Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś kolejna odsłona zupy pieczarkowej. Do dzisiejszej pieczarkowej, zupełnie odmiennej od pieczarkowego kremu, który jest moim niekwestionowanym faworytem, dodałam makaron orkiszowy. Orkisz jest jedną z odmian pszenicy, która prawie wcale nie jej poddawana obróbce. Dzięki temu ma mnóstwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Jeśli tylko mam okazję, dodaję go do różnych zup, choć zwykły makaron w mojej kuchni też ma się dobrze i równie dobrze by smakował w pieczarkowej. Pieczarki przed dodaniem do zupy podsmażyłam i poddusiłam na maśle. Połowa z nich trafiła do zupy po zblendowaniu, dzięki czemu pieczarkowa nabrała delikatnie kremowej konsystencji.
Śmietankę można zastąpić serkiem topionym śmietankowym, ale wtedy ostrożnie doprawiać solą, bo serek jest dość słony. Ponieważ pieczarkowa ma dość łagodny smak, można ją „podkręcić” nawet kilkoma łyżeczkami soku z cytryny. Ja daję tylko jedną. Mrożony groszek można jak najbardziej zastąpić świeżym. Lubię, jak jest chrupiący, dlatego czasem dodaję go już do ugotowanej zupy, albo tuż przed końcem gotowania.
Przygotowanie
71 min
Krok 1
30 min
Z udka, pietruszki, selera i pora gotuję wywar z cebulą i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.
Krok 2
20 min
Pieczarki kroję w plasterki i duszę na maśle aż do odparowania wody, około 20 minut. Pod koniec duszenia doprawiam solą.
Krok 3
10 min
Po odparowaniu przesmażam pieczarki razem z marchewką pokrojoną w cienkie talarki.
Krok 4
10 min
Dodaję pieczarki do wywaru – tym razem połowę przed dodaniem zblendowałam mikserem na krem, potem dodaję ugotowany makaron, mrożony groszek i całość gotuję 5 krótkich minut.
Krok 5
1 min
Doprawiam śmietanką i sokiem z cytryny.
Krok 1
z
5
Z udka, pietruszki, selera i pora gotuję wywar z cebulą i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.
Krok 2
z
5
Pieczarki kroję w plasterki i duszę na maśle aż do odparowania wody, około 20 minut. Pod koniec duszenia doprawiam solą.
Krok 3
z
5
Po odparowaniu przesmażam pieczarki razem z marchewką pokrojoną w cienkie talarki.
Krok 4
z
5
Dodaję pieczarki do wywaru – tym razem połowę przed dodaniem zblendowałam mikserem na krem, potem dodaję ugotowany makaron, mrożony groszek i całość gotuję 5 krótkich minut.
Krok 5
z
5
Doprawiam śmietanką i sokiem z cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0