Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z rzeżuchy
Zupa krem z rzeżuchy
Zupa krem z rzeżuchy
Zupa krem z rzeżuchy

Zupa krem z rzeżuchy

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
80  g
Świeża rzeżucha
2 
Średnie ziemniaki
1  kawałek
Por (biała część)
1  łyżka
Masło klarowane
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
2  kulek
Ziarenka pieprzu
1  szczypta
Kozieradka
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
2  łyżek
Śmietana 12%
trochę
Oliwa
5 
Jajeczka przepiórcze
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.08 g
Węglowodany
9.08 g
Tłuszcze
5.92 g
Wartość energetyczna
103.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Malutka, niepozorna, mało wymagająca – rzeżucha. Co roku na wiosnę wysiewam ziarna rzeżuchy a na Wielkanoc dekoruję nią stół świąteczny. To istne bogactwo witamin, tak bardzo potrzebnych nam po zimie. Zazwyczaj dodaję ją do kanapek, sałatek, czy jajek, ale tym razem postanowiłam ugotować z niej zupę, bo rzeżucha póki co, zanim doczekamy się pełni warzyw i owoców na straganach, jest świetną alternatywą na wprowadzenie naturalnych witamin do naszego menu.

Każdą porcję zupy skropiłam odrobiną oliwy. Dzięki temu zupa zyskuje na smaku i wyglądzie a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać. Nawyk dodawania oliwy do zup i wielu innych potraw „przywiozłam” z Włoch. Bardzo lubię też ziołowy olej z czosnkiem, który świetnie podkręca smak.

Jeśli szukacie więcej pomysłów na wiosenne zupy, proponuję:

upę z rzodkiewką i jajkiem

Zupę z rzodkiewki białej

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce

Zobacz Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Zobacz Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    3 min
    Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.
  • Krok 2

    4 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.
  • Krok 3

    30 min
    Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).
  • Krok 4

    1 min
    Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku
  • Krok 6

    4 min
    Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.
  • Krok 7

    1 min
    Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.
Zupa krem z rzeżuchy

Krok 1 z 7

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 2 z 7

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 3 z 7

Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 4 z 7

Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 5 z 7

Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 6 z 7

Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 7 z 7

Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z brukwi na gęsinie

    Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    1 godz 36 min Średni
  • Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    44 min Średni
  • Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

    Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

    1 godz 39 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu