Zupa krem z rzeżuchy
48min
Łatwy
80
g
Świeża rzeżucha
2
Średnie ziemniaki
1
kawałek
Por (biała część)
1
łyżka
Masło klarowane
2
Liść laurowy
2
Ziele angielskie
2
kulek
Ziarenka pieprzu
1
szczypta
Kozieradka
3
łyżek
1
l
Woda
2
łyżek
Śmietana 12%
trochę
Oliwa
5
Jajeczka przepiórcze
.
Wartości odżywcze
Białko
3.29 g
Węglowodany
8.18 g
Tłuszcze
5.97 g
Wartość energetyczna
100.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
3 min
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.
Krok 2
4 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.
Krok 3
30 min
Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).
Krok 4
1 min
Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 5
5 min
Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku
Krok 6
4 min
Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.
Krok 7
1 min
Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.
Malutka, niepozorna, mało wymagająca – rzeżucha. Co roku na wiosnę wysiewam ziarna rzeżuchy a na Wielkanoc dekoruję nią stół świąteczny. To istne bogactwo witamin, tak bardzo potrzebnych nam po zimie. Zazwyczaj dodaję ją do kanapek, sałatek, czy jajek, ale tym razem postanowiłam ugotować z niej zupę, bo rzeżucha póki co, zanim doczekamy się pełni warzyw i owoców na straganach, jest świetną alternatywą na wprowadzenie naturalnych witamin do naszego menu.
Każdą porcję zupy skropiłam odrobiną oliwy. Dzięki temu zupa zyskuje na smaku i wyglądzie a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać. Nawyk dodawania oliwy do zup i wielu innych potraw „przywiozłam” z Włoch. Bardzo lubię też ziołowy olej z czosnkiem, który świetnie podkręca smak.
Jeśli szukacie więcej pomysłów na wiosenne zupy, proponuję:
upę z rzodkiewką i jajkiem
Zupę z rzodkiewki białej
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce
Zobacz Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zobacz Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Każdą porcję zupy skropiłam odrobiną oliwy. Dzięki temu zupa zyskuje na smaku i wyglądzie a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać. Nawyk dodawania oliwy do zup i wielu innych potraw „przywiozłam” z Włoch. Bardzo lubię też ziołowy olej z czosnkiem, który świetnie podkręca smak.
Jeśli szukacie więcej pomysłów na wiosenne zupy, proponuję:
upę z rzodkiewką i jajkiem
Zupę z rzodkiewki białej
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce
Zobacz Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zobacz Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Komentarze 0