Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krewetki w sosie teriyaki

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

12 
Krewetki surowe
1 ząbek
Czosnek
1 łyżka
Sok z cytryny
2 łyżek
Masło
60 ml
Sos sojowy jasny
1 szklanka
Woda
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
2 łyżek
Miód
3 łyżek
Cukier brązowy
1 łyżeczka
Imbir tarty
1 łyżeczka
Czosnek mielony
1 łyżka
Białe wino lub mirin
1 
Pomarańcze
2 łyżek
Sezam

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
23.4 g
Tłuszcze
16.73 g
Wartość energetyczna
454.57 kcal
Węglowodany
56.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Wymieszać składniki sosu, podgrzać i gotować do odparowania płynu.
Krok 2
10 min
Krewetki umyć i oczyścić (ewentualnie rozmrozić i umyć). Skropić sokiem z cytryny.
Krok 3
5 min
Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim krewetki. Odstawić na 5 minut.
Krok 4
5 min
Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam.
Krok 5
0 min
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć lekko krewetki. Posypać uprażonym sezamem. Wymieszać i zdjąć z patelni.
Krok 6
1 min
Podawać polane sosem, udekorowane plastrami pomarańczy.
Krewetki w sosie teriyaki

Krok 1 z 6

Wymieszać składniki sosu, podgrzać i gotować do odparowania płynu.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 2 z 6

Krewetki umyć i oczyścić (ewentualnie rozmrozić i umyć). Skropić sokiem z cytryny.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 3 z 6

Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim krewetki. Odstawić na 5 minut.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 4 z 6

Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 5 z 6

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć lekko krewetki. Posypać uprażonym sezamem. Wymieszać i zdjąć z patelni.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 6 z 6

Podawać polane sosem, udekorowane plastrami pomarańczy.

Krewetkowy przysmak z dodatkiem słodkiego sosu teriyaki. Jeśli brakuje czasu i chęci można użyć gotowego sosu teriyaki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika