Zupa pieczarkowa z makaronem
1 godz 5 min
Łatwy
3
łyżek
300
g
Pieczarki
4
łyżek
Makaron
1
Cebula
2
ząbków
2
łyżek
Masło
100
ml
Śmietana 18%
2
łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
1
l
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
5.06 g
Węglowodany
13.47 g
Tłuszcze
9.61 g
Wartość energetyczna
159.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.
Krok 2
15 min
Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
Krok 3
10 min
Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.
Krok 4
5 min
Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.
Krok 5
15 min
Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6
5 min
Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.
Krok 7
5 min
Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem przyda się wtedy, gdy do sezonu na świeże grzyby jeszcze daleko. Mało kto wie, że pieczarki, podobnie jak warzywa, są źródłem cennych składników odżywczych. Podstawą tego przepisu jest wywar z jarzyn połączony z warzywami podsmażonymi na patelni. Smak pieczarek podkreśli natomiast drobno posiekany ząbek czosnku i świeża natka pietruszki.
Zupa pieczarkowa z makaronem to jedna z możliwości. Równie dobrze możesz ją podać z ziemniakami. Wobec tego jak zrobić zupę pieczarkową? Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru z jarzyn i zagotuj go. Następnie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę podziel na 4 części i pokrój w paski, a czosnek w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle.
Połącz pieczarki z wywarem jarzynowym, dodaj do nich czosnek i makaron. Gotuj całość przez około kwadrans na małym ogniu. W tym czasie zahartuj śmietanę, mieszając ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i zagotuj. Zupa pieczarkowa krem z makaronem najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Docenisz ją nie tylko za wielowymiarowy smak, ale też za to, że doskonale nadaje się na szybki i lekki, choć sycący obiad.
Zupa pieczarkowa z makaronem to jedna z możliwości. Równie dobrze możesz ją podać z ziemniakami. Wobec tego jak zrobić zupę pieczarkową? Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru z jarzyn i zagotuj go. Następnie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę podziel na 4 części i pokrój w paski, a czosnek w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle.
Połącz pieczarki z wywarem jarzynowym, dodaj do nich czosnek i makaron. Gotuj całość przez około kwadrans na małym ogniu. W tym czasie zahartuj śmietanę, mieszając ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i zagotuj. Zupa pieczarkowa krem z makaronem najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Docenisz ją nie tylko za wielowymiarowy smak, ale też za to, że doskonale nadaje się na szybki i lekki, choć sycący obiad.
Komentarze 0