Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  l
Wywar warzywny
2  pęczków
Rzodkiewka
2 
Cebula dymka
3 
Ziemniaki
1  łyżka
Masło
4  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżka
Posiekany koperek
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5 
Kalarepka
2 
Jajko ugotowane na twardo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.15 g
Węglowodany
25.26 g
Tłuszcze
15.75 g
Wartość energetyczna
278.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosennie zrobiło się w mojej kuchni, pod pokrywkami garnków. W warzywniaku można już kupić pierwsze nowalijki. Choć pochodzą z upraw szklarniowych, cieszą oczy i smakują wyśmienicie, ale najlepiej na nowalijkowe szaleństwa kulinarne poczekać do maja, kiedy to pojawią się pierwsze warzywa gruntowe, także w moim ogródku.

Rozmyślając o warzywach, które za kilka miesięcy wyrosną w moim ogrodzie, poszłam na zakupy do warzywniaka i zaplanowałam z nich zupę bardzo wiosenną. Wiosenna zupa z rzodkiewką, co Wy na to? I to nie tylko z surową, choć taką użyłam do dekoracji, ale z gotowaną. Jedliście kiedyś taką? Ja po raz pierwszy i choć sceptycznie podeszłam do tego pomysłu, okazało się, że było warto. Wybrałam rzodkiewkę podłużną, nie była ostra, ciekawe, jak smakowałaby w zupie taka naprawdę z charakterem.

Ach, zapomniałabym… listki rzodkiewki możecie wykorzystać do przygotowania zupy rzodkiewkowej.

Smacznego!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę myję i drobno siekam. Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulkę i duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy płyty (cebulka ma się zeszklić, ale nie zrumienić).
  • Krok 2

    15 min
    Ziemniaki i kalarepkę kroję w kostkę, dodaję do garnka z wrzącym wywarem, dodaję zeszkloną cebulkę i gotuję 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę myję, kroję w plasterki. Umyte listki rzodkiewki można osuszyć, schować do lodówki i wykorzystać na drugi dzień do przygotowania zielonej zupy rzodkiewkowej.
  • Krok 3

    6 min
    Plasterki rzodkiewki dodaję do garnka z zupą (zostawiam kilka plasterków do dekoracji zupy na talerzach), gotuję chwilę, nie dłużej niż 5 minut, zestawiam garnek z płyty. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodaję do garnka śmietanę zahartowaną łyżką zupy.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę wiosenną podaję z jajkiem pokrojonym w plasterki lub w kostkę, posypaną świeżym szczypiorkiem, udekorowaną plasterkami świeżej rzodkiewki.
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 1 z 4

Cebulę myję i drobno siekam. Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulkę i duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy płyty (cebulka ma się zeszklić, ale nie zrumienić).

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 2 z 4

Ziemniaki i kalarepkę kroję w kostkę, dodaję do garnka z wrzącym wywarem, dodaję zeszkloną cebulkę i gotuję 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę myję, kroję w plasterki. Umyte listki rzodkiewki można osuszyć, schować do lodówki i wykorzystać na drugi dzień do przygotowania zielonej zupy rzodkiewkowej.

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 3 z 4

Plasterki rzodkiewki dodaję do garnka z zupą (zostawiam kilka plasterków do dekoracji zupy na talerzach), gotuję chwilę, nie dłużej niż 5 minut, zestawiam garnek z płyty. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodaję do garnka śmietanę zahartowaną łyżką zupy.

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 4 z 4

Zupę wiosenną podaję z jajkiem pokrojonym w plasterki lub w kostkę, posypaną świeżym szczypiorkiem, udekorowaną plasterkami świeżej rzodkiewki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

    Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

    32 min Łatwy
  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni
  • Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    1 godz 38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu