Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

(0)
20min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Siostra_Ducket

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Krewetki surowe
50  g
Masło
3  ząbków
Czosnek
1 
Skórka z cytryny
trochę
Zioła prowansalskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
52 g
Węglowodany
8.99 g
Tłuszcze
41.98 g
Wartość energetyczna
605.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przysmak dla miłośników owoców morza. Krewetki cytrynowo-czosnkowe to świetny pomysł na obiad inny niż zazwyczaj. Domownicy będą zachwyceni nowością w menu i z chęcią poproszą o dokładkę. Krewetki będą smakować wyśmienicie! Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.
  • Krok 2

    7 min
    Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.
  • Krok 3

    5 min
    Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.
  • Krok 4

    3 min
    Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.
Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 1 z 4

Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 2 z 4

Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 3 z 4

Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 4 z 4

Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kamil

Chyba 50 g masła a nie 50 dag .

Winiary
Expert

Kamil, dziękujemy za poprawkę. Oczywiście chodzi o gramy, nie dekagramy. Poprawiliśmy błąd w przepisie. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z mango i krewetek

    Sałatka z mango i krewetek

    1 godz 8 min Łatwy
  • Jambalaya

    Jambalaya

    1 godz 5 min Łatwy
  • Krewetki w cieście

    Krewetki w cieście

    20 min Łatwy
  • Krewetki w sosie teriyaki

    Krewetki w sosie teriyaki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu