Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z rzeżuchy

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

80  g
Świeża rzeżucha
2 
Średnie ziemniaki
1  kawałek
Por (biała część)
1  łyżka
Masło klarowane
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
2  kulek
Ziarenka pieprzu
1  szczypta
Kozieradka
1  l
Woda
2  łyżek
Śmietana 12%
trochę
Oliwa
5 
Jajeczka przepiórcze

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.29 g
Węglowodany
8.18 g
Tłuszcze
5.97 g
Wartość energetyczna
100.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
3 min
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.
Krok 2
4 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.
Krok 3
30 min
Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).
Krok 4
1 min
Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 5
5 min
Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku
Krok 6
4 min
Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.
Krok 7
1 min
Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.
Zupa krem z rzeżuchy

Krok 1 z 7

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojonego w plasterki pora.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 2 z 7

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kosteczkę.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 3 z 7

Zeszklonego pora i ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będę miękkie ( około 25-30 minut).

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 4 z 7

Doprawiamy do smaku kozieradką. Wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 5 z 7

Dodajemy do gotującej się zupy 4 szklanki rzeżuchy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ciepłą zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką. W razie potrzeby zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 6 z 7

Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo i kroimy w plasterki.

Zupa krem z rzeżuchy

Krok 7 z 7

Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami jajek i skrapiamy oliwą.

Malutka, niepozorna, mało wymagająca – rzeżucha. Co roku na wiosnę wysiewam ziarna rzeżuchy a na Wielkanoc dekoruję nią stół świąteczny. To istne bogactwo witamin, tak bardzo potrzebnych nam po zimie. Zazwyczaj dodaję ją do kanapek, sałatek, czy jajek, ale tym razem postanowiłam ugotować z niej zupę, bo rzeżucha póki co, zanim doczekamy się pełni warzyw i owoców na straganach, jest świetną alternatywą na wprowadzenie naturalnych witamin do naszego menu.

Każdą porcję zupy skropiłam odrobiną oliwy. Dzięki temu zupa zyskuje na smaku i wyglądzie a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać. Nawyk dodawania oliwy do zup i wielu innych potraw „przywiozłam” z Włoch. Bardzo lubię też ziołowy olej z czosnkiem, który świetnie podkręca smak.

Jeśli szukacie więcej pomysłów na wiosenne zupy, proponuję:

upę z rzodkiewką i jajkiem

Zupę z rzodkiewki białej

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce

Zobacz Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Zobacz Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika