Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosennie zrobiło się w mojej kuchni, pod pokrywkami garnków. W warzywniaku można już kupić pierwsze nowalijki. Choć pochodzą z upraw szklarniowych, cieszą oczy i smakują wyśmienicie, ale najlepiej na nowalijkowe szaleństwa kulinarne poczekać do maja, kiedy to pojawią się pierwsze warzywa gruntowe, także w moim ogródku.
Rozmyślając o warzywach, które za kilka miesięcy wyrosną w moim ogrodzie, poszłam na zakupy do warzywniaka i zaplanowałam z nich zupę bardzo wiosenną. Wiosenna zupa z rzodkiewką, co Wy na to? I to nie tylko z surową, choć taką użyłam do dekoracji, ale z gotowaną. Jedliście kiedyś taką? Ja po raz pierwszy i choć sceptycznie podeszłam do tego pomysłu, okazało się, że było warto. Wybrałam rzodkiewkę podłużną, nie była ostra, ciekawe, jak smakowałaby w zupie taka naprawdę z charakterem.
Ach, zapomniałabym… listki rzodkiewki możecie wykorzystać do przygotowania zupy rzodkiewkowej.
Smacznego!
Przygotowanie
32 min
Krok 1
10 min
Cebulę myję i drobno siekam. Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulkę i duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy płyty (cebulka ma się zeszklić, ale nie zrumienić).
Krok 2
15 min
Ziemniaki i kalarepkę kroję w kostkę, dodaję do garnka z wrzącym wywarem, dodaję zeszkloną cebulkę i gotuję 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę myję, kroję w plasterki. Umyte listki rzodkiewki można osuszyć, schować do lodówki i wykorzystać na drugi dzień do przygotowania zielonej zupy rzodkiewkowej.
Krok 3
6 min
Plasterki rzodkiewki dodaję do garnka z zupą (zostawiam kilka plasterków do dekoracji zupy na talerzach), gotuję chwilę, nie dłużej niż 5 minut, zestawiam garnek z płyty. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodaję do garnka śmietanę zahartowaną łyżką zupy.
Krok 4
1 min
Zupę wiosenną podaję z jajkiem pokrojonym w plasterki lub w kostkę, posypaną świeżym szczypiorkiem, udekorowaną plasterkami świeżej rzodkiewki.
Krok 1
z
4
Cebulę myję i drobno siekam. Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulkę i duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy płyty (cebulka ma się zeszklić, ale nie zrumienić).
Krok 2
z
4
Ziemniaki i kalarepkę kroję w kostkę, dodaję do garnka z wrzącym wywarem, dodaję zeszkloną cebulkę i gotuję 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę myję, kroję w plasterki. Umyte listki rzodkiewki można osuszyć, schować do lodówki i wykorzystać na drugi dzień do przygotowania zielonej zupy rzodkiewkowej.
Krok 3
z
4
Plasterki rzodkiewki dodaję do garnka z zupą (zostawiam kilka plasterków do dekoracji zupy na talerzach), gotuję chwilę, nie dłużej niż 5 minut, zestawiam garnek z płyty. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodaję do garnka śmietanę zahartowaną łyżką zupy.
Krok 4
z
4
Zupę wiosenną podaję z jajkiem pokrojonym w plasterki lub w kostkę, posypaną świeżym szczypiorkiem, udekorowaną plasterkami świeżej rzodkiewki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0