Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa to niekwestionowany klasyk naszej rodzimej kuchni. Wyróżnia się świeżym i charakterystycznie kwaskowym smakiem. Tym razem zupę ogórkową serwuję nieco odmienioną – jeszcze bardziej wiosenną, a to za sprawą dodatku w postaci świeżych liści szczawiu. Szczaw stanowi wybitnie wiosenny dodatek. Szczególnie warto na niego zwrócić uwagę w sezonie, kiedy łatwo dostępne są jego młode liście.
Szczaw stanowi motyw przewodni, zaś w ramach dodatkowego akcentu do ogórkowej proponuję dodać podsmażone warzywa – marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Taką lekką majową zupę ogórkową podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem. Po więcej pomysłów na wykorzystanie sezonowych, wczesnowiosennych skarbów odsyłam was do tego wpisu o nowalijkach.
Przygotowanie
59 min
Krok 1
8 min
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki i pietruszkę w talarki.
Krok 2
6 min
W większym garnku rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez ok. 5 minut.
Krok 3
15 min
Podsmażone warzywa zalej 1 l wody i gotuj na małym ogniu.
Krok 4
5 min
Do małego garnka wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy ogórkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka z wodą i warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
20 min
Gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
2 min
Szczaw dokładnie opłucz, posiekaj i dorzuć do zupy ogórkowej. Gotuj jeszcze 1-2 minuty.
Krok 7
3 min
Zupę ogórkową zestaw z ognia. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
7
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki i pietruszkę w talarki.
Krok 2
z
7
W większym garnku rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez ok. 5 minut.
Krok 3
z
7
Podsmażone warzywa zalej 1 l wody i gotuj na małym ogniu.
Krok 4
z
7
Do małego garnka wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy ogórkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka z wodą i warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
z
7
Gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
z
7
Szczaw dokładnie opłucz, posiekaj i dorzuć do zupy ogórkowej. Gotuj jeszcze 1-2 minuty.
Krok 7
z
7
Zupę ogórkową zestaw z ognia. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0