Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

(15)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
300  g
Pieczarki
4  łyżek
Drobny makaron
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 18%
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
1  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.06 g
Węglowodany
13.47 g
Tłuszcze
9.61 g
Wartość energetyczna
159.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na zupę pieczarkową z makaronem przyda się wtedy, gdy do sezonu na świeże grzyby jeszcze daleko. Mało kto wie, że pieczarki, podobnie jak warzywa, są źródłem cennych składników odżywczych. Podstawą tego przepisu jest wywar z jarzyn połączony z warzywami podsmażonymi na patelni. Smak pieczarek podkreśli natomiast drobno posiekany ząbek czosnku i świeża natka pietruszki.

Zupa pieczarkowa z makaronem to jedna z możliwości. Równie dobrze możesz ją podać z ziemniakami. Wobec tego jak zrobić zupę pieczarkową? Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru z jarzyn i zagotuj go. Następnie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę podziel na 4 części i pokrój w paski, a czosnek w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle.

Połącz pieczarki z wywarem jarzynowym, dodaj do nich czosnek i makaron. Gotuj całość przez około kwadrans na małym ogniu. W tym czasie zahartuj śmietanę, mieszając ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i zagotuj. Zupa pieczarkowa krem z makaronem najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Docenisz ją nie tylko za wielowymiarowy smak, ale też za to, że doskonale nadaje się na szybki i lekki, choć sycący obiad.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

RecipeFull HTML Comp

Zainspiruj się również

  Ciasta bez pieczenia - przepisy

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.
  • Krok 2

    15 min
    Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.
  • Krok 5

    15 min
    Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.
  • Krok 7

    5 min
    Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.
Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 1 z 7

Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 2 z 7

Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 3 z 7

Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 4 z 7

Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 5 z 7

Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 6 z 7

Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 7 z 7

Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jerzy

Powinno się jednak odmieniać w języku polskim, a nie pisać w składnikach : 4 łyżek makaron, 2 ząbków czosnek, 2 łyżek masło itd. Poza tym zupa wychodzi całkiem niezła.

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię, Jerzy! Cieszymy się, że zupa Ci smakowała.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima
  • Z makaronem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

    Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa z soczewicą

    Zupa z soczewicą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

    Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

    4 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu