
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa krem z rzeżuchy

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Każdą porcję zupy skropiłam odrobiną oliwy. Dzięki temu zupa zyskuje na smaku i wyglądzie a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać. Nawyk dodawania oliwy do zup i wielu innych potraw „przywiozłam” z Włoch. Bardzo lubię też ziołowy olej z czosnkiem, który świetnie podkręca smak.
Jeśli szukacie więcej pomysłów na wiosenne zupy, proponuję:
upę z rzodkiewką i jajkiem
Zupę z rzodkiewki białej
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce
Zobacz Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zobacz Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
4 minKrok 3
30 minKrok 4
1 minKrok 5
5 minKrok 6
4 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.

Krok 2 z 7
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.

Krok 3 z 7
Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).

Krok 4 z 7
Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Krok 5 z 7
Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku

Krok 6 z 7
Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.

Krok 7 z 7
Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0