Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  l
Wywar warzywny
2  pęczków
Rzodkiewka
2 
Cebula dymka
3 
Ziemniaki
1  łyżka
Masło
4  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżka
Posiekany koperek
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5 
Kalarepka
2 
Jajko ugotowane na twardo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.15 g
Węglowodany
25.26 g
Tłuszcze
15.75 g
Wartość energetyczna
278.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosennie zrobiło się w mojej kuchni, pod pokrywkami garnków. W warzywniaku można już kupić pierwsze nowalijki. Choć pochodzą z upraw szklarniowych, cieszą oczy i smakują wyśmienicie, ale najlepiej na nowalijkowe szaleństwa kulinarne poczekać do maja, kiedy to pojawią się pierwsze warzywa gruntowe, także w moim ogródku.

Rozmyślając o warzywach, które za kilka miesięcy wyrosną w moim ogrodzie, poszłam na zakupy do warzywniaka i zaplanowałam z nich zupę bardzo wiosenną. Wiosenna zupa z rzodkiewką, co Wy na to? I to nie tylko z surową, choć taką użyłam do dekoracji, ale z gotowaną. Jedliście kiedyś taką? Ja po raz pierwszy i choć sceptycznie podeszłam do tego pomysłu, okazało się, że było warto. Wybrałam rzodkiewkę podłużną, nie była ostra, ciekawe, jak smakowałaby w zupie taka naprawdę z charakterem.

Ach, zapomniałabym… listki rzodkiewki możecie wykorzystać do przygotowania zupy rzodkiewkowej.

Smacznego!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę myję i drobno siekam. Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulkę i duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy płyty (cebulka ma się zeszklić, ale nie zrumienić).
  • Krok 2

    15 min
    Ziemniaki i kalarepkę kroję w kostkę, dodaję do garnka z wrzącym wywarem, dodaję zeszkloną cebulkę i gotuję 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę myję, kroję w plasterki. Umyte listki rzodkiewki można osuszyć, schować do lodówki i wykorzystać na drugi dzień do przygotowania zielonej zupy rzodkiewkowej.
  • Krok 3

    6 min
    Plasterki rzodkiewki dodaję do garnka z zupą (zostawiam kilka plasterków do dekoracji zupy na talerzach), gotuję chwilę, nie dłużej niż 5 minut, zestawiam garnek z płyty. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodaję do garnka śmietanę zahartowaną łyżką zupy.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę wiosenną podaję z jajkiem pokrojonym w plasterki lub w kostkę, posypaną świeżym szczypiorkiem, udekorowaną plasterkami świeżej rzodkiewki.
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 1 z 4

Cebulę myję i drobno siekam. Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulkę i duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy płyty (cebulka ma się zeszklić, ale nie zrumienić).

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 2 z 4

Ziemniaki i kalarepkę kroję w kostkę, dodaję do garnka z wrzącym wywarem, dodaję zeszkloną cebulkę i gotuję 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę myję, kroję w plasterki. Umyte listki rzodkiewki można osuszyć, schować do lodówki i wykorzystać na drugi dzień do przygotowania zielonej zupy rzodkiewkowej.

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 3 z 4

Plasterki rzodkiewki dodaję do garnka z zupą (zostawiam kilka plasterków do dekoracji zupy na talerzach), gotuję chwilę, nie dłużej niż 5 minut, zestawiam garnek z płyty. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodaję do garnka śmietanę zahartowaną łyżką zupy.

Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem

Krok 4 z 4

Zupę wiosenną podaję z jajkiem pokrojonym w plasterki lub w kostkę, posypaną świeżym szczypiorkiem, udekorowaną plasterkami świeżej rzodkiewki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

    32 min Łatwy
  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni
  • Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    1 godz 38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu