Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa pieczarkowa z makaronem

(15)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
300  g
Pieczarki
4  łyżek
Makaron
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 18%
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
1  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.06 g
Węglowodany
13.47 g
Tłuszcze
9.61 g
Wartość energetyczna
159.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem przyda się wtedy, gdy do sezonu na świeże grzyby jeszcze daleko. Mało kto wie, że pieczarki, podobnie jak warzywa, są źródłem cennych składników odżywczych. Podstawą tego przepisu jest wywar z jarzyn połączony z warzywami podsmażonymi na patelni. Smak pieczarek podkreśli natomiast drobno posiekany ząbek czosnku i świeża natka pietruszki.

Zupa pieczarkowa z makaronem to jedna z możliwości. Równie dobrze możesz ją podać z ziemniakami. Wobec tego jak zrobić zupę pieczarkową? Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru z jarzyn i zagotuj go. Następnie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę podziel na 4 części i pokrój w paski, a czosnek w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle.

Połącz pieczarki z wywarem jarzynowym, dodaj do nich czosnek i makaron. Gotuj całość przez około kwadrans na małym ogniu. W tym czasie zahartuj śmietanę, mieszając ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i zagotuj. Zupa pieczarkowa krem z makaronem najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Docenisz ją nie tylko za wielowymiarowy smak, ale też za to, że doskonale nadaje się na szybki i lekki, choć sycący obiad.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.
  • Krok 2

    15 min
    Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.
  • Krok 5

    15 min
    Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.
  • Krok 7

    5 min
    Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.
Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 1 z 7

Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 2 z 7

Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 3 z 7

Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 4 z 7

Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 5 z 7

Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 6 z 7

Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 7 z 7

Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jerzy

Powinno się jednak odmieniać w języku polskim, a nie pisać w składnikach : 4 łyżek makaron, 2 ząbków czosnek, 2 łyżek masło itd. Poza tym zupa wychodzi całkiem niezła.

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię, Jerzy! Cieszymy się, że zupa Ci smakowała.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima
  • Z makaronem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cygański garnek

    58 min Łatwy
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa z soczewicą

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu