Włoska zupa z soczewicy na białym winie
24 godz 56 min
Łatwy
0.5
szklanka
Zielona soczewica
0.5
szklanka
Soczewica czerwona
3
Marchewka
2
Pietruszka
2
ząbków
1
szklanka
Białe półwytrawne (wytrawne) wino
1
puszka
Pomidory krojone
600
ml
Bulion warzywny (lub warzywno-mięsny)
5
łyżek
Oliwa
200
g
Drobny makaron
1
Rozmaryn
trochę
Tymianek suszony
trochę
Płatki parmezanu
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
22.17 g
Węglowodany
80.6 g
Tłuszcze
20.24 g
Wartość energetyczna
613.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1496 min
Krok 1
1440 min
Soczewicę porządnie wypłukać i namoczyć (najlepiej przez noc).
Krok 2
15 min
Namoczoną soczewicę umieścić w dużym garnku, zalać połową bulionu i gotować na wolnym ogniu.
Krok 3
4 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki. Papryczkę chilli i czosnek pokroić na cienkie plasterki (usuwając wcześniej pesteczki).
Krok 4
5 min
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozmaryn, oraz przygotowane warzywa, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
Krok 6
20 min
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z gotującą się soczewicą. Zalać resztą bulionu. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 6
2 min
Pod koniec gotowania do zupy z soczewicy dodać pomidory, wino oraz tymianek.
Krok 7
10 min
Makron ugotować. Dodać do gotowej zupy.
Krok 8
3 min
Zupę z soczewicy podawać oprószoną płatkami parmezanu.
Powtarzając za mieszkańcami Sycylii: 2 w 1 – pierwsze i drugie danie w jednej misce, czyli w zupie z soczewicy! Zuppa di lentichcie to jedna z najprostszych i jednocześnie najbardziej sycących włoskich zup. Włoska zupa z soczewicy serwowana jest głównie w okresie jesienno-zimowym, a także w czasie świąteczno-noworocznym, i najwyższa pora, aby na stałe zagościła i na naszych, polskich stołach. Zupa z soczewicy to treściwa propozycja, z dużą ilością białka – idealna także dla wegetarian.
Jakie jeszcze zupy można przygotować z dodatkiem wina? Zobacz nasze przepisy:
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z pieczonej cebuli
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Jakie jeszcze zupy można przygotować z dodatkiem wina? Zobacz nasze przepisy:
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z pieczonej cebuli
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Komentarze 0