Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Udko z kurczaka bez skóry
0.5  kg
Pieczarki
0.5  szklanka
Mrożony zielony groszek
2  łyżek
Masło
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała część)
1 
Mała łodyga świeżego lubczyku
1 
Cebula
1  szklanka
Makaron orkiszowy razowy (około 1 szkl.)
50  ml
Śmietanka 30%
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.22 g
Węglowodany
47.16 g
Tłuszcze
15.72 g
Wartość energetyczna
376.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś kolejna odsłona zupy pieczarkowej. Do dzisiejszej pieczarkowej, zupełnie odmiennej od pieczarkowego kremu, który jest moim niekwestionowanym faworytem, dodałam makaron orkiszowy. Orkisz jest jedną z odmian pszenicy, która prawie wcale nie jej poddawana obróbce. Dzięki temu ma mnóstwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Jeśli tylko mam okazję, dodaję go do różnych zup, choć zwykły makaron w mojej kuchni też ma się dobrze i równie dobrze by smakował w pieczarkowej. Pieczarki przed dodaniem do zupy podsmażyłam i poddusiłam na maśle. Połowa z nich trafiła do zupy po zblendowaniu, dzięki czemu pieczarkowa nabrała delikatnie kremowej konsystencji.

Śmietankę można zastąpić serkiem topionym śmietankowym, ale wtedy ostrożnie doprawiać solą, bo serek jest dość słony. Ponieważ pieczarkowa ma dość łagodny smak, można ją „podkręcić” nawet kilkoma łyżeczkami soku z cytryny. Ja daję tylko jedną. Mrożony groszek można jak najbardziej zastąpić świeżym. Lubię, jak jest chrupiący, dlatego czasem dodaję go już do ugotowanej zupy, albo tuż przed końcem gotowania.

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    30 min
    Z udka, pietruszki, selera i pora gotuję wywar z cebulą i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.
  • Krok 2

    20 min
    Pieczarki kroję w plasterki i duszę na maśle aż do odparowania wody, około 20 minut. Pod koniec duszenia doprawiam solą.
  • Krok 3

    10 min
    Po odparowaniu przesmażam pieczarki razem z marchewką pokrojoną w cienkie talarki.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaję pieczarki do wywaru – tym razem połowę przed dodaniem zblendowałam mikserem na krem, potem dodaję ugotowany makaron, mrożony groszek i całość gotuję 5 krótkich minut.
  • Krok 5

    1 min
    Doprawiam śmietanką i sokiem z cytryny.
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Krok 1 z 5

Z udka, pietruszki, selera i pora gotuję wywar z cebulą i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.

Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Krok 2 z 5

Pieczarki kroję w plasterki i duszę na maśle aż do odparowania wody, około 20 minut. Pod koniec duszenia doprawiam solą.

Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Krok 3 z 5

Po odparowaniu przesmażam pieczarki razem z marchewką pokrojoną w cienkie talarki.

Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Krok 4 z 5

Dodaję pieczarki do wywaru – tym razem połowę przed dodaniem zblendowałam mikserem na krem, potem dodaję ugotowany makaron, mrożony groszek i całość gotuję 5 krótkich minut.

Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Krok 5 z 5

Doprawiam śmietanką i sokiem z cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

    Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

    27 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

    Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

    36 min Łatwy
  • Kremowa zupa pieczarkowa

    Kremowa zupa pieczarkowa

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu