Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krewetki cytrynowo-czosnkowe
Dodaj do CookBook

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Siostra_Ducket
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Krewetki surowe
50  g
Masło
3  ząbków
Czosnek
1 
Skórka z cytryny
trochę
Zioła prowansalskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9 g
Wartość energetyczna
605.1 kcal
Tłuszcze
42 g
Białko
52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przysmak dla miłośników owoców morza. Krewetki cytrynowo-czosnkowe to świetny pomysł na obiad inny niż zazwyczaj. Domownicy będą zachwyceni nowością w menu i z chęcią poproszą o dokładkę. Krewetki będą smakować wyśmienicie! Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.
  • Krok 2

    7 min
    Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.
  • Krok 3

    5 min
    Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.
  • Krok 4

    3 min
    Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.
Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 1 z 4

Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 2 z 4

Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 3 z 4

Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Krok 4 z 4

Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Kamil

Chyba 50 g masła a nie 50 dag .
Anonim (niezweryfikowany) 03/30/2021-08:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-02:13 CEST
Kamil, dziękujemy za poprawkę. Oczywiście chodzi o gramy, nie dekagramy. Poprawiliśmy błąd w przepisie. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krewetki królewskie z patelni

    Krewetki królewskie z patelni

    52 min Łatwy
  • Krewetki z Pastą z Pomysłem na... Sweet Chili

    Krewetki z Pastą z Pomysłem na... Sweet Chili

    20 min Łatwy
  • Krewetki na sposób azjatycki

    Krewetki na sposób azjatycki

    35 min Łatwy
  • Krewetki w sosie teriyaki

    Krewetki w sosie teriyaki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu