Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa z makaronem

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Pieczarki
4 łyżek
Makaron
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Masło
100 ml
Śmietana 18%
2 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz
1 l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
159.58 kcal
Tłuszcze
9.61 g
Węglowodany
13.47 g
Białko
5.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.
Krok 2
15 min
Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
Krok 3
10 min
Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.
Krok 4
5 min
Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.
Krok 5
15 min
Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6
5 min
Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.
Krok 7
5 min
Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.
Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 1 z 7

Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 2 z 7

Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 3 z 7

Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 4 z 7

Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 5 z 7

Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 6 z 7

Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 7 z 7

Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.

Przepis na zupę pieczarkową z makaronem przyda się wtedy, gdy do sezonu na świeże grzyby jeszcze daleko. Mało kto wie, że pieczarki, podobnie jak warzywa, są źródłem cennych składników odżywczych. Podstawą tego przepisu jest wywar z jarzyn połączony z warzywami podsmażonymi na patelni. Smak pieczarek podkreśli natomiast drobno posiekany ząbek czosnku i świeża natka pietruszki.

Zupa pieczarkowa z makaronem to jedna z możliwości. Równie dobrze możesz ją podać z ziemniakami. Wobec tego jak zrobić zupę pieczarkową? Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru z jarzyn i zagotuj go. Następnie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę podziel na 4 części i pokrój w paski, a czosnek w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle.

Połącz pieczarki z wywarem jarzynowym, dodaj do nich czosnek i makaron. Gotuj całość przez około kwadrans na małym ogniu. W tym czasie zahartuj śmietanę, mieszając ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i zagotuj. Zupa pieczarkowa krem z makaronem najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Docenisz ją nie tylko za wielowymiarowy smak, ale też za to, że doskonale nadaje się na szybki i lekki, choć sycący obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika