Krewetki cytrynowo-czosnkowe
20min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
55.83 g
Węglowodany
9.26 g
Tłuszcze
406.98 g
Wartość energetyczna
3831.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.
Krok 2
7 min
Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.
Krok 3
5 min
Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.
Krok 4
3 min
Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.
Przysmak dla miłośników owoców morza. Krewetki cytrynowo-czosnkowe to świetny pomysł na obiad inny niż zazwyczaj. Domownicy będą zachwyceni nowością w menu i z chęcią poproszą o dokładkę. Krewetki będą smakować wyśmienicie! Smacznego!
Komentarze 0