Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krewetki w sosie teriyaki

0
50min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

12 
Krewetki surowe
1 ząbek
Czosnek
1 łyżka
Sok z cytryny
2 łyżek
Masło
60 ml
Sos sojowy jasny
1 szklanka
Woda
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
2 łyżek
Miód
3 łyżek
Cukier brązowy
1 łyżeczka
Imbir tarty
1 łyżeczka
Czosnek mielony
1 łyżka
Białe wino lub mirin
1 
Pomarańcze
2 łyżek
Sezam

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.4 g
Węglowodany
56.69 g
Tłuszcze
16.73 g
Wartość energetyczna
454.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Wymieszać składniki sosu, podgrzać i gotować do odparowania płynu.
Krok 2
10 min
Krewetki umyć i oczyścić (ewentualnie rozmrozić i umyć). Skropić sokiem z cytryny.
Krok 3
5 min
Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim krewetki. Odstawić na 5 minut.
Krok 4
5 min
Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam.
Krok 5
0 min
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć lekko krewetki. Posypać uprażonym sezamem. Wymieszać i zdjąć z patelni.
Krok 6
1 min
Podawać polane sosem, udekorowane plastrami pomarańczy.
Krewetki w sosie teriyaki

Krok 1 z 6

Wymieszać składniki sosu, podgrzać i gotować do odparowania płynu.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 2 z 6

Krewetki umyć i oczyścić (ewentualnie rozmrozić i umyć). Skropić sokiem z cytryny.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 3 z 6

Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim krewetki. Odstawić na 5 minut.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 4 z 6

Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 5 z 6

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć lekko krewetki. Posypać uprażonym sezamem. Wymieszać i zdjąć z patelni.

Krewetki w sosie teriyaki

Krok 6 z 6

Podawać polane sosem, udekorowane plastrami pomarańczy.

Krewetkowy przysmak z dodatkiem słodkiego sosu teriyaki. Jeśli brakuje czasu i chęci można użyć gotowego sosu teriyaki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.4g / 19%
Węglowodany
56.7g / 49%
Tłuszcze
16.7g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika