurkumę. Podsmażyć.
Krok 5
1 min
Dodać mięso. Całość zalać ok. 1 litrem wody.
Krok 6
30 min
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 7
5 min
Do bulionu dodać 2 opakowania Zupy Cebulowej Jak u Mamy WINIARY. Zagotować.
Krok 8
1 min
Na koniec dolać wino.
Krok 9
1 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 10
1 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 11
5 min
Bagietkę pokroić na kromki. Ser zetrzeć na tarce.
Krok 12
2 min
Kromki chleba skropić delikatnie oliwą. Posypać serem żółtym i ziołami.
Krok 13
10 min
Zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut – do zrumienienia chleba i stopienia sera.
Krok 14
1 min
Zupę podawać z grzankami.
Zupa cebulowa z winem

Krok 1 z 14

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Zupa cebulowa z winem

Krok 2 z 14

Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.

Zupa cebulowa z winem

Krok 3 z 14

Mięso umyć, obrać, pokroić na kawałki.

Zupa cebulowa z winem

Krok 4 z 14

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, pietruszki i pora, dodać kurkumę. Podsmażyć.

Zupa cebulowa z winem

Krok 5 z 14

Dodać mięso. Całość zalać ok. 1 litrem wody.

Zupa cebulowa z winem

Krok 6 z 14

Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Zupa cebulowa z winem

Krok 7 z 14

Do bulionu dodać 2 opakowania Zupy Cebulowej Jak u Mamy WINIARY. Zagotować.

Zupa cebulowa z winem

Krok 8 z 14

Na koniec dolać wino.

Zupa cebulowa z winem

Krok 9 z 14

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa cebulowa z winem

Krok 10 z 14

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Zupa cebulowa z winem

Krok 11 z 14

Bagietkę pokroić na kromki. Ser zetrzeć na tarce.

Zupa cebulowa z winem

Krok 12 z 14

Kromki chleba skropić delikatnie oliwą. Posypać serem żółtym i ziołami.

Zupa cebulowa z winem

Krok 13 z 14

Zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut – do zrumienienia chleba i stopienia sera.

Zupa cebulowa z winem

Krok 14 z 14

Zupę podawać z grzankami.

Zupa cebulowa z winem to danie wykwintne, które doskonale sprawdzi się jako jeden z punktów w menu podczas przyjęcia lub kolacji. Dzięki dodatkowi Zupy Cebulowej Jak u Mamy WINIARY nie musisz obawiać się, że cały dom przesiąknie aromatem cebuli. Obejdzie się również bez uporczywych łez, które są nieodzownym elementem krojenia cebuli :)

Zupa przygotowana jest na bazie polskich produktów. W składzie znajdziesz cebulę uprawianą na polskich polach. Natomiast dodatek wina nadaje zupie cebulowej charakteru i sprawia, że zyskuje ona ciekawy aromat. Przygotowana na esencjonalnym bulionie zasmakuje wielbicielom wytrawnych i aromatycznych zup. A zapiekane grzanki z serem zdobędą serca zwłaszcza najmłodszych łasuchów. Zupa cebulowa z winem to propozycja, która sprawdzi się idealnie zwłaszcza na pochmurne i deszczowe jesienne popołudnia.

A jeśli szukasz innych pomysłów na dania zaprawiane winem, sprawdź:

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Włoska zupa z soczewicy na białym winie

Zupa z muli duszonych w białym winie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika