Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przysmak dla miłośników owoców morza. Krewetki cytrynowo-czosnkowe to świetny pomysł na obiad inny niż zazwyczaj. Domownicy będą zachwyceni nowością w menu i z chęcią poproszą o dokładkę. Krewetki będą smakować wyśmienicie! Smacznego!
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.
Krok 2
7 min
Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.
Krok 3
5 min
Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.
Krok 4
3 min
Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.
Krok 1
z
4
Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.
Krok 2
z
4
Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.
Krok 3
z
4
Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.
Krok 4
z
4
Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
K
Kamil
Chyba 50 g masła a nie 50 dag .
Winiary
Expert
Kamil, dziękujemy za poprawkę. Oczywiście chodzi o gramy, nie dekagramy. Poprawiliśmy błąd w przepisie. Pozdrawiamy!
Komentarze 1